Thumbnail
Πολυτεχνείο 2022: Το Κάτω Πολυτεχνείο και η ΑΣΟΕΕ βρίσκονται ήδη σε lock-out με τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά, ενώ ταυτόχρονα έξω από τα δύο παραπάνω ιδρύματα καθώς και έξω από το κτήριο της Νομικής βρίσκονται σταθμευμένες κλούβες και ΜΑΤ!

Ξεκινούν σήμερα οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για τα 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, που θα κορυφωθούν την Πέμπτη 17 Νοέμβρη με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία και ήδη η κυβέρνηση, θορυβημένη με τις συνεχείς αποκαλύψεις για τις υποκλοπές αλλά και τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις στην απεργία της 9ης Νοέμβρη, αποφάσισε να επιβάλει προληπτική αστυνομοκρατία στις κεντρικές σχολές...

Η Αριστερή Κίνηση Αρχιτεκτονικής ( Ε.Μ.Π.) ανακοίνωσε σήμερα ότι ήδη κλείδωθηκε η σχολή!

«Η σχολή μας σήμερα είναι κλειδαμπαρωμενη χωρίς καμία δημόσια ανακοίνωση η ενημέρωση πέρα από όσα μπορεί να έχουν συζητηθεί σε κάποια μαθήματα και μεταξύ φοιτητών/τριών. Όσοι έρχονται για την λέσχη, γιατί δεν έχουν ενημερωθεί ότι δεν έχουν μάθημα, είτε για να δουλέψουν στα καμαρίνια η την βιβλιοθήκη αντικρίζουν ΟΠΚΕ με κουκούλες και πλήρη οπλισμό στις γωνιές του συγκροτήματος. Ίδια κατάσταση και εικόνα επικρατεί και στην ΑΣΟΕΕ,την νομική και το παιδαγωγικό. Είναι προφανές ότι δεν αποτελούν μια τρομερη σύμπτωση αλλά αποτελεί εντολή της ΝΔ και της ΕΛΑΣ και έχει να κάνει με το τριήμερο εορτασμό. Στην επιτροπή εορτασμού του Πολυτεχνείου, ο Μπουντουβης (σ.σ. ο πρύτανης του ΕΜΠ) ανέφερε ότι είναι εντολή του Θεοδωρικάκου!! Είναι απαράδεκτο μια μέρα πριν τον τριήμερο εορτασμό να είναι οι σχολές του κέντρου σαν φρούρια. Δεν θα τους χαρισουμε ούτε το τριήμερο ούτε την σχολή μας! Μαζικοποιουμε τον τριήμερο εορτασμό 15-16-17 Νοέμβρη στο κάτω Πολυτεχνείο», ανέφερε. 

Ήδη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η ΕΛ.ΑΣ έχει τοποθετήσει κλούβες στην κεντρική πύλη. Επίσης, σύμφωνα με την Αριστερόστροφη Ελικα (σχήμα που συμμετέχει στα ΕΑΑΚ) συμβαίνουν τα ακόλουθα:

«Από σήμερα το Κάτω Πολυτεχνείο και η ΑΣΟΕΕ βρίσκονται σε lock-out με τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά, ενώ ταυτόχρονα έξω από τα δύο παραπάνω ιδρύματα καθώς και έξω από το κτήριο της Νομικής βρίσκονται σταθμευμένες κλούβες και ΜΑΤ! Είναι ανεπίτρεπτη και προκλητική η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων γύρω από τις σχολές του κέντρου, ειδικά από την στιγμή που πρόκειται για Φοιτητικούς Συλλόγους οι οποίοι έχουν πάρει αποφάσεις μέσω μαζικών γενικών συνελεύσεων για τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου. Η κυβέρνηση της ΝΔ διαρκώς στήνει τόσο καιρό ένα κλίμα τρομοκρατίας των φοιτητών και της νεολαίας με αποκορύφωμα την ακραία επίθεση που εξαπολύει στις μέρες του Πολυτεχνείου. Οι χώροι την Νομικής και του Κάτω Πολυτεχνείου είναι ιστορικοί και κάθε χρόνο από το 74’ είναι μέρη μαζικής προέλευσης του λαού και της νεολαίας που τιμούν τους αγώνες του 73’ και καθόλη την διάρκεια του τριημέρου γίνονται δράσεις μέχρι και την αντιμπεριαλιστική-αντικυβερνητική πορεία στις 17 Νοέμβρη που ξεκινάει από το Κάτω Πολυτεχνείο και καταλήγει στην αμερικανική πρεσβεία. Οι στοχεύσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες, θέλει να διαγράψει από την συλλογική μνήμη το Πολυτεχνείο και όλα όσα αυτό σηματοδοτεί για το λαό. Δε θέλει να θυμόμαστε ποιος σκότωνε φοιτητές επί χούντας γιατί αυτούς προσπαθεί να βάλει στις σχολές μας, ποιος έκανε φοιτητοδικεία γιατί αυτό κάνει τώρα η Κεραμέως και ποιος είναι ο δρόμος για να νικάει ο λαός γιατί αυτόν αντιπαλεύει, τον συλλογικό! Ωστόσο, ο Μητσοτάκης και ο Θεοδωρικάκος δεν μπορούν να μας τρομοκρατήσουν όσα lock out, όση αστυνομία και όση καταστολή και αν επιβάλλουν! Η απάντηση του φοιτητικού και του λαϊκού κινήματος θα είναι ένα μαζικό και ζωντανό γεμάτο δράσεις τριήμερο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αντικυβερνητικό και αντι-νατοικό κλίμα και θα θυμίσει και πάλι σε όλους μας πως ο λαός όταν αγωνίζεται συλλογικά μπορεί να ρίξει και χούντες!»

Και φασίστες...

Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, στο ΑΠΘ χθες αλλά και στην Αθήνα στο ΕΜΠ εμφανίστηκαν φασίστες που έγραψαν φασιστικά συνθήματα και κατέστρεψαν υλικά αριστερών σχημάτων και αριστερών κομμάτων. Οι φασίστες λειτουργούν ακριβώς σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης που προσπαθούν να κάνουν ο,τι μπορούν προκειμένου να μην διεξαχθεί το τριήμερο κανονικά αφού θέλουν και την παρουσια της αστυνομίας. Δε θα καταφέρουν όμως τίποτα. Το φοιτητικό κίνημα έχει κάνει ξεκάθαρο πως δεν θα αφήσει καμία επίθεση στα κεκτημένα, και το Πολυτεχνείο θα διεξαχθεί κανονικά. (Η φωτο που ακολουθεί προέρχεται απο ανάρτηση στο facebook)

φασιστες στην πολυτεχνειουπολη

Καλέσματα για συμμετοχή 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου των φυλακισθέντων και εξορισθέντων αντιστασιακών περιόδου 1967-1974, με ανακοίνωσή του ΚΑΛΕΙ  Το λαό και τη νεολαία της Αθήνας να συμμετάσχει μαζικά στις Εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 15, 16, και 17 Νοεμβρίου 2022 στον ιστορικό χώρο του Ε.Μ.Π. ( Πατησίων ) για την Επέτειο Εξέγερσης το Νοέμβρη του 1973. Μετά τις ομιλίες στις 17/11/2022 θα γίνει η καθιερωμένη πορεία προς της Αμερικανική Πρεσβεία, που θα ξεκινήσει στις 16:00. 

Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου  εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τιμά την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με υπερηφάνεια και επίγνωση του διαχρονικού της μηνύματος και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, τη νεολαία και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις.

Η δικαίωση εκείνου του αγώνα έχει αντίκρισμα στην πρόοδο του Ελληνικού Πανεπιστημίου και την ευημερία της χώρας. Για περισσότερα από 180 χρόνια, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στηρίζει την ανάπτυξη της χώρας, διακρίνεται για την κοινωνική του προσφορά, πρωτοπορεί στην έρευνα, διεκδικεί με αξιώσεις μια διακεκριμένη θέση στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με αιχμή την εξωστρέφεια και την αριστεία, συμβάλλει  σημαντικά στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων της εποχής μας, ιδιαίτερα της περιβαλλοντικής και ενεργειακής κρίσης, καθώς και την ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων αλλά και την ενίσχυση της επανάκαμψής τους.

Τον Νοέμβριο του 1973, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποτέλεσε το επίκεντρο έκφρασης της αγωνίας και του αγώνα των νέων για παιδεία, δημοκρατία και ελευθερία. Σήμερα οφείλει να παραμείνει χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, σεβασμού της διαφορετικής άποψης, αντίστασης σε κάθε έλλειψη δημοκρατίας και επιβολή απόψεων και συμπεριφορών. Αυτό προτάσσει το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αυτό πρέπει να αναδεικνύει ο τρόπος εορτασμού της, και αυτή είναι σήμερα η συλλογική και ατομική ευθύνη των μελών της Πολυτεχνειακής κοινότητας.

Τι θα γίνει στα σχολεία

Αναφορικά με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022, το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει με εγκύκλιο που εξέδωσε τα εξής:

1. Στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται εκδηλώσεις, σύμφωνα με την περ. γ της παρ. 2 και της παρ. 6 του άρθρου 3 του π.δ. 79/2017 (Α΄ 109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (Α΄ 142) και τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 2 της υπ’ αριθ. 79942/ΓΔ4/21-5-2019 ΥΑ (Β΄ 2005) αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η τελευταία ΥΑ, προβλέπει τα εξής: 6) Κατά την παραμονή των εθνικών επετείων της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, καθώς και κατά την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου πραγματοποιούνται στα Γυμνάσια, στα Γενικά Λύκεια, στα Επαγγελματικά Λύκεια, στα Γυμνάσια ΕΑΕ, στα Λύκεια ΕΑΕ, στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια και στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις και δρώμενα στον χώρο εκδηλώσεων των σχολείων ή σε άλλο κατάλληλο χώρο με απόφαση του Συλλόγου

2. Οι εν λόγω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.50908/07-09-2022 ΚΥΑ (Β΄4695).

3. Η χρονική διάρκεια και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων καθορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

4. Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους/ες μαθητές/τριες.

5. Με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας- Προϊστάμενου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο.

Επισημαίνεται ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 και την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.50908/07-09-2022 Κ.Υ.Α.(Β΄4695).

Τι λένε οι φοιτητές

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αντλούμε γνώση, έμπνευση και δύναμη από το μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου 49 χρόνια πριν! Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 μας διδάσκει…

… ο αγώνας του λαού και της νεολαίας ‘’φώτισε’’ και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντί του. Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!

… η υπεράσπιση της ζωής, των σπουδών μας είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού. Ενωμένοι είμαστε δυνατοί! Οι φοιτητές του ’73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των βιοπαλαιστών αγροτών της υπαίθρου. Σήμερα ο αγώνας μας για σύγχρονες σπουδές πρέπει να ενωθεί με τον αγώνα τον εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα! Αυτή τη δύναμη δείξαμε με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη, πλημμυρίζοντας τους δρόμους σε πάνω από 80 πόλεις της χώρας.

…η ειρήνη και η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες των φοιτητών. Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου ‘’Έξω το ΝΑΤΟ- Έξω οι ΗΠΑ’’ παραμένει επίκαιρο στον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή που γεννούν πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό. Το σύνθημα αυτό το γράφουμε ξανά και ξανά στις πύλες του Πολυτεχνείου όσο και εάν ενοχλεί την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ όλους όσους  πίνουν νερό στο όνομα των δολοφόνων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο στο δρόμο του αγώνα!

Προετοιμάζουμε τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου και τη συμμετοχή στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, στέλνοντας μήνυμα εναντίωσης στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στον πόλεμο που διεξάγουν η Ρωσία με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ στο έδαφος της Ουκρανίας με απρόβλεπτες διαστάσεις για όλους τους λαούς. Δεν ανεχόμαστε να δίνουν 6,5 δις στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, την ώρα που στις σχολές μας λείπουν υποδομές και καθηγητές, που δεκάδες Ιδρύματα δεν διαθέτουν εστία! Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε, να κλείσουμε τα μάτια στις εικόνες που έρχονται καθημερινά με νεκρούς, με τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και τους πνιγμένους στο Αιγαίο. Εναντιωνόμαστε στον ανταγωνισμό και τα παζάρια του ελληνικού και του τούρκικου κεφαλαίου με την επίβλεψη του ΝΑΤΟ που υποθηκεύει την ειρήνη, τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ακυρώνουμε τα ΝΑΤΟϊκά ερευνητικά προγράμματα σε κάθε σχολή, αρνούμαστε να αξιοποιείται η επιστήμη μας για να δολοφονούνται λαοί!

Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να στοιχηθούμε πίσω από τη μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, πίσω από κανένα ληστή, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των ομίλων της ενέργειας, των τραπεζιτών, πίσω από καμία δύναμη που δολοφονεί και ξεζουμίζει το λαό, τσακίζει δικαιώματα. Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε με ενεργειακή φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, τους ανταγωνισμούς και πολεμικούς εξοπλισμούς, ούτε να ματώσουμε για τα κέρδη των λίγων! Η ελπίδα βρίσκεται στην αλληλεγγύη και την πάλη των λαών ενάντια στην πολιτική που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους νέους στρατευμένους που δηλώνουν περήφανα την αντίθεσή τους στην ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο και καταγγέλλουμε την απόπειρα ποινικοποίησης της έκφρασης της γνώμης τους από τα κυβερνητικά επιτελεία.

49 χρόνια μετά ο αγώνας για μόρφωση-δουλειά-ζωή με δικαιώματα παραμένει αναγκαίος και τα αιτήματα του Πολυτεχνείου ζωντανά! Το Πολυτεχνείο ζει στον αγώνα ενάντια στη μορφωτική υποβάθμιση, την υποχρηματοδότηση των σχολών μας και την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας. Στον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα των οικογενειών μας. Εμπνέει την πάλη για πτυχία με αξία, για ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση με βάση τα νέα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα. «Οπλίζει» τον αγώνα μας ενάντια στην κρατική καταστολή που συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική, τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις.

Αυτούς τους αγώνες δυναμώνουμε σε κάθε Τμήμα και έτος! Η συγκλονιστική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη και τις συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη μας δίνει δύναμη, αισιοδοξία! Δίνουμε συνέχεια με τη μαζική συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου!

Διεκδικούμε:

  • Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμία εμπλοκή για οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο.

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας. Δώστε λεφτά για υποδομές, εστίες, καθηγητές και όχι για το ΝΑΤΟ.

  • Καμία συνεργασία των Ιδρυμάτων με το ΝΑΤΟ, καμία έρευνα για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

  • Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις βάσεις. Να κλείσουν όλες οι Αμερικανo-νατοϊκές βάσεις του θανάτου στην Ελλάδα. Η χώρα μας να μη γίνει ορμητήριο για την επιδρομή των ιμπεριαλιστικών γερακιών του πολέμου.

  • Κανένας φαντάρος και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολή εκτός συνόρων.

Τα αστυνομικά μέτρα

Ενα «δίχτυ ασφαλείας» θα απλωθεί πάνω από την Αθήνα, από την παραμονή -Τετάρτη 16 Νοεμβρίου- της επετείου, ενώ στη φύλαξη της πορείας και των εκδηλώσεων θα συμμετάσχουν πάνω από 5.000 αστυνομικοί . Ήδη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η ΕΛ.ΑΣ έχει τοποθετήσει κλούβες στην κεντρική πύλη.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί από την ΕΛ.ΑΣ. στη φύλαξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, πρεσβειών και κυβερνητικών κτιρίων. Παράλληλα, αστυνομικοί με πολιτικά θα βρίσκονται σε καίρια σημεία της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, ενώ θα πραγματοποιούνται προληπτικοί έλεγχοι. 

Ακόμα, αρκετά drones αλλά και ελικόπτερο θα δίνουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ αστυνομικοί θα ακροβολιστούν και σε ταράτσες πολυκατοικιών, ειδικά στην περιοχή των Εξαρχείων, από όπου προηγούμενες φορές ορισμένα άτομα πετούσαν διάφορα αντικείμενα με στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις. Εξονυχιστικοί έλεγχοι προγραμαμτίζονται και  σε σημεία όπου θα υπάρχουνπληροφορίες ότι μπορεί να έχουν κρυφτεί  «πολεμοφόδια».

 

Δείτε ένα info-mation για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 από την vktoons Ltd

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα πολύ συχνά ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα