μύκονος αναπληρωτές
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί απέρριψαν τον διορισμό γιατί δεν βρίσκουν σπίτια να μείνουν - Τραγική η εικόνα στα νησιά

Εκρηκτικό παραμένει το στεγαστικό - οικονομικό πρόβλημα των 40.000 αναπληρωτών και των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

 Τα ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και του ΣΕΠΕ Σύρου - Τήνου - Μυκόνου μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα της στέγασης στο νησί της Μυκόνου αλλά και σε υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, καλούν σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 13:00 σε συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο της Μυκόνου, εν όψει και του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα το απόγευμα (διαδικτυακά),με πρώτο θέμα το θέμα της στέγασης των εκπαιδευτικών στο νησί της Μυκόνου.

Τον κίνδυνο της αστεγίας βιώνουν πολλοί εκπαιδευτικοί στα νησιά των Κυκλάδων, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη και στα Ιόνια οι οποίοι είτε αδυνατούν να βρουν σπίτι είτε αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα πολύ υψηλά ενοίκια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δε βρίσκουν σπίτι στο Ηράκλειο ούτε για δείγμα

Νοικιάζουν τρύπες και πληρώνουν… "παλάτια", αναφωνούν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στο Ηράκλειο για να διδάξουν στα σχολεία, όμως κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο!

Τα διαθέσιμα σπίτια είναι πλέον ελάχιστα και όσα δεν έχουν βρει ακόμα ενοικιαστή, προσφέρονται σε τιμές πολύ υψηλές σε σύγκριση με τους μισθούς των δασκάλων και καθηγητών και σίγουρα όχι ανάλογες της ποιότητας των διαμερισμάτων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης, κ. Άρτεμις Μαυράκη, αναφέρει πως την περίοδο που έρχονται οι αναπληρωτές στο Ηράκλειο τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι λιγοστά, τα περισσότερα έχουν ήδη δοθεί σε φοιτητές.

Το πρόβλημα πάντα υπάρχει, φέτος είναι πιο έντονο καθώς οι ιδιοκτήτες επιλέγουν τη βραχυχρόνια μίσθωση. Μάλιστα, βλέπουμε ξανά το φαινόμενο, τα διαμερίσματα να είναι διαθέσιμα από Οκτώβριο ως τέλος Μαΐου, κάτι που δεν εξυπηρετεί ούτε τους φοιτητές ούτε τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Τι συμβαίνει στα Δωδεκάνησα

Εικόνα απόγνωσης και απογοήτευσης, μεταφέρει ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Κώστας Πατσίκας, μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, για το «δράμα», που βιώνει ένας νεοδιόριστος ή αναπληρωτής εκπαιδευτικός.

Όχι μόνο δεν βρίσκουν κάπου να μείνουν, αλλά και στις περιπτώσεις που υπάρχουν, οι τιμές είναι απλησίαστες, όπως υποστηρίζουν.

«Υπάρχουν συνάδελφοι αναπληρωτές, που δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους, γιατί δυσκολεύονται να βρουν κατοικία, αλλά και γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος διαβίωσης, λόγω των υπέρογκων ενοικίων», υπογράμμισε ο κ. Πατσίκας.

«Και το πλέον θλιβερό», πρόσθεσε, «είναι ότι δεν θα μπορούν να κάνουν αίτηση διορισμού για τα επόμενα δύο χρόνια, χάνοντας τη θέση».

«Η κυβέρνηση, το υπουργείο όφειλαν να φροντίσουν τουλάχιστον για τις νησιωτικές περιοχές να βρεθεί λύση, ακόμα και οι δήμοι και η περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αλλά είναι λυπηρό πόσο αδιάφοροι παραμένουν για ένα πρόβλημα, που είναι και δικό τους, αφού τα παιδιά τους μορφώνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου.

Τραγική η κατάσταση στην Πάρο για τους αναπληρωτές

Το πρόβλημα ανεύρευσης στέγης για τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς είναι πλέον ιδιαίτερα οξύ καθώς, όπως σημειώνουν εκπαιδευτικές πηγές στο NEWS 24/7, λόγω της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν, τα αδιάθετα σπίτια σε Πάρο και Αντίπαρο είναι ελάχιστα και...πανάκριβα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κάποιοι από τους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν εφέτος για πρώτη φορά στην Πάρο βρήκαν προσωρινή στέγη σε... κάμπινγκ του νησιού τα οποία προτιμήθηκαν λόγω των χαμηλών τιμών τους. Αλλοι έχουν επιλέξει-αναγκαστικά-ξενοδοχεία και από την 1η Σεπτεμβρίου, όταν και παρουσιάστηκαν στα σχολεία, και πληρώνουν από 70 έως 110 ευρώ τη βραδιά λες και πρόκειται για τουρίστες!

Εκπαιδευτικός που εργάζεται τα τελευταία χρόνια στο νησί τόνισε στο NEWS 24/7 ότι "για ένα σπίτι 60-70 τετραγωνικών το ενοίκιο είναι 700 ευρώ. Αν λάβετε όμως υπόψιν σας ότι ο μισθός για ένα νεοδιόριστο δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ, είναι σαφές ότι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης".

Οπως γίνεται αντιληπτό από τα όσα αναφέρθηκαν, η κατάσταση είναι τραγελαφική και προκαλεί οργή. Εκτός όμως από οργή έχει ήδη προκαλέσει και τουλάχιστον τέσσερις παραιτήσεις εκπαιδευτικών (αναπληρωτών) οι οποίοι διέκριναν ότι δεν υπάρχει επαγγελματικό μέλλον στην Πάρο κάτω από αυτές τις τραγικές συνθήκες. Ετσι λοιπόν προτίμησαν να υποστούν την ποινή της εξόδου από τους πίνακες για δύο χρόνια παρά να παρακαλούν να νοικιάσουν μία γκαρσονιέρα.

Κοντολογίς, η βιωμένη κατάσταση εξελίσσεται σε τεράστιο αντικίνητρο διορισμού. Οι επιλογές είναι απολύτως συγκεκριμένες. Η δουλεύεις ξέροντας ότι για κάποια χρόνια τα έξοδα θα είναι περισσότερα από τα έσοδα, ή αρνείσαι την τοποθέτηση και συνεχίζεις στον ιδιωτικό τομέα στον τόπο της μόνιμης διαμονής του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα