Πανεπιστημιακοί: «Το αδιέξοδο είναι πλήρες, τόσο λειτουργικά όσο και ηθικά. Καμία ερμηνευτική διάταξη και κανένα πρόσθετο διάταγμα δεν πρόκειται να μας βγάλει από αυτό το τέλμα»

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς έχει έρθει αντιμέτωπο με την απουσία ρύθμισης που να δίνει διέξοδο στις περιπτώσεις που υπάρχει ισοψηφία στην ανάδειξη των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης, όπως και τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Αιγαίου. 

Αποτέλεσμα είναι ότι εδώ και περίπου 1,5 μήνα, στο ιδρυμα δε μπορούν να εκλεγούν εξωτερικά μέλη στο Συμβούλιο Διοίκησης και, επομένως, και νέος Πρύτανης, επειδή τα εσωτερικά μέλη ισοψηφούν (3-3) στις ψηφοφορίες και λύση δε βρίσκεται, ενώ ακούγονται εκατέρωθεν κατηγορίες για διαπλοκή, συνδιαλλαγές,  εκφοβιστικές πρακτικές, κλπ...

Οπως έχει καταγγείλει η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης, στα τρία αυτά πανεπιστήμια (Αιγαίου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας) η εκλογή των εξωτερικών μελών έφτασε σε νομικό αδιέξοδο μετά από τις προβλεπόμενες ψηφοφορίες με αποτέλεσμα ψήφων 3 και 3. Το Υπουργείο Παιδείας, αρχιτέκτονας αυτής της αυταρχικής και αδιέξοδης επιλογής, με πρόσφατη εγκύκλιο, πρακτικά αρνήθηκε να λύσει νομικά το αδιέξοδο που προκύπτει και πέταξε το μπαλάκι στα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ. Η προτεινόμενη λύση των συνεχών ψηφοφοριών και τελικά η κήρυξη της επιλογής εξωτερικών μελών άγονη και επανέναρξη της διαδικασίας με νέες υποψηφιότητες είναι νομικά εντελώς αστήρικτη. Αυτό που μπορούμε να περιμένουμε ότι στα πανεπιστήμια αυτά ορισμένες από τις σοβαρές υποψηφιότητες δεν θα υποβληθούν ξανά και πιθανόν θα ακολουθήσει ένα κύμα προσφυγών περί της νομιμότητας των διαδικασιών.

Οι πανεπιστημιακοί είναι αναστατοι και πολλοί καταγγέλλουν παράλυση και το αδιέξοδο στο πανεπιστήμιο.

«Αυτό που δεν θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος είναι τη θλιβερή εικόνα, τις ανθρωποφαγικές επιθέσεις, τις διαρροές στον τύπο, τους αντιδεοντολογικούς χαρακτηρισμούς, τους υπαινιγμούς, τις καταγγελίες, τις προσβολές. Δεν θέλουμε δε να πιστέψουμε τις πληροφορίες για εκφοβιστικές πρακτικές, τηλεφωνήματα και επισκέψεις σε γραφεία συναδέλφων. Είναι πλέον σαφές σε όλες και όλους ότι η συγκεκριμένη διαδικασία πλήττει ανεπανόρθωτα την πανεπιστημιακή κοινότητα, εντός και εκτός των τειχών», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών.

Όλη η ανακοίνωση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών Π.Θεσσαλίας

Να σταματήσει ο κατήφορος των “Αρίστων”

Οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης, που διεξήχθησαν στις 25/10 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αποτελούν ήδη, 1,5 μήνα μετά, μία από τις πιο εμφατικές αποτυχίες του νόμου των “Νέων Οριζόντων” της κ. Κεραμέως. Με δεδομένο τον υπερσυγκεντρωτισμό, την αδιαφάνεια και το ολιγαρχικό πνεύμα που διέπουν τον νέο νόμο, δεν ήταν δύσκολο βέβαια να προβλέψει κανείς τη σημερινή παράλυση και το αδιέξοδο στο πανεπιστήμιό μας. Αυτό που δεν θα μπορούσε όμως να φανταστεί κάποιος είναι τη θλιβερή εικόνα, τις ανθρωποφαγικές επιθέσεις, τις διαρροές στον τύπο, τους αντιδεοντολογικούς χαρακτηρισμούς, τους υπαινιγμούς, τις καταγγελίες, τις προσβολές. Δεν θέλουμε δε να πιστέψουμε τις πληροφορίες για εκφοβιστικές πρακτικές, τηλεφωνήματα και επισκέψεις σε γραφεία συναδέλφων. Είναι πλέον σαφές σε όλες και όλους ότι η συγκεκριμένη διαδικασία πλήττει ανεπανόρθωτα την πανεπιστημιακή κοινότητα, εντός και εκτός των τειχών.

Είναι επίσης σαφές ότι αυτό το αστείο πρέπει να τελειώνει. Πέρα από τις γραφικές απόπειρες ερμηνείας των αποτελεσμάτων κατά το δοκούν και πέρα από τις ατυχείς αναλύσεις περί πολιτεύματος και εκλογών που διαβάζουμε καθημερινά, η δυνατότητα και η διαφαινόμενη συναλλαγή στον τρόπο επιλογής των εξωτερικών μελών του ΣΔ και του Πρύτανη δεν κρύβεται. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα μπορούσε να γίνει με τη σωρεία διορισμών στις διοικητικές θέσεις που έπεται, εάν και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία. Από Κοσμήτορες μέχρι Αντιπρυτάνεις. Χωρίς αιρετούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και άλλα θεσμικά αντίβαρα, το Πανεπιστήμιό μας τις τελευταίες μέρες είναι έρμαιο της αδιαφάνειας, της πελατειακής διαπλοκής, των συνωμοσιών και της συνωμοσιολογίας, των διαρροών και της ανυποληψίας. Η κυβέρνηση, ως «οδοστρωτήρας», ισοπεδώνει μπροστά στα μάτια μας τα συλλογικά βουλευόμενα όργανα - Σύγκλητο, Συνελεύσεις Τμημάτων - και μαζί τους διασύρει κάθε δημοκρατική αξία του Δημόσιου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Έφτασε στο σημείο, χρησιμοποιώντας και εδώ καταχρηστικά την έννοια του «απόρρητου», να επιδιώκει τον έλεγχο των συμβουλίων έως και με κομματικά στελέχη. Μέχρι και συνεργάτες βουλευτικών γραφείων βρέθηκαν υποψήφιοι!

Το αδιέξοδο είναι πλήρες, τόσο λειτουργικά όσο και ηθικά. Καμία ερμηνευτική διάταξη και κανένα πρόσθετο διάταγμα δεν πρόκειται να μας βγάλει από αυτό το τέλμα. Αποδεικνύεται και στον πιο δύσπιστο ότι οι “Νέοι Ορίζοντες” είναι αιώνες μακριά από τα ήθη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Είναι μακριά από την καθημερινότητα και τα προβλήματά μας, από τις ανάγκες το σύγχρονου Πανεπιστημίου.

Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει τώρα. Τίποτα λιγότερο από:

  • Άμεση κατάργηση του νόμου

  • Άμεση εκλογή των οργάνων από τo σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας

  • Επιστροφή των αρμοδιοτήτων στα συλλογικά δημοκρατικά όργανα και ενίσχυσή τους.

Το Πανεπιστήμιο έχει ζωτικά προβλήματα και άμεσες ανάγκες. Τίποτα λιγότερο από:

  • Ενίσχυση του προϋπολογισμού για κάλυψη των λειτουργικών και κτηριακών αναγκών του

  • Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων σε όλους τους κλάδους και τις βαθμίδες, με μόνιμο προσωπικό

  • Επενδύσεις από το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών για διδασκαλία, έρευνα, φοιτητική μέριμνα.

  • Κατάργηση των ΟΠΠΙ και των σπάταλων ρυθμίσεων του νόμου

  • Ανάκτηση των αμοιβών στα προ μνημονίων επίπεδα

Το τέλμα που ζούμε είναι το Πανεπιστήμιο της υπουργού Ν. Κεραμέως και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Να επιστρέψουμε στον καθαρό αέρα της δημοκρατίας, της συναδελφικότητας και του ακαδημαϊκού διαλόγου!

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κλειστά σχολεία στην Αττική; Πότε θα βγει η απόφαση - Τι είπε ο Περιφερειάρχης

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

diadiktio
Τα σημάδια που δείχνουν τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Πώς μπορούν να καταλάβουν αν το παιδί τους είναι πραγματικά εθισμένο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια;
Τα σημάδια που δείχνουν τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς