βιβλία
Η εκστρατεία που επικεντρώνεται στα σχολεία, από τα θρανία έως τις δανειστικές βιβλιοθήκες, με «εμπροσθοφυλακή» τις σχολικές επιτροπές έχει αρχίσει εδώ και χρόνια

Υπερσυντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί απαγορεύουν διαρκώς βιβλία σε σχολικές αίθουσες και βιβλιοθήκες, στο όνομα μιας «πατριωτικής σταυροφορίας» και στο φόντο ρατσισμού και ομοφοβίας.

Από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, έχουν απαγορευτεί 1.586 περιπτώσεις μεμονωμένων βιβλίων στα σχολεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Οι Μαμάδες Υπέρ της Ελευθερίας (Moms for Liberty), οι Γονείς που Υπερασπίζονται την Εκπαίδευση (Parents Defending Education), και η Οχι Αριστερή Στροφή στην Εκπαίδευση (No Left Turn in Education) είναι οι 3 από τις βασικότερες οργανώσεις που φαίνεται να έχουν μια πολύ συγκεκριμένη ατζέντα για το τι πρέπει να διαβάζουν οι μαθητές και αυτήν προσπαθούν να επιβάλλουν στα σχολεία, αλλά πολλές φορές ακόμα και σε δημόσιες βιβλιοθήκες.

Οι γονείς λοιπόν καλούνται να υπερασπιστούν την εκπαίδευση των παιδιών τους και τους παρέχονται αναλυτικοί οδηγοί για το πώς να το κάνουν μέσα από πολυάριθμες δράσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι να παρακολουθούν και τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης των δασκάλων των παιδιών τους, για να διαπιστώσουν τι τύπου υλικό μοιράζονται στο σχολείο.

Η «Αγαπημένη» της Τόνι Μόρισον -της πρώτης Αφροαμερικανής που τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας- απορρίπτεται από πολλά σχολεία στις ΗΠΑ ως ιστορικά ρεβιζιονιστικό, επειδή μιλά για το τραύμα της δουλείας. Η «Ιστορία της θεραπαινίδας» της Μάργκαρετ Άτγουντ θεωρείται ότι διαδίδει τον «ριζοσπαστικό φεμινισμό» στους μαθητές.

Το «Ολα τα αγόρια δεν είναι Μπλε» του Τζορτζ Τζόνσον κρίνεται ότι δεν συνάδει με τις «αμερικανικές αξίες» επειδή μιλά για τα βιώματά του ως μαύρου μέλους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Μέχρι και το βραβευμένο με Πούλιτζερ graphic novel (εικονιστόρημα) του Αρτ Σπίγκελμαν για το Ολοκαύτωμα χαρακτηρίζεται «πορνογραφία»…

Αντιθέτως, επιτρέπονται μετά πολλών… επαίνων βιβλία π.χ. για την Ημέρα των Ευχαριστιών και γενικά όλα τα θρησκευτικού περιεχομένου, οι βιογραφίες για τον Αμερικανό πρώην αντιπρόεδρο και πολεμοχαρές «γεράκι» Ντικ Τσέινι ή για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, ο οποίος έχει ευρέως -και κυρίως μετά θάνατον- κατηγορηθεί για αναιμική αντίδραση στα σκάνδαλα παιδεραστίας στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Από το Τενεσί μέχρι το Τέξας, σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι -πολιτικοί και υποστηρικτές τους- χαράσσουν εδώ και καιρό ένα μέτωπο σε αυτό που θεωρούν «πολιτιστικό πόλεμο» και «πατριωτική σταυροφορία» στις ΗΠΑ.

Η εκστρατεία τους επικεντρώνεται στα σχολεία, από τα θρανία έως τις δανειστικές βιβλιοθήκες, με «εμπροσθοφυλακή» τις σχολικές επιτροπές, τα μέλη των οποίων εκλέγονται από τους κατοίκους μιας σχολικής περιφέρειας ή μπορεί να διοριστούν.

Διαθέτοντας ευρείες εξουσίες, μπορούν να διαμορφώνουν σε τοπικό επίπεδο την εκπαιδευτική πολιτική. Όπως καταμαρτυρεί η τελευταία, επικαιροποιημένη έκθεση η οργάνωση PEN America, που μέσω της λογοτεχνίας υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, οι σκληροπυρηνικοί κύκλοι δείχνουν να το καταφέρνουν, εδραιώνοντας έναν μακαρθισμό στις ΗΠΑ του 21ου αιώνα.

Αυτά, με το βλέμμα τους στραμμένο στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και πρωτίστως εστιασμένο στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Νεο-σκοταδισμός

Μεταξύ των αρχών του Ιουλίου του 2021 και του τέλους του φετινού Ιουνίου, οι απαγορεύσεις βιβλίων σε δημοτικά σχολεία και βιβλιοθήκες σημείωσαν ανησυχητική άνοδο, διαπιστώνει η PEN America.

Καταγράφηκαν 2.532 περιστατικά σε 32 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, επηρεάζοντας συνολικά 1.648 τίτλους βιβλίων, 5.049 σχολεία και σχεδόν 4 εκατομμύρια μαθητές. Αυτά, κατόπιν αποφάσεων των επιτροπών 138 σχολικών περιφερειών.

Στην πλειονότητά τους, τα αιτήματα απαγόρευσης προέρχονται από μια χούφτα (ακρο)δεξιών ομάδων, που στοχοποιούν ως αντίθετα στην «πολιτική ορθότητα» και στις «παραδοσιακές αμερικανικές αξίες» λογοτεχνικά έργα που πραγματεύονται ζητήματα φυλής, φύλου, σεξουαλικότητας, ακτιβισμού και θρησκευτικών μειονοτήτων.

«Το εύρος της λογοκρισίας έχει επεκταθεί δραστικά και με άνευ προηγουμένου τρόπο από την αρχή του σχολικού έτους 2021–2022», επισημαίνεται στην έκθεση.

Οι πολιτείες με τα περισσότερα περιστατικά απαγόρευσης βιβλίων είναι το Τέξας, η Φλόριντα, η Πενσυλβάνια και το Τενεσί -οι μοναδικές της λίστας με τριψήφιους αριθμούς. Με εξαίρεση την τρίτη, οι υπόλοιπες της τετράδας έχουν σκληροπυρηνικούς -τραμπικής γραμμής- Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες.

Εξ αυτών πιο κρίσιμη θεωρείται η Φλόριντα και η περίπτωση του 43χρονου κυβερνήτη της πολιτείας, Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος δείχνει να υπερθεματίζει του νεοσυντηρητικού «πολιτιστικού πολέμου».

Στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου άλλωστε δεν διεκδικεί απλά την επανεκλογή του. Θέλει να γίνει ο νέος Τραμπ, σε νέα εκδοχή, και -όπως φημολογείται εντόνως- ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το 2024.

Τους τελευταίους μήνες, ο Ντε Σάντις έχει υπογράψει έναν σκασμό πολιτειακούς νόμους που περιορίζουν τα δημόσια σχολεία σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και τομέων.

Έτσι, απαγορεύει στα σχολεία να χρησιμοποιούν βιβλία που -βάσει ευρέως αμφισβητούμενων κριστηρίων- θεωρούνται «πορνογραφικά» ή «ακατάλληλα». Δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν όλα τα βιβλία και το υλικό που χρησιμοποιούνται για διδασκαλία και σε σχολικές βιβλιοθήκες.

Με το νόμο HB 1557, που οι επικριτές του τον αποκαλούν καυστικά «Μην λες γκέι», φιμώνει πρακτικά κάθε συζήτηση στις σχολικές τάξεις για θέματα που αφορούν σε ΛΟΑΤΚΙ+. Με ανάλογου ύφους νομοθέτημα, περιορίζει τη συζήτηση για τον ρατσισμό.

Αν και έγιναν προσφυγές κατά ορισμένων μέτρων, από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έχει σημάνει συναγερμός σε σχολεία και δασκάλους.

Οι νέες οδηγίες είναι τόσο συγκεχυμένες, που κάθε περιοχή τις ερμηνεύει διαφορετικά και κατά το δοκούν. Υπό την απειλή μηνύσεων, πολλοί στον εκπαιδευτικό τομέα αυτολογοκρίνονται.

Ορισμένες σχολικές περιφέρειες συμβούλεψαν μάλιστα από το καλοκαίρι τους δασκάλους να αδειάσουν τις σχολικές βιβλιοθήκες μέχρι να ελεγχθεί και να εγκριθεί και το τελευταίο βιβλίο.

Άλλες έδωσαν οδηγία να σταματήσουν οι αγορές βιβλίων και να «παγώσουν» οι δωρεές τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο, μέχρι να γίνουν προσλήψεις «ειδικών» που θα εξετάσουν κάθε τίτλο.

Η κατάσταση αυτή δεν διαμορφώθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας αυθόρμητης πρωτοβουλίας.

Αν και βρήκε πρόσφορο έδαφος εν μέσω πανδημίας και τηλεκπαίδευσης, η εκστρατεία αυτή άρχισε από το 2017 με… μπροστάρη την υπερσυντηρητική ΜΚΟ Florida Citizens Alliance, στοχοποιώντας σε πρώτη φάση την εκπαιδευτική ύλη για την κλιματική αλλαγή.


«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»

«Έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι μαθητές που βγαίνουν από το σχολικό μας σύστημα κατανοούν τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός», διακήρυξε ο ΝτεΣάντις σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωσή του.

Σε αυτό μάλιστα το πλαίσιο λάνσαρε αυτό το καλοκαίρι νέο πρόγραμμα για «ενάρετους πολίτες», που είχε στο επίκεντρο τους εκπαιδευτικούς.

Αρκετοί από τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια, σε εθελοντική βάση, δήλωσαν σοκαρισμένοι από όσα άκουσαν, κάνοντας λόγο για προπαγάνδα «χριστιανικού εθνικισμού» και «φονταμενταλισμού».

«Όλο αυτό το αφήγημα περί μη εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα σπουδών ή στο διαθέσιμο περιεχόμενο στις βιβλιοθήκες μας εξυπηρετεί τη δημιουργία κλίματος δυσπιστίας στο δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα», επισημαίνει στο Salon η Στέφανα Φέρελ, συνιδρύτρια του Florida Freedom to Read: μιας οργάνωσης-«ομπρέλα» συλλόγων γονέων σε όλη την πολιτεία της Φλόριντα, που προασπίζεται το δικαίωμα κάθε μαθητή να έχει ανοιχτή πρόσβαση σε πληροφορίες και ιδέες στο σχολείο.

Πηγή: Με στοιχεία από δημοσίευμα της Μαργαρίτας Βεργολιά στο in.gr και της Μαρία Μιραχτσή στο elculture.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας - ΥΠΑΙΘ
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Αβάθμιας εκπαίδευσης σε ΚΕΔΑΣΥ, ΙΚΥ και Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας - Ονόματα
Δείτε τις αποφάσεις με όλα τα ονόματα
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Αβάθμιας εκπαίδευσης σε ΚΕΔΑΣΥ, ΙΚΥ και Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας - Ονόματα
panelladikes panellinies
Πανελλήνιες 2024: Οργάνωση και τρόπος διεξαγωγής των επαναληπτικών εξετάσεων - Η εγκύκλιος
Ολες οι λεπτομέρεις για τις επανληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις 2024 που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο
Πανελλήνιες 2024: Οργάνωση και τρόπος διεξαγωγής των επαναληπτικών εξετάσεων - Η εγκύκλιος