Γ.Γ. ΥΠΑΙΘ Αλ. Κόπτσης στο alfavita.gr: Η Β΄φάση προσλήψεων και ποιες κατηγορίες αναπληρωτών περιλαμβάνει
Νέες προσλήψεις αναπληρωτών: Η καταγραφή των αναγκών μέχρι την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου

Σε επικοινωνία που είχε το alfavita.gr με το Γ.Γ του Υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρο Κόπτση διευκρινίστηκε ότι η B' φάση αναπληρωτών γίνεται προσπάθεια να γίνει την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου ή την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον Γ.Γ. δεν αποκλείεται οι υπηρεσίες του υπουργείου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, το σενάριο αυτό έχει μικρότερες πιθανότητες.

Σήμερα απεστάλη στις ΠΔΕ της χώρας το υπ. αριθμ. πρωτ. Φ1/113316/Δ1/19-9-2022 έγγραφο της Υφυπουργού ΠΑΙΘ κ. Ζ. Μακρή, με το οποίο παρέχονται οδηγίες για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της ίδρυσης και λειτουργίας Τάξεων Υποδοχής (Τ.Υ.) Ζ.Ε.Π. μέσω της Πράξης: “Ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) στα σχολεία, σχολικό έτος 2022-2023”, με προθεσμία έως την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, να σταλούν ηλεκτρονικά στο ΥΠΑΙΘ οι Αποφάσεις Ίδρυσης Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ.

Επίσης, τα λειτουργικά κενά των σχολικών μονάδων ή των ΚΕΔΑΣΥ σε αριθμό Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Γενικής Εκπ/σης και Αναπληρωτών Εκπ/κών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), και των Μουσικών Σχολείων, ζητά από τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης και από τις ΠΔΕ το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με το υπ. αρ. πρωτ.: 113486/ΓΔ5/19-9-2022 έγγραφο. Η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το έγγραφο, μέχρι και τη Δευτέρα 26.09.2022 και τo ΟΠΣΥΔ θα είναι διαθέσιμο για την καταχώριση των σχετικών στοιχείων από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης από την Τρίτη 20 έως και την Πέμπτη 22.09.2022.

Δείτε το έγγραφο

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο  και σύμφωνα με το Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρο Κόπτση στις προσλήψεις της Β΄ φάσης θα περιλαμβάνονται:

1. Αναπληρωτές που θα καλύψουν τις εκατοντάδες θέσεις που δεν καλύφθηκαν από αναπληρωτές της Α΄ φάσης προσλήψεων οι οποίοι τελικά δεν δέχτηκαν την πρόσληψη είτε γιατί βρέθηκαν σε ανυπέρβλητες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να βρουν στέγη, είτε γιατί ο μισθός που θα έπαιρναν δεν θα μπορούσε στοιχειωδώς να καλύψει το κόστος ζωής  στις περιοχές, εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας, που διορίστηκαν

2. Αναπληρωτές που θα καλύψουν τα κενά που έμειναν μετά την πρώτη φάση προσλήψεων

3. Αναπληρωτές ειδικής αγωγής, ΣΜΕΑΕ, Τμημάτων Ένταξης

4. Αναπληρωτές ΔΥΕΠ

5. Αναπληρωτές ΖΕΠ (Προσλήψεις 1.014 αναπληρωτών δασκάλων (ΠΕ70) και 46 αναπληρωτών Κοινωνικών Λειτουργών (ΠΕ30) επίκεινται για τη στελέχωση των Τάξεων Υποδοχής και ΖΕΠ που θα ιδρυθούν, σύμφωνα με σημερινό έγγραφο της υφυπουργού Παιδείας κ.Ζέττας Μακρή.)

Τουλάχιστον 8-10.000 αναπληρωτές απαιτούνται μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 

Συνολικά φέτος αναμένεται να προσληφθούν συνολικά 40 - 42.000 αναπληρωτές  στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή καθώς τη χρονιά που πέρασε είχαν προσληφθεί περίπου 44.000 ενώ ήδη έφυγαν με συνταξιοδότηση περίπου 4.000. 

Στον παραπάνω αριθμό των αναμενόμενων προσλήψεων συμπεριλαμβάνονται και οι προσλήψεις για το νέο διευρυμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου σχολείου (3.300) ενώ δεν θα υπάρχουν φέτος προσλήψεις τριμηνιτών (covid)

Οι αριθμοί είναι δεδομένοι. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των αναπληρωτών που προσλήφθηκαν στην Α΄ φάση είναι 31.846  ενώ οι νεοδιόριστοι 8.487. 

Ωστόσο είναι ήδη γνωστό ότι ένας μεγάλος αριθμός αναπληρωτών δεν αποδέχθηκε τον διορισμό φέτος λόγω των υψηλών ενοικίων και της έλλειψης στέγης, αφού η τουριστική περίοδος έχει παραταθεί. Αυτό σημαίνει ότι ανακύπτουν έκτακτα κενά.

Η ΟΛΜΕ (σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της στην Καθημερινή), εκτιμά ότι φέτος το 20% των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν θα αποδεχθεί την τοποθέτησή του, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν 10%-15%. 

Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των κενών που απομένουν και δημιουργούνται στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και στις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, το επόμενο χρονικό διάστημα, ανέρχεται σε 8-10.000

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_molyvia.jpg
Προϊστάμενος ΔΔΕ ανακάλεσε μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών που ο ίδιος υπέγραψε!
«Η απαράδεκτη απόφαση της ΔΔΕ Χανίων κινείται στη λογική του εκφοβισμού των εκπαιδευτικών»
Προϊστάμενος ΔΔΕ ανακάλεσε μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών που ο ίδιος υπέγραψε!
Κυριάκος Πιερρακάκης
ΠΟΣΕΕΠΕΑ σε Πιερρακάκη: Μετά από τρεις μήνες δεν έχουμε ενημέρωση για νέες οργανικές θέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ
Μετά από σχεδόν τρεις μήνες δεν έχει υπάρχει κάποια απάντηση για το πότε και πόσες οργανικές θέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ θα ανακοινωθούν
ΠΟΣΕΕΠΕΑ σε Πιερρακάκη: Μετά από τρεις μήνες δεν έχουμε ενημέρωση για νέες οργανικές θέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ