ekpaideutikoi_anaplirotes_kathigites
«Να συμμορφωθεί η κυβέρνηση με τη νέα απόφαση του ΣτΕ», ζητά η ΠΟΣΔΕΠ και την χορήγηση αναδρομικών σε όλους τους καθηγητές

Την συμμόρφωση της κυβέρνησης με τη νέα απόφαση του ΣτΕ, ζητά Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, ενώ παράλληλα ζητά την άμεση χορήγηση αναδρομικών για όλους τους καθηγητές.

Αναλυτικότερα, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει  σε αναμόρφωση του ισχύοντος μισθολογίου των Καθηγητών Πανεπιστημίου, αποκαθιστώντας τις αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου σε επίπεδα αξιοπρεπή, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, και λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού. 

Επιπλέον, ζητά να χορηγηθούν τα αναλογούντα αναδρομικά από το 2017 σε όλους ανεξαιρέτως τους καθηγητές, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη είτε όχι, απαλλάσσοντας και τα δικαστήρια από τον φόρτο της εκδίκασης περιττών προσφυγών.  

Αναλυτικά:

Η ΠΟΣΔΕΠ εδώ και 15 χρόνια έχει αναδείξει τις ανισορροπίες στα ειδικά μισθολόγια και το απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο των αποδοχών των Καθηγητών Πανεπιστημίου στη χώρα μας, που κυρίως οφείλεται στο ότι ενώ δεν έλαβαν τις αυξήσεις που δόθηκαν σε άλλους κλάδους την περίοδο 2008- 2010, υπέστησαν οριζόντια όλες τις μετέπειτα μειώσεις. 

H Πολιτεία, η οποία δε συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ του 2014 που προέβλεπε την επαναφορά των αποδοχών των Πανεπιστημιακών τουλάχιστον στο ύψος που είχαν πριν τις περικοπές του 2012, καλείται εκ νέου, με την υπ΄ αριθμ. 1911/2022 πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νεότερο ειδικό μισθολόγιο μελών Δ.Ε.Π. του ν.4472/2017, να εφαρμόσει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία, όπου όλοι οφείλουν να εφαρμόζουν τους νόμους, την ίδια υποχρέωση έχουν και οι εκάστοτε κυβερνώντες, οι οποίοι πρέπει να τηρούν το σύνταγμα και τους νόμους και να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων. 

Συνεπώς, η ΠΟΣΔΕΠ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αναμόρφωση του ισχύοντος αντισυνταγματικού μισθολογίου των Καθηγητών Πανεπιστημίου, αποκαθιστώντας τις αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου σε επίπεδα αξιοπρεπή, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, και λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού. Ζητά δε όπως η Κυβέρνηση πράξει το αυτονόητο και χορηγήσει τα αναλογούντα αναδρομικά από το 2017 σε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη είτε όχι, απαλλάσσοντας και τα δικαστήρια από τον φόρτο της εκδίκασης περιττών προσφυγών.  
Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά επίσης την ένταξη του ειδικού επιδόματος διδασκαλίας κι έρευνας στον βασικό μισθό, καθώς και την αναλογική αύξηση στις αποδοχές των λοιπών εργαζομένων στα Πανεπιστήμια αλλά και στις συντάξεις των συνταξιούχων συναδέλφων.

Η επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα προ του 2012 θα είναι η ελάχιστη πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των αποδοχών των μελών ΔΕΠ σε αξιοπρεπή επίπεδα, αντίστοιχα του έργου και των καθηκόντων τους. Η ΠΟΣΔΕΠ υπενθυμίζει ότι τα μέλη ΔΕΠ αμείβονται με βάση μισθολόγιο του 2004, ενώ στα άλλα ειδικά μισθολόγια δόθηκαν το 2008-2009 αυξήσεις από 25 έως 100%.  

Για την προώθηση των αιτημάτων της η ΠΟΣΔΕΠ θα επιδιώξει άμεση συνάντηση και διαβούλευση με τις ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, όπως επίσης συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να ζητήσει να πάρουν θέση στις διεκδικήσεις μας. Παράλληλα, είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει μια κλιμακούμενη πορεία διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των καθηγητών για αξιοπρεπείς αποδοχές στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Για το σκοπό αυτό ως πρώτο βήμα καλεί τους συλλόγους να αποφασίσουν δίωρη στάση εργασίας – αποχή από τα καθήκοντα στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει με τις  πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Έλεγχοι της Τροχαίας
Τροχαία ατυχήματα στην Αττική: 22 νεκροί και 578 τραυματίες μόνο τον Ιανουάριο
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας...
Τροχαία ατυχήματα στην Αττική: 22 νεκροί και 578 τραυματίες μόνο τον Ιανουάριο
Κακοκαιρία ΗΠΑ
ΗΠΑ: Πάνω από 1.400 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της παγοθύελλας
«Η εν εξελίξει χειμερινή καταιγίδα θα συνεχίσει να προκαλεί επικίνδυνες επιπτώσεις στο Βόρειο και το Κεντρικό Τέξας τουλάχιστον μέχρι και νωρίς το...
ΗΠΑ: Πάνω από 1.400 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της παγοθύελλας
ΕΦΚΑ ένσημα
Υπ. Εργασίας: Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για έναν χρόνο για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Παρατείνεται για ένα χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους
Υπ. Εργασίας: Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για έναν χρόνο για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες