pasok
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει τον διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π., ώστε να εμπλουτίζει συνεχώς τις θέσεις και προτάσεις του και να συμβάλλει στην αλλαγή από το αδιέξοδο πλαίσιο που έχει οδηγήσει τα Πανεπιστήμια η πολιτική της Ν.Δ

Την πλήρη συμφωνία των θέσεων της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κινήματος Αλλαγής σε κρίσιμα θέματα για τα Πανεπιστήμια, διαπίστωσαν οι εκπρόσωποι του κόμματος και η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, που συναντήθηκαν χθες.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε 5 θέματα, μεταξύ των οποίων η ανάγκη γενναίας αύξησης του προϋπολογισμού των Α.Ε.Ι, η απαίτηση συμμόρφωσης της κυβέρνησης με τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών και η ανάγκη διάθεσης περισσότερων θέσεων μελών Δ.Ε.Π. αλλά και ειδικού εργαστηριακού και τεχνικού προσωπικού.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Στις 8 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση της Τομεάρχη του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κινήματος Αλλαγής, βουλευτή Χαρά Κεφαλίδου, και της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του κόμματος με την ηγεσία της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π., μετά από αίτημά της. Η Χαρά Κεφαλίδου και ο Τομέας Παιδείας ευχαρίστησαν την Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. για τις διαρκείς παρεμβάσεις και τις ουσιαστικές προτάσεις που καταθέτει τακτικά η Ομοσπονδία.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε πλήρης συμφωνία των θέσεων της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κινήματος Αλλαγής σε κρίσιμα θέματα όπως:

  1. Η ανάγκη γενναίας αύξησης του προϋπολογισμού των Α.Ε.Ι. Η στρατηγική επιλογή υποχρηματοδότησης, που ακολουθείται εδώ και αρκετά χρόνια, αποδεικνύει ότι δεν τίθεται σαν προτεραιότητα η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

  2. Η απαίτηση συμμόρφωσης της κυβέρνησης με τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών. Με το ισχύον μισθολόγιο του 2017 - που κρίθηκε και αυτό αντισυνταγματικό - οι αποδοχές των πανεπιστημιακών βρίσκονται στάσιμες στο επίπεδο του 2004 και η Ν.Δ. καθυστερεί να προχωρήσει στην αποκατάστασή τους.

  3. Η ανάγκη διάθεσης περισσότερων θέσεων μελών Δ.Ε.Π. αλλά και ειδικού εργαστηριακού και τεχνικού προσωπικού. Το επαρκές ανθρώπινο δυναμικό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας και της περαιτέρω ανάπτυξης των Πανεπιστημίων και καθοριστικό κριτήριο για την αξιολόγησή τους. Οι μόλις 400 θέσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο καλύπτουν οριακά τον αριθμό των αφυπηρετήσεων της τελευταίας χρονιάς και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Ιδρυμάτων. Πρόκειται για πολιτική υποβάθμισης των Πανεπιστημίων.

  4. Η ανάγκη επίλυσης των διοικητικών προβλημάτων για την εκλογή οργάνων διοίκησης, που ενέσκηψαν εξαιτίας του νέου νόμου της κυβέρνησης της Ν.Δ. Τα διχαστικά αδιέξοδα, που προέκυψαν ήδη σε 3 Πανεπιστήμια και που δεν μπορούν να εκλέξουν Πρύτανη, τα είχαμε εντοπίσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού σχεδίου νόμου στη Βουλή και γι’ αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κίνημα Αλλαγής πρότεινε διαφορετικό σύστημα διοίκησης με συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο όμως δεν υιοθετήθηκε.

  5. Η ανάγκη για μακροπρόθεσμο και συναινετικό σχεδιασμό εκπαιδευτικής πολιτικής. Είναι πασιφανής η έλλειψη δημόσιου και οργανωμένου διαλόγου και εν προκειμένω με αυτούς που καλούνται να υλοποιήσουν τον νέο νόμο, δηλαδή τους πανεπιστημιακούς. Το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που δεν υιοθετήθηκαν με προεξάρχουσα την πρόταση για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης. Η αλαζονεία και η αυταρχικότητα της κυβέρνησης στοιχίζουν ακριβά στα Α.Ε.Ι.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει τον διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π., ώστε να εμπλουτίζει συνεχώς τις θέσεις και προτάσεις του και να συμβάλλει στην αλλαγή από το αδιέξοδο πλαίσιο που έχει οδηγήσει τα Πανεπιστήμια η πολιτική της Ν.Δ.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ

 

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ συναντήθηκε χθες 8-12-2022 με την Τομεάρχη του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., βουλευτή Χαρά Κεφαλίδου και την Γραμματεία του Τομέα Παιδείας, στο πλαίσιο ενημερωτικών επαφών με τα κόμματα της Βουλής για κρίσιμα ζητήματα των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών.

Η διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ παρουσίασε στοιχεία για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών που κρίθηκε αντισυνταγματικό και τις αποδοχές που είναι καθηλωμένες στα επίπεδα προ του 2004, για τα αδιέξοδα στις εκλογές των συμβουλίων διοίκησης του νέου νόμου 4957/2022 και τη σχετική προσφυγή της ΠΟΣΔΕΠ στο ΣτΕ, και για την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης και των θέσεων προσωπικού στα πανεπιστήμια, ζητώντας την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στα αιτήματα της Ομοσπονδίας.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., επικρίνοντας την κυβέρνηση για την πολιτική της στα πανεπιστήμια, συμφώνησαν με τις προτάσεις και τα αιτήματα της ΠΟΣΔΕΠ και δήλωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων με την πανεπιστημιακή κοινότητα, έχοντας σκοπό τη διαμόρφωση συναινετικών πολιτικών για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων.

Στο επόμενο διάστημα η ΠΟΣΔΕΠ θα έχει συναντήσεις και με άλλα κόμματα της Βουλής, με στόχο την προώθηση των θέσεων και των αιτημάτων της για το δημόσιο πανεπιστήμιο

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Γιατρός, μάσκα
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου και του προστάτη
O Δήμος Αθηναίων δίνει αυτόν τον Φεβρουάριο τη δυνατότητα σε όσες και όσους επιθυμούν να προγραμματίσουν εξετάσεις, που ειδικά για τις γυναίκες...
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου και του προστάτη
ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΤΡΑ
Πάτρα: Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο κατάμεστο στάδιο του Απόλλωνα
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο κλειστό γήπεδο Μπάσκετ του Απόλλωνα στην Περιβόλα, σε μια μεγάλη συγκέντρωση και ένα κατάμεστο στάδιο
Πάτρα: Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο κατάμεστο στάδιο του Απόλλωνα
πάγος
«Άμορφος πάγος»: Δημιουργήθηκε νέο είδος πάγου που μπορεί να υπάρχει σε μακρινά άστρα
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο πάγος MDA, που μοιάζει με λεπτή λευκή σκόνη, μπορεί να υπάρχει μέσα σε παγωμένα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου
«Άμορφος πάγος»: Δημιουργήθηκε νέο είδος πάγου που μπορεί να υπάρχει σε μακρινά άστρα