kathigites
«Οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν αυτή την τροπολογία έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την επιβράβευση της καταστολής που υφίστανται τα αγωνιζόμενα τμήματα του λαού»

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ που δόθηκε στην αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, την ίδια ώρα που οι εκπαιδευτικοί πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα, τόσο μισθολογικά, όσο και εργασιακά.

Παρά τις πιέσεις που προκάλεσε το νέο νομοσχέδιο, αυξάνοντας κι άλλο τον φόρτο εργασίας των εκπαιδευτικών, καμία επιβράβευση δεν έρχεται προς τη δική τους πλευρά. Αντιθέτως η έλλειψη κατανόησης, τα συνεχή προβλήματα και η υπερφόρτωση των δασκάλων και των καθηγητών με «ευθύνες» είναι το «μπράβο» και το «ευχαριστώ» του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης.

Αλλά, η εφάπαξ επιδότηση της αστυνομίας θεωρήθηκε απαραίτητη (;), ενόσω έντονη αστυνομική βία εκτυλίσσεται καθημερινά στους αθηναϊκούς (κυρίως) δρόμους.

Όπως αναφέρει το Δ.Σ. του Α' Συλλόγου Αθηνών, η συγκεκριμένη ενίσχυση τους βρίσκει κάθετα αντίθετους, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση και το κράτος δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Οι «ήρωες» γιατροί και νοσηλευτές που μας καλούσαν να τους χειροκροτήσουμε από τα μπαλκόνια, αλλά και οι «ήρωες» εκπαιδευτικοί που πήραν με δική τους αυταπάρνηση την ευθύνη της αλληλεγγύης και της στήριξης των μαθητών τους στους δύσκολους μήνες της καραντίνας, επιβραβεύονται με λιτότητα και βλέπουν τους καθηλωμένους πενιχρούς μισθούς τους να εξανεμίζονται από το ογκούμενο κύμα ακρίβειας».

Η ανακοίνωση

«Το Δ.Σ. του Α΄ Συλλόγου Αθηνών εκπαιδευτικών Π.Ε. εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του με την πρόσφατη τροπολογία που προβλέπει τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 600 ευρώ στην αστυνομία και στο Λιμενικό Σώμα Ακτοφυλακής. Το συγκεκριμένο μέτρο ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό την παραμονή της επετείου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου από αστυνομικό και ψηφίστηκε την ημέρα που κατέληξε ο 16χρονος ρομά μετά από πυροβολισμό στο κεφάλι από αστυνομικό. Πρόκειται για μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού που λύνει τα χέρια των δυνάμεων καταστολής, του κύριου οργάνου δύναμης της κρατικής εξουσίας να ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη και ανεξέλεγκτη βία ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Δεν είναι τυχαία τα γεγονότα των τελευταίων ημερών: οι απρόκλητες επιθέσεις με ΜΑΤ, χημικά, αύρες, προσαγωγές για τη διάλυση της πορείας διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 16χρονου στις 13/12, το χτύπημα των φοιτητών που διαδήλωναν ειρηνικά έξω από τη Σύνοδο Πρυτάνεων στις 14/12 και το χτύπημα της πορείας των εκπαιδευτικών στις 15/12 έξω από τη Βουλή.

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη τροπολογία δεν ψηφίστηκε μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τη μείζονα αντιπολίτευση και από το σύνολο σχεδόν της ήσσονος αντιπολίτευσης, με μία και μοναδική εξαίρεση. Οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν αυτή την τροπολογία έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την επιβράβευση της καταστολής που υφίστανται τα αγωνιζόμενα τμήματα του λαού. Οι εκ των υστέρων προσπάθειες να μειωθεί το πολιτικό κόστος της επιλογής τους μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα έχουν.

Επιπλέον, η κυβέρνηση και το κράτος δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Οι «ήρωες» γιατροί και νοσηλευτές που μας καλούσαν να τους χειροκροτήσουμε από τα μπαλκόνια, αλλά και οι «ήρωες» εκπαιδευτικοί που πήραν με δική τους αυταπάρνηση την ευθύνη της αλληλεγγύης και της στήριξης των μαθητών τους στους δύσκολους μήνες της καραντίνας, επιβραβεύονται με λιτότητα και βλέπουν τους καθηλωμένους πενιχρούς μισθούς τους να εξανεμίζονται από το ογκούμενο κύμα ακρίβειας. Και όταν διαμαρτύρονται για αυτό, έρχονται οι δυνάμεις καταστολής να αναλάβουν να τους χτυπήσουν και να εισπράξουν και οικονομική ενίσχυση για αυτό τους το κατόρθωμα.

Ο στόχος της συγκεκριμένης τροπολογίας όπως περιγράφεται στο άρθρο 1 δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: 

«Με την προτεινόμενη ρύθμιση χορηγείται κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022 έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους εξακοσίων ευρώ, στο σύνολο του ένστολου προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο τελεί σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και λειτουργεί σε εικοσιτετράωρες βάρδιες για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών». Πρόκειται για τo λεγόμενo pushback. Η επαναπροώθηση (pushback) στην μελέτη της μετανάστευσης είναι ο όρος ο οποίος αναφέρεται σε ένα σύνολο κρατικών μέτρων κατά τα οποία οι πρόσφυγες και οι μετανάστες απωθούνται στα σύνορα της χώρας από την οποία προήλθαν – γενικά αμέσως μετά τη διέλευση τους – χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ατομικές τους συνθήκες, δηλαδή οι λόγοι που τους ανάγκασαν να φύγουν και χωρίς καμία δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Αυτά προβλέπει η απαράδεκτη τροπολογία.

Εμείς από την πλευρά μας δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ώστε να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια μόνο από τον μισθό μας. Αγωνιζόμαστε γιατί δεν πάει άλλο, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Και αυτόν τον αγώνα τον δίνουμε μαζί με τον εργαζόμενο λαό που δοκιμάζεται και πάλι σκληρά μετά από 12 συνεχή χρόνια μνημονίων και λιτότητας. Οι εργαζόμενοι κατανοούν ότι μόνη πραγματική αντίσταση σ’ αυτή την πολιτική είναι όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι νέοι να οργανωθούμε και να ξεσηκωθούμε μέσα από  τα σωματεία μας και τις συλλογικότητές μας, στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς να υπερασπίσουμε το  δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια. Όχι με vouchers και powerpass, όχι με συμβολικές κινήσεις διαμαρτυρίας αλλά με αγώνα μαζικό και αποφασιστικό που θα απαιτεί:

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
ΕΙΡΗΝΗ, ΨΩΜΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  • Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς/συντάξεις για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του τιμάριθμου και της ακρίβειας, για ζωή με αξιοπρέπεια. Συνεχής αύξηση-αναπροσαρμογή των μισθών/συντάξεων με βάση τον τιμάριθμο. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ, επιστροφή 13ου και 14ου στο δημόσιο και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επαναφορά του επιδόματος ειδικής αγωγής. Αφορολόγητο 12000 ευρώ και 4000 για κάθε παιδί.
  • Μέτρα κατά της ακρίβειας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Πλαφόν στις τιμές πετρελαίου, βενζίνης και ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος με αναδρομική ισχύ.
  • Άμεση καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών/αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία – πίσω τα κλεμμένα.
  • Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία κοινωνικές ανάγκες. Όχι για τους εξοπλισμούς. Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία, καμία ανοχή σε νέες περικοπές.»
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Διαδικτυακή Εκδήλωση της Δ.Ο.Ε. Σχολική «αποτυχία» και σχολική διαρροή
ΔΟΕ: Σήμερα η διαδικτυακή εκδήλωση για τη σχολική «αποτυχία» και σχολική διαρροή
Η 4η διαδικτυακή εκδήλωση της ΔΟΕ για το 2023, θα διεξαχθεί σήμερα Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:00
ΔΟΕ: Σήμερα η διαδικτυακή εκδήλωση για τη σχολική «αποτυχία» και σχολική διαρροή
Finlandia
Η Φινλανδία, η ευτυχέστερη χώρα στον κόσμο - Στην 58η θέση η Ελλάδα
Η έκθεση λαμβάνει υπόψιν έξι παράγοντες-κλειδιά: την κοινωνική στήριξη, το εισόδημα, την υγεία, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία και την έλλειψη...
Η Φινλανδία, η ευτυχέστερη χώρα στον κόσμο - Στην 58η θέση η Ελλάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κουίζ: Ποιος βιαζόταν «οι επιθεωρητές να ξαναπιάσουν δουλειά» για τους εκπαιδευτικούς που «με την καλοπέραση και τα προνόμια ξέχασαν ότι είναι λειτουργοί»;
Δικαίωμα του Γιάννη Πολίτη να θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικοί είναι οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας. Ωστόσο είναι προκλητικό ένας δημοσιογράφος που...
Κουίζ: Ποιος βιαζόταν «οι επιθεωρητές να ξαναπιάσουν δουλειά» για τους εκπαιδευτικούς που «με την καλοπέραση και τα προνόμια ξέχασαν ότι είναι λειτουργοί»;