esties-foitites-thessaloniki
Φοιτητές: Καταγγέλλουν την ανάλγητη και απαθή στάση της διοίκησης του πανεπιστημίου και του υπουργείου παιδείας που με τις τακτικές ανάθεσης και αποποίησης ευθυνών αρνούνται να δώσουν μια ουσιαστική λύση στα σοβαρότατα προβλήματά τους

Εσκεμμένη εγκατάλειψη της φοιτητικής μέριμνας, αποδίδουν στην κυβέρνηση και το ίδρυμα οι εστιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μετά από τα πρόσφατα γεγονότα στην εστία Ζωγράφου.

Σε επιστολή τους οι φοιτητές του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικής Εστίας Κούκου περιγράφουν μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης των εστιών που διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια και τονίζουν:

«Μετά από αμέτρητες κινητοποιήσεις που έχουμε κάνει στις αρμόδιες αρχές του πανεπιστημίου, μας έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο πως αδιαφορούν πλήρως για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στην φοιτητική εστία. Η διοίκηση του πανεπιστημίου αποποιείται τις ευθύνες της «πετώντας το μπαλάκι» στην ελλιπή κρατική χρηματοδότηση. Στην ίδια γραμμή κινείται υπουργείο παιδείας και κυβέρνηση που επιλέγει να σπαταλήσει δημόσιο χρήμα σε άλλους τομείς (βλ. πανεπιστημιακή αστυνομία), ενώ ταυτόχρονα σχεδόν όλες οι φοιτητικές εστίες της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης...»

Η ανακοίνωση των φοιτητών

Βρισκόμαστε στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους και αυτό που μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα είναι ότι η κατάσταση στην φοιτητική εστία είναι φανερά χειρότερη από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Φοιτητική μέριμνα, πρυτανικές αρχές και κατ’ επέκταση κρατικός μηχανισμός δείχνουν πλήρη αδιαφορία απέναντι στα προβλήματα της εστίας που φτάνουν σε σημείο να προσβάλουν όχι μονάχα την υγεία των οικότροφων, αλλά ακόμα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και χρόνια. Οι εγκαταστάσεις είναι τουλάχιστον απαρχαιωμένες ενώ η συντήρηση παντελώς ανύπαρκτη. Τα κουφώματα είναι σάπια και μη χρηστικά ενώ τα γυμνά καλώδια στους διαδρόμους δεν μένουν απαρατήρητα και η υγρασία στα δωμάτια θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εστιακών. Τα ασανσέρ που είναι εκτός λειτουργίας δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των φοιτητών μεταξύ αυτών και άτομα με κινητικά προβλήματα και προβλήματα υγείας. Επίσης, η έλλειψη θέρμανσης και οι ελάχιστες ώρες ζεστού νερού (2 ώρες την ημέρα για 103 φοιτητές) κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη, ενώ τα διαθέσιμα πλυντήρια δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εστιακών φοιτητών.

Τα προβλήματα δε σταματούν εδώ καθώς εκτείνονται και σε άλλους τομείς. Συγκεκριμένα, ανεπαρκές είναι το προσωπικό καθαριότητας δημιουργώντας ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης, ενώ δεν υπάρχει προσωπικό 24ωρης φύλαξης καθιστώντας την ασφάλεια των φοιτητών μόνιμα εκτεθειμένη. Η έλλειψη αναλώσιμων και επίπλων (κρεβάτια, στρώματα, γραφεία, λάμπες, ψυγεία, χρώματα κ.λπ.) αναγκάζει τους φοιτητές να τα αγοράζουν με δική τους δαπάνη. Σημαντικό να αναφέρουμε πως δεν υπάρχουν πυρασφάλεια και έξοδοι κινδύνου στα κτίρια, γεγονός που σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να αποβούν μοιραία για τους οικότροφους.

Παρόλα αυτά, μετά από αμέτρητες κινητοποιήσεις που έχουμε κάνει στις αρμόδιες αρχές του πανεπιστημίου, μας έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο πως αδιαφορούν πλήρως για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στην φοιτητική εστία. Η διοίκηση του πανεπιστημίου αποποιείται τις ευθύνες της «πετώντας το μπαλάκι» στην ελλιπή κρατική χρηματοδότηση. Στην ίδια γραμμή κινείται υπουργείο παιδείας και κυβέρνηση που επιλέγει να σπαταλήσει δημόσιο χρήμα σε άλλους τομείς (βλ. πανεπιστημιακή αστυνομία), ενώ ταυτόχρονα σχεδόν όλες οι φοιτητικές εστίες της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης.

Με βάση τα παραπάνω και την κατάσταση που επικρατεί, ως σύλλογος εστιακών διεκδικούμε τα εξής:

• Να υπάρχει ζεστό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και άμεση αντικατάσταση του απαρχαιωμένου συστήματος παροχής ζεστού νερού.

• Άμεση προμήθεια πλυντηρίων.

• Άμεση αποκατάσταση ζημιών σε δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους.

• Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας που θα βρίσκεται στην εστία και θα μεριμνά για τη καθαριότητα και την απολύμανση συνεχώς.

• Προσωπικό φύλαξης και στα δύο κτίρια της φοιτητικής εστίας.

• Άμεση επαναλειτουργία της θέρμανσης.

• Άμεση επαναλειτουργία των ασανσέρ.

• Άμεση προμήθεια στρωμάτων, γραφείων, αναλώσιμων κλπ.

• Πρόσβαση σε πόσιμο νερό για τους εστιακούς φοιτητές με την εγκατάσταση ψυκτών.

• Τακτικός έλεγχος των δωματίων για καταγραφή και επισκευή των βλαβών από την τεχνική υπηρεσία.

• Να γίνεται τακτικά μυοκτονία και απεντόμωση στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους των εστιών.

• Να γίνεται απολύμανση και καθαρισμός των δωματίων όταν έρχεται νέος οικότροφος να μείνει στις εστίες.

Από όλα αυτά, είναι φανερό ότι ως εστιακοί φοιτητές διεκδικούμε όσα ο μέσος άνθρωπος θεωρεί αυτονόητα και δεδομένα. Καταγγέλλουμε την ανάλγητη και απαθή στάση της διοίκησης του πανεπιστημίου και του υπουργείου παιδείας που με τις τακτικές ανάθεσης και αποποίησης ευθυνών δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα μας και αρνούνται να δώσουν μια ουσιαστική λύση στα σοβαρότατα προβλήματα μας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΣΚΕΜΕΝΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ

Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικής Εστίας Κούκου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα