Thumbnail
ΣΥΡΙΖΑ: Με ποιο σκεπτικό η Υπουργός Παιδείας παραγκωνίζει και μεροληπτεί αναιτιολόγητα κατά των οικογενειών με παιδιά με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;

Στη Βουλή έφεραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την ανεπάρκεια του Υπουργείου Παιδείας στην κάλυψη των κενών της Ειδικής Αγωγής, σημειώνοντας ότι ,μένουν χωρίς βοήθεια εκατοντάδες παιδιά στο γυμνάσιο και το λύκειο, ενώ καλούνται  οι γονείς τους να πληρώσουν οι ίδιοι για την παράλληλη στήριξη (ΠΣ) των παιδιών τους, ανεξαρτήτως των οικονομικών τους δυνάμεων, τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας καυχιέται για την υποτιθέμενη σε ποσοστό 90% κάλυψη των αναγκών.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι με αυτό τον τρόπο ματαιώνεται η «γνήσια ευρωπαϊκή πολιτική προοπτική της χώρας» που επικαλούνται οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, κατακρεουργείται ο δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης, διολισθαίνοντας σε μια εκπαίδευση δύο ταχυτήτων και σε μια αναχρονιστική και άνιση μεταχείριση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εφόσον ενθαρρύνεται και παρατείνεται θεσμικά η φοίτησή τους σε ειδικά σχολεία, ενάντια στις αξίες της συμπερίληψης.
 

Η ερώτηση


Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Ανάγκη κάλυψης  των κενών της ειδικής αγωγής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 100%»

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαιτέρως, συζητείται η προτεραιότητα που οφείλει να δοθεί από την πολιτεία στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ), καθώς  πρόκειται για έναν πολύ ευαίσθητο κλάδο του εκπαιδευτικού μας συστήματος που στοχεύει στην συμπερίληψη όλων των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ωστόσο, αντί για την υλοποίηση του στόχου της πολυπόθητης συμπερίληψης, κάθε χρόνο βρισκόμαστε μπροστά σε «περιληπτικές διαδικασίες», καθώς, ειδικά, στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση καλύπτεται, στην πράξη, σχεδόν το ήμισυ των δηλωθεισών αναγκών.
Έτσι, παρά τις υποσχέσεις και φέτος εκ μέρους των αρμοδίων του Υπουργείου Παιδείας περί δήθεν κάλυψης όλων των κενών και συνακόλουθα όλων των παιδιών, για ακόμα μια φορά παρατηρήθηκε το φαινόμενο της “λοταρίας”. Συγκεκριμένα, από τα 1405 δηλωμένα κενά για τον κλάδο των φιλολόγων (ΠΕ02), το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να καλύψει μόλις τα 869, αφήνοντας στο έλεός τους, χωρίς στήριξη, 536 παιδιά. Προκύπτει, λοιπόν, ότι το 36% των αναγκών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση παραμένει χωρίς κάλυψη, τη στιγμή μάλιστα που, μετά τις δηλώσεις των νέων κενών από τις σχολικές διευθύνσεις, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς το ποσοστό αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί.
    Ευλόγως, λοιπόν, γεννιούνται τα ακόλουθα ερωτήματα. Με ποιό κριτήριο έμειναν χωρίς στήριξη αυτά τα 536 παιδιά, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης προσλήψεων; Μήπως πρόκειται για παιδιά ενός κατώτερου Θεού εν τέλει; Είναι μικρότερη η αξία τους; Οι δε αρμόδιοι του υπουργείου παιδείας, αλήθεια, θεωρούν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν την σκοπούμενη ισότιμη, δωρεάν παιδεία για όλους;

Επειδή στην πράξη μένουν στο έλεος, χωρίς βοήθεια εκατοντάδες παιδιά στο γυμνάσιο και το λύκειο, ενώ καλούνται  οι γονείς τους να πληρώσουν οι ίδιοι για την παράλληλη στήριξη (ΠΣ) των παιδιών τους, ανεξαρτήτως των οικονομικών τους δυνάμεων, τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας καυχιέται για την υποτιθέμενη σε ποσοστό 90% κάλυψη των αναγκών.
Επειδή αποτελεί αδήριτη ανάγκη η κάλυψη όλων των παιδιών που με γνωμάτευση των ΚΕΔΑΣΥ χρήζουν ΕΑΕ ή Παράλληλης Στήριξης, έστω από τη Β’ Φάση.
Επειδή  έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες αναπληρωτών φιλολόγων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, οι οποίοι αμέσως μετά την τοποθέτησή τους διαπίστωσαν ότι δεν πληρούνται οι θέσεις προκειμένου ο εκάστοτε μαθητής να παρακολουθεί τις 11 και 12 ώρες που δικαιούται σύμφωνα με την διάγνωση και την αξιολόγηση των ΚΕΔΑΣΥ, επαληθεύοντας την τραγική πραγματικότητα ότι η Παράλληλη Στήριξη λειτουργεί με 7 μαθητές ανά έναν εκπαιδευτικό.

Επειδή αποτελεί αίτημα τόσο των ίδιων των γονιών και των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να στηριχθούν όλα αυτά τα παιδιά και το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στις αναγκαίες προσλήψεις, ώστε να σταματήσει να υπάρχει μια ΕΑΕ δύο ταχυτήτων.

Επειδή ματαιώνεται η «γνήσια ευρωπαϊκή πολιτική προοπτική της χώρας» που επικαλούνται οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, κατακρεουργείται ο δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης, διολισθαίνοντας σε μια εκπαίδευση δύο ταχυτήτων και σε μια αναχρονιστική και άνιση μεταχείριση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εφόσον ενθαρρύνεται και παρατείνεται θεσμικά η φοίτησή τους σε ειδικά σχολεία, ενάντια στις αξίες της συμπερίληψης.
Επειδή διακρίσεις στην παιδεία δεν χωράνε. Η συμπερίληψη ΟΛΩΝ των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα κι υποχρέωση της πολιτείας.
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Με ποιο σκεπτικό παραγκωνίζει και μεροληπτεί αναιτιολόγητα κατά των οικογενειών με παιδιά με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;
Σκοπεύει να προχωρήσει σε πλήρη και όχι μερική κάλυψη των κενών ΕΑΕ στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση;

                                  Οι ερωτώντες βουλευτές
Νοτοπούλου Κατερίνα
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Θεοδώρα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Ζεϊμπεκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Θάνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Ψυχογιός Γεώργιος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα νέα εφάπαξ για τους εκπαιδευτικούς

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aristoteleio panepistimio thessalonikis
ΑΠΘ: Διεθνή διάκριση διεκδικεί η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki - Παρουσίαση του πρότζεκτ τους
Συνάντηση του Πρύτανη με τη φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki: Παρουσίαση του νέου πρότζεκτ με το οποίο η ομάδα θέτει υποψηφιότητα για χρυσό μετάλλιο...
ΑΠΘ: Διεθνή διάκριση διεκδικεί η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki - Παρουσίαση του πρότζεκτ τους
σχολεία
Ένωση Γονέων Χανίων: Για τα σχέδια μετεγκατάστασης σχολείων - «Δε θα μας πιάσετε στον ύπνο»
Τι αναφέρει η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων για το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων της πόλης
Ένωση Γονέων Χανίων: Για τα σχέδια μετεγκατάστασης σχολείων - «Δε θα μας πιάσετε στον ύπνο»