Γ.Γ. ΥΠΑΙΘ Αλ. Κόπτσης στο alfavita.gr: Η Β΄φάση προσλήψεων και ποιες κατηγορίες αναπληρωτών περιλαμβάνει
Νέες προσλήψεις αναπληρωτών: Η καταγραφή των αναγκών μέχρι την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου

Σε επικοινωνία που είχε το alfavita.gr με το Γ.Γ του Υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρο Κόπτση διευκρινίστηκε ότι η B' φάση αναπληρωτών γίνεται προσπάθεια να γίνει την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου ή την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον Γ.Γ. δεν αποκλείεται οι υπηρεσίες του υπουργείου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, το σενάριο αυτό έχει μικρότερες πιθανότητες.

Σήμερα απεστάλη στις ΠΔΕ της χώρας το υπ. αριθμ. πρωτ. Φ1/113316/Δ1/19-9-2022 έγγραφο της Υφυπουργού ΠΑΙΘ κ. Ζ. Μακρή, με το οποίο παρέχονται οδηγίες για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της ίδρυσης και λειτουργίας Τάξεων Υποδοχής (Τ.Υ.) Ζ.Ε.Π. μέσω της Πράξης: “Ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) στα σχολεία, σχολικό έτος 2022-2023”, με προθεσμία έως την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, να σταλούν ηλεκτρονικά στο ΥΠΑΙΘ οι Αποφάσεις Ίδρυσης Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ.

Επίσης, τα λειτουργικά κενά των σχολικών μονάδων ή των ΚΕΔΑΣΥ σε αριθμό Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Γενικής Εκπ/σης και Αναπληρωτών Εκπ/κών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), και των Μουσικών Σχολείων, ζητά από τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης και από τις ΠΔΕ το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με το υπ. αρ. πρωτ.: 113486/ΓΔ5/19-9-2022 έγγραφο. Η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το έγγραφο, μέχρι και τη Δευτέρα 26.09.2022 και τo ΟΠΣΥΔ θα είναι διαθέσιμο για την καταχώριση των σχετικών στοιχείων από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης από την Τρίτη 20 έως και την Πέμπτη 22.09.2022.

Δείτε το έγγραφο

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο  και σύμφωνα με το Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρο Κόπτση στις προσλήψεις της Β΄ φάσης θα περιλαμβάνονται:

1. Αναπληρωτές που θα καλύψουν τις εκατοντάδες θέσεις που δεν καλύφθηκαν από αναπληρωτές της Α΄ φάσης προσλήψεων οι οποίοι τελικά δεν δέχτηκαν την πρόσληψη είτε γιατί βρέθηκαν σε ανυπέρβλητες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να βρουν στέγη, είτε γιατί ο μισθός που θα έπαιρναν δεν θα μπορούσε στοιχειωδώς να καλύψει το κόστος ζωής  στις περιοχές, εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας, που διορίστηκαν

2. Αναπληρωτές που θα καλύψουν τα κενά που έμειναν μετά την πρώτη φάση προσλήψεων

3. Αναπληρωτές ειδικής αγωγής, ΣΜΕΑΕ, Τμημάτων Ένταξης

4. Αναπληρωτές ΔΥΕΠ

5. Αναπληρωτές ΖΕΠ (Προσλήψεις 1.014 αναπληρωτών δασκάλων (ΠΕ70) και 46 αναπληρωτών Κοινωνικών Λειτουργών (ΠΕ30) επίκεινται για τη στελέχωση των Τάξεων Υποδοχής και ΖΕΠ που θα ιδρυθούν, σύμφωνα με σημερινό έγγραφο της υφυπουργού Παιδείας κ.Ζέττας Μακρή.)

Τουλάχιστον 8-10.000 αναπληρωτές απαιτούνται μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 

Συνολικά φέτος αναμένεται να προσληφθούν συνολικά 40 - 42.000 αναπληρωτές  στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή καθώς τη χρονιά που πέρασε είχαν προσληφθεί περίπου 44.000 ενώ ήδη έφυγαν με συνταξιοδότηση περίπου 4.000. 

Στον παραπάνω αριθμό των αναμενόμενων προσλήψεων συμπεριλαμβάνονται και οι προσλήψεις για το νέο διευρυμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου σχολείου (3.300) ενώ δεν θα υπάρχουν φέτος προσλήψεις τριμηνιτών (covid)

Οι αριθμοί είναι δεδομένοι. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των αναπληρωτών που προσλήφθηκαν στην Α΄ φάση είναι 31.846  ενώ οι νεοδιόριστοι 8.487. 

Ωστόσο είναι ήδη γνωστό ότι ένας μεγάλος αριθμός αναπληρωτών δεν αποδέχθηκε τον διορισμό φέτος λόγω των υψηλών ενοικίων και της έλλειψης στέγης, αφού η τουριστική περίοδος έχει παραταθεί. Αυτό σημαίνει ότι ανακύπτουν έκτακτα κενά.

Η ΟΛΜΕ (σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της στην Καθημερινή), εκτιμά ότι φέτος το 20% των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν θα αποδεχθεί την τοποθέτησή του, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν 10%-15%. 

Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των κενών που απομένουν και δημιουργούνται στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και στις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, το επόμενο χρονικό διάστημα, ανέρχεται σε 8-10.000

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα