EKPA
Στην 86η θέση παγκοσμίως  το ΕΚΠΑ με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations»

Προσφάτως ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics.

Η συγκεκριμένη κατάταξη, η οποία δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations) του ερευνητικού έργου των καθηγητών και ερευνητών των Ιδρυμάτων. Ο εντοπισμός των ετεροαναφορών γίνεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar. Τα στοιχεία των ετεροαναφορών συλλέχθηκαν το χρονικό διάστημα 1-30 Ιουλίου 2022.

 Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τη Webometrics  κατατάσσεται στην 86η θέση  παγκοσμίως και στην 17η θέση στην Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος  πίνακας κατάταξης, ο οποίος δημοσιεύθηκε για 14η φορά, περιλαμβάνει 5.011 Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και τα 24 ελληνικά. (δείτε Πίνακα 1). Εκτός από την υψηλή αυτή θέση σε παγκόσμια επίπεδο, το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει και την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, με 2.953.317 ετεροαναφορές (citations). Η επίδοση αυτή δίνει στο ΕΚΠΑ  την 1η θέση τόσο μεταξύ των βαλκανικών Πανεπιστημίων όσο και μεταξύ των Πανεπιστημίων της Μεσογείου.

Την «πεντάδα» των καλύτερων ελληνικών Πανεπιστημίων συμπληρώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην θέση 281 με 1.262.904 ετεροαναφορές, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 382 με 896.309 ετεροαναφορές, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  στη θέση 393 με 874.285 ετεροαναφορές, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 396 με 867.918 ετεροαναφορές.

Πίνακας Top Google Scholar Citations
Πίνακας Top Google Scholar Citations

 

Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στην 2η , 3η και 4η θέση τα επίσης αμερικάνικα Πανεπιστήμια Στάνφορντ, Μπέρκλει και ΜΙΤ ενώ στην 5η θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ετεροαναφορών του ΕΚΠΑ καλύπτει το 28,3% του συνόλου των ετεροαναφορών των 24 ελληνικών πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη.  Ο συνολικός αριθμός ετεροαναφορών των Ελληνικών Πανεπιστημίων είναι 10.434.625 και αποτελούν το 0,78% της παγκόσμιας ερευνητικής παραγωγής (1.335.763.464 ετεροαναφορές).

Στην κατάταξη του Ιουλίου του 2022 η βαθμολογία του κάθε Πανεπιστημίου  υπολογίζεται από το άθροισμα των ετεροαναφορών των πρώτων 210 προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών του Πανεπιστημίου μείον τις ετεροαναφορές των είκοσι πρώτων προφίλ.

Θάνος Δημόπουλος: Προώθηση της ακαδημαϊκής παρουσίας στο διαδίκτυο

Σύμφωνα με την τρέχουσα ανακοίνωση , αλλά και τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών της κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations της Webometrics», το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταγράφει μία σπάνια επίδοση για ελληνικό Πανεπιστήμιο: Βρίσκεται  για πέμπτη συνεχομένη χρονιά και 10η συνεχόμενη φορά στο top 100 μιας παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων.

Όπως επισημαίνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, το συγκεκριμένο γεγονός αποδεικνύει για άλλη μια φορά το σημαντικό ερευνητικό έργο που επιτελείται στο Ίδρυμα μας το οποίο χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και αναφοράς, αποτελώντας παράλληλα την βάση εξαιρετικών συνεργασιών με Πανεπιστήμια και ερευνητικές ομάδες άλλων χωρών.

Στη συνέχεια, τονίζει ότι επιβεβαιώνει την στρατηγική του Ιδρύματος μας, για την προώθηση της ακαδημαϊκής παρουσίας στο διαδίκτυο, μέσα από την υποστήριξη των πρωτοβουλιών ανοικτής πρόσβασης (Open Access). Κύριος  στόχος της εν λόγω στρατηγικής είναι η μεταφορά σε μεγάλη κλίμακα της επιστημονικής γνώσης που παράγεται από το Πανεπιστήμιο μας, σε ολόκληρη την κοινωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Κλειστά σχολεία την Τετάρτη στην Αττική (Η ΛΙΣΤΑ)

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

φιλιππίδης
Δίκη Φιλιππίδη: Κανένα ελαφρυντικό προτείνει η εισαγγελέας
Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να μην αναγνωρίσουν οι δικαστές ούτε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ούτε του σύννομου βίου που...
Δίκη Φιλιππίδη: Κανένα ελαφρυντικό προτείνει η εισαγγελέας
Κώστας Σκρέκας
Σκρέκας: «Toν Ιανουάριο είχαμε από τις φθηνότερες τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας»
«Τον Ιανουάριο στη χώρα μας η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 24,16 λεπτά, αρκετά πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα κυμαινόμενα...
Σκρέκας: «Toν Ιανουάριο είχαμε από τις φθηνότερες τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας»