university_lausanne
Έρευνα αποκάλυψε περισσότερες από 140 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμούς, στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης, την τελευταία πενταετία - Mεγαλύτερο το πρόβλημα μεταξύ εκπαιδευτικών

Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και περιστατικά βιασμών, στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης, αποκάλυψε έρευνα που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2022 από το Ελβετικό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης στις Κοινωνικές Επιστήμες (FORS). 

Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 148 ανεπιθύμητες σωματικές πράξεις που θα μπορούσαν να τιμωρηθούν σύμφωνα με το ελβετικό ποινικό δίκαιο, 4 βιασμοί και 42 περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σημειώνεται πως στο πανεπιστήμιο φοιτούν περίπου 17.100 φοιτητές, ενώ το ερευνητικό, διδακτικό και τεχνικό προσωπικό ανέρχεται στους 4.400.

Στην έκθεση καταγράφηκαν ακόμη περιστατικά με «αστεία» που σχετίζονταν με το σεξ ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό (38% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα και 27% των ανδρών), επίμονη ή ακατάλληλη εμφάνιση (22% των γυναικών και 5% των ανδρών) και συμπεριφορά ή κριτική για τη φυσική εμφάνιση ( 20% των γυναικών και 8% των ανδρών).

Χειρότερο το πρόβλημα μεταξύ εκπαιδευτικών

Αξίζει να αναφερθεί πως οι αναφορές για παρενόχληση μεταξύ των εργαζομένων του πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκαν ως επί το πλείστον από άτομα που κατείχαν υψηλότερες θέσεις. 

Το παραπάνω, οδηγεί στη διαπίστωση πως τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης εντοπίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό μεταξύ των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, οι υποθέσεις που αφορούσαν φοιτητές πραγματοποιήθηκαν από άλλους φοιτητές. 

Στελέχη του πανεπιστημίου και το Γραφείο για την Ισότητα δήλωσαν ότι «ανησυχούν βαθιά» για τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των περιπτώσεων. Τα ευρήματα είναι «συγκρίσιμα» με άλλα παρόμοια ιδρύματα, αλλά παραμένουν «απαράδεκτα και αναξιοπρεπή», γράφουν στην έκθεση.

Το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, από την πλευρά του δηλώνει ότι έχει δεσμευτεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη των θυμάτων και την τακτική παρακολούθηση του προβλήματος. 

Μάλιστα, στις αρχές του επόμενου έτους, σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα «μεταρρυθμισμένο σύστημα για την καταπολέμηση της παρενόχλησης και των διακρίσεων» στο πανεπιστήμιο και να προσλάβει αρκετούς ειδικούς για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στοχεύει στην ενίσχυση της πρόληψης και στη διάθεση πόρων για να επιτρέψει στα θύματα να να μπορέσει να μιλήσει ελεύθερα και να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον θεσμό που έχει κλονιστεί».

Πηγή: swissinfo.ch

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μάτια
Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας; Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους βοηθάει στη λίπανση, το καθάρισμα και την ενυδάτωση των ματιών
Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας; Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Φλωρεντία
Μαγικό ταξίδι στην Τοσκάνη της Ιταλίας: Μέρη που κόβουν την ανάσα (Video)
Η ομορφιά της Τοσκάνης στο «πιάτο» - Δείτε βίντεο υψηλής ευκρίνειας από τη Φλωρεντία, τη Σαν Τζιμινιάνιο, το Μοντεριτζιόνι και το Κολόντι
Μαγικό ταξίδι στην Τοσκάνη της Ιταλίας: Μέρη που κόβουν την ανάσα (Video)