anaplirotes
Καταγγελία για μέντορα-υποδιευθύντρια σχολικής μονάδας που "απείλησε" εκπαιδευτικό που εργάζεται πρώτη φορά ως παράλληλη στήριξη ότι θα της κάνει "αρνητική αναφορά στην αξιολόγηση.

Πριν … ράψουν καλά καλά τη «σαρδέλα» του δεκανέα στη στολή του… αξιολογητή που του πρόβαρε στην τηλεδιάσκεψη της Πaρασκευής 18/11 ο Γ.Γ. Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ Α. Κόπτσης,  ορισμένοι Μέντορες και Συντονιστές  επιδιώκουν με ζήλο να αναλάβουν τον ρόλο του ελεγκτή - αξιολογητή των συναδέλφων τους.

Ενδεικτική είναι η παρακάτω καταγγελία σε σελίδα Αναπληρωτών Πειραιά στο FACEBOOK για μέντορα-υποδιευθύντρια σχολικής μονάδας που "απείλησε" συνάδελφο που εργάζεται πρώτη φορά ως παράλληλη στήριξη ότι θα της κάνει "αρνητική αναφορά στην αξιολόγηση.

Πιο αναλυτικά η καταγγελία:  «Σε συνέχεια της δίωξης του συναδέλφου διευθυντή του 8ου Γυμνασίου: Αυτό που όλοι περιμέναμε να γίνει απο τον γελοίο θεσμό του μέντορα, χτύπησε ήδη την πόρτα των νέων συναδέλφων. Σήμερα, μέντορας-υποδιευθύντρια σχολικής μονάδας "απείλησε" συνάδελφο που εργάζεται πρώτη φορά ως παράλληλη στήριξη ότι θα της κάνει "αρνητική αναφορά στην αξιολόγηση" γιατί σε κενό της έφυγε από το σχολείο και δεν "απασχόλησε" τμήμα που έχει κενό (πράγμα που ουκ ολίγες φορές έχει ζητηθεί απο όλους τους εκπαιδευτικούς χωρίς να προβλέπεται πουθενά).

Να σημειωθεί ότι: οι εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης στα διαλείμματα είναι συνεχώς μαζί με τους μαθητές τους (δηλαδή κάνουν συνέχεια εφημερίες) και ο διευθυντής του σχολείου είχε δώσει την έγκριση του για την αποχώρηση της συναδέλφου. Δεχτήκαμε (από τη στιγμή που μας καλύπτει ακόμη η Α/Α της ΕΛΜΕ) να συμμετάσχουμε στον άθλιο κατασκεύασμα του υπουργείου για να μην υποστεί το σχολείο συνέπειες, όπως αυτές του 8ου Γυμνασίου.

Αμέριστη Συμπαράσταση στον Συνάδελφο Διευθυντή του 8ου Γυμνασίου Πειραιά.»

Την ίδια ώρα ο ΓΓ του ΥΠΑΙΘ Α. Κόπτσης απαντώντας σε ερωτήσεις διευθυντών σχολείων κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή 18/11 αναφέρθηκε στον ελεγκτικό και αξιολογικό ρόλο των Μεντόρων – Ενδοσχολικών Συντονιστών επισημαίνοντας εκτός των άλλων: «Συνέπειες μπορεί να υπάρξουν από την μη εφαρμογή της νομοθεσίας…Τα Καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του Μέντορα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, είναι: Ο Παιδαγωγικός Σύμβουλος – Μέντορας εντοπίζει τις εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές/διδακτικές ανάγκες των αναφερομένων στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 1 εκπαιδευτικών και διοργανώνει μαζί τους μια σειρά από προγράμματα, που ως σκοπό έχουν την κάλυψη των διαπιστωθεισών αναγκών τους και στόχο την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης και της ετοιμότητάς τους. … Τον πληροφορεί και τον καθοδηγεί ως προς το διδακτικό έργο του και ειδικότερα στη διαχείριση της διδακτικής ύλης, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό ενεργά στη βελτίωση των εκπαιδευτικών δεξιοτήτων του…». Και ακόμα: «Διάχυση πρακτικών και τελική αξιολόγηση της μεντορικής διαδικασίας. Παρακολούθηση Ανατροφοδότηση σε μηνιαία βάση Έλεγχος και επανασχεδιασμός στο τέλος του τριμήνου Τελική αξιολόγηση από τους εμπλεκόμενους».

… και η πραγματικότητα

Από τα παραπάνω δεν υπάρχει πια αμφιβολία ότι οι θεσμοί του Μέντορα και του Ενδοσχολικού Συντονιστή εντάσσονται στη διαδικασία της αξιολόγησης τόσο του σχολείου, όσο και του κάθε εκπαιδευτικού χωριστά, στηρίζονται στην απλήρωτη επιπλέον εργασία, καταστρατηγούν το διδακτικό και εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, κατηγοριοποιούν τα σχολεία, όπως έχει αποδειχτεί εκεί που εφαρμόζονται (π.χ. Αγγλία).

Από την άλλη πλευρά, οι εξωδιδακτικές υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών πολλαπλασιάστηκαν στον έσχατο βαθμό. Παράλληλα επιδιώκουν την πολυδιάσπαση του συλλόγου διδασκόντων σε φατρίες και κυνηγούς μορίων, με υποσχέσεις για πιθανή «εξέλιξη» σε στελέχη της εκπαίδευσης ή μια καλή βάση στην ατομική αξιολόγηση. Με κριτήρια προσοντολογίου ένας εκπαιδευτικός αναλαμβάνει το ρόλο του ελεγκτή των άλλων για το τρέξιμο της ύλης και της υλοποίησης του αναλυτικού προγράμματος, για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών κ.α. Δεν αποτελεί τίποτε παραπάνω από μια ακόμη «διαβάθμιση» - διάσπαση στο «σώμα» του συλλόγου διδασκόντων, έναν ακόμη πολιορκητικό κριό στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Στα χαρτιά… μέντορες και συντονιστές

Οι νέες υπουργικές αποφάσεις δεν είναι μεμονωμένες ρυθμίσεις, αλλά κομμάτια νόμων που σε πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, αλλάζουν το DNA της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι νόμοι αυτοί αποτελούν συνέχεια των νόμων του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν να εφαρμόζονται την επόμενη χρονιά, διαλύουν το δημόσιο σχολείο και ενισχύουν την ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο αγώνας μας για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία, καθώς και για την εργασιακή μας αξιοπρέπεια σε ένα δημόσιο σχολείο που μορφώνει όλα τα παιδιά οφείλει να είναι διαρκής και ανυποχώρητος για να φράξουμε τον δρόμο στην επέλαση των βαρβάρων! Χρειάζεται και τώρα το εκπαιδευτικό κίνημα να αντισταθεί σε αυτή την προσπάθεια διαχωρισμού και διάσπασης των εκπαιδευτικών σε πρόθυμους και μη, να πιάσουμε το νήμα από την περσινή χρονιά και να προχωρήσουμε.  Η Απεργία-Αποχή από πέρυσι δείχνει τον δρόμο. Έχουν χρέος οι εκπαιδευτικοί να προασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και να μην αποδεχτούν έναν ανάλογο ρόλο, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της ατομικής αξιολόγησης και της αξιολόγησης του σχολείου τους. Μονόδρομος η αντίσταση στην αξιολόγηση για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευση.

 

* Ο Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι φιλόλογος στο 3ο ΓΕΛ Κερατσινίου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, μέλος της ΣΕ του περιοδικού «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης» του Εκπαιδευτικού Ομίλου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

σχετικά άρθρα

Γιατρός, μάσκα
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου και του προστάτη
O Δήμος Αθηναίων δίνει αυτόν τον Φεβρουάριο τη δυνατότητα σε όσες και όσους επιθυμούν να προγραμματίσουν εξετάσεις, που ειδικά για τις γυναίκες...
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου και του προστάτη
ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΤΡΑ
Πάτρα: Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο κατάμεστο στάδιο του Απόλλωνα
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο κλειστό γήπεδο Μπάσκετ του Απόλλωνα στην Περιβόλα, σε μια μεγάλη συγκέντρωση και ένα κατάμεστο στάδιο
Πάτρα: Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο κατάμεστο στάδιο του Απόλλωνα
πάγος
«Άμορφος πάγος»: Δημιουργήθηκε νέο είδος πάγου που μπορεί να υπάρχει σε μακρινά άστρα
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο πάγος MDA, που μοιάζει με λεπτή λευκή σκόνη, μπορεί να υπάρχει μέσα σε παγωμένα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου
«Άμορφος πάγος»: Δημιουργήθηκε νέο είδος πάγου που μπορεί να υπάρχει σε μακρινά άστρα