ekpaideutikoi_anaplirotes_kathigites
«Να συμμορφωθεί η κυβέρνηση με τη νέα απόφαση του ΣτΕ», ζητά η ΠΟΣΔΕΠ και την χορήγηση αναδρομικών σε όλους τους καθηγητές

Την συμμόρφωση της κυβέρνησης με τη νέα απόφαση του ΣτΕ, ζητά Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, ενώ παράλληλα ζητά την άμεση χορήγηση αναδρομικών για όλους τους καθηγητές.

Αναλυτικότερα, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει  σε αναμόρφωση του ισχύοντος μισθολογίου των Καθηγητών Πανεπιστημίου, αποκαθιστώντας τις αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου σε επίπεδα αξιοπρεπή, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, και λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού. 

Επιπλέον, ζητά να χορηγηθούν τα αναλογούντα αναδρομικά από το 2017 σε όλους ανεξαιρέτως τους καθηγητές, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη είτε όχι, απαλλάσσοντας και τα δικαστήρια από τον φόρτο της εκδίκασης περιττών προσφυγών.  

Αναλυτικά:

Η ΠΟΣΔΕΠ εδώ και 15 χρόνια έχει αναδείξει τις ανισορροπίες στα ειδικά μισθολόγια και το απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο των αποδοχών των Καθηγητών Πανεπιστημίου στη χώρα μας, που κυρίως οφείλεται στο ότι ενώ δεν έλαβαν τις αυξήσεις που δόθηκαν σε άλλους κλάδους την περίοδο 2008- 2010, υπέστησαν οριζόντια όλες τις μετέπειτα μειώσεις. 

H Πολιτεία, η οποία δε συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ του 2014 που προέβλεπε την επαναφορά των αποδοχών των Πανεπιστημιακών τουλάχιστον στο ύψος που είχαν πριν τις περικοπές του 2012, καλείται εκ νέου, με την υπ΄ αριθμ. 1911/2022 πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νεότερο ειδικό μισθολόγιο μελών Δ.Ε.Π. του ν.4472/2017, να εφαρμόσει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία, όπου όλοι οφείλουν να εφαρμόζουν τους νόμους, την ίδια υποχρέωση έχουν και οι εκάστοτε κυβερνώντες, οι οποίοι πρέπει να τηρούν το σύνταγμα και τους νόμους και να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων. 

Συνεπώς, η ΠΟΣΔΕΠ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αναμόρφωση του ισχύοντος αντισυνταγματικού μισθολογίου των Καθηγητών Πανεπιστημίου, αποκαθιστώντας τις αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου σε επίπεδα αξιοπρεπή, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, και λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού. Ζητά δε όπως η Κυβέρνηση πράξει το αυτονόητο και χορηγήσει τα αναλογούντα αναδρομικά από το 2017 σε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη είτε όχι, απαλλάσσοντας και τα δικαστήρια από τον φόρτο της εκδίκασης περιττών προσφυγών.  
Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά επίσης την ένταξη του ειδικού επιδόματος διδασκαλίας κι έρευνας στον βασικό μισθό, καθώς και την αναλογική αύξηση στις αποδοχές των λοιπών εργαζομένων στα Πανεπιστήμια αλλά και στις συντάξεις των συνταξιούχων συναδέλφων.

Η επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα προ του 2012 θα είναι η ελάχιστη πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των αποδοχών των μελών ΔΕΠ σε αξιοπρεπή επίπεδα, αντίστοιχα του έργου και των καθηκόντων τους. Η ΠΟΣΔΕΠ υπενθυμίζει ότι τα μέλη ΔΕΠ αμείβονται με βάση μισθολόγιο του 2004, ενώ στα άλλα ειδικά μισθολόγια δόθηκαν το 2008-2009 αυξήσεις από 25 έως 100%.  

Για την προώθηση των αιτημάτων της η ΠΟΣΔΕΠ θα επιδιώξει άμεση συνάντηση και διαβούλευση με τις ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, όπως επίσης συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να ζητήσει να πάρουν θέση στις διεκδικήσεις μας. Παράλληλα, είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει μια κλιμακούμενη πορεία διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των καθηγητών για αξιοπρεπείς αποδοχές στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Για το σκοπό αυτό ως πρώτο βήμα καλεί τους συλλόγους να αποφασίσουν δίωρη στάση εργασίας – αποχή από τα καθήκοντα στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει με τις  πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2024: 12 μυστικά για την επιτυχία στις εξετάσεις

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies panelladikes
Πανελλαδικές: Τα μεταρρυθμιστικά ξόρκια του εξεταστικού φαντάσματος
Πριμοδοτείται και πάλι μια νέα αυταπάτη παρόμοια με αυτές των οποίων τα αποκαίδια μύρισαν γενιές και γενιές μαθητών
Πανελλαδικές: Τα μεταρρυθμιστικά ξόρκια του εξεταστικού φαντάσματος