dimopoulos
«Από περιστατικά που μας αναφέρονται στα νοσοκομεία για άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, φαίνεται ότι η νόσηση είναι ήπια», σημειώνει ο Θάνος Δημόπουλος για τη μετάλλαξη Όμικρον - Τι είπε για ράπιντ και σελφ τεστ

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ακόμα και με συνοσηρότητες θα έχουν ηπιότερη νόσηση από την μετάλλαξη Όμικρον σημειώνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού «άγγιξαν» τις 29.000.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο κ. Δημόπουλος τόνισε: «Τα δεδομένα ακόμα για την νόσο που προκαλεί η Όμικρον σε συγκεκριμένες ηλικίες δεν είναι πλήρη, αλλά η λογική λέει πως ο πλήρως εμβολιασμένος ακόμα και με συνοσηρότητες θα έχει ηπιότερη νόσηση. Από περιστατικά που μας αναφέρονται στα νοσοκομεία για άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, φαίνεται ότι η νόσηση είναι ήπια».

Είναι σημαντικό να φανεί αν η Όμικρον μας προφυλάσσει από την νόσηση με την μετάλλαξη  Δέλτα, καθώς όπως είπε δούμε μια αποκλιμάκωση όπως στην Νότιο Αφρική. Για τον αν μπορεί κάποιος να επαναμολυνθεί με Όμικρον, διευκρίνισε ότι αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό.

Καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, είπε ο καθηγητής ότι θα παίξει το ποσοστό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο θα βγει εκτός υπηρεσίας επειδή μολύνθηκε.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να νοσήσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, απάντησε ότι αυτό θα είναι τουνοϊκό σενάριο, ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν κράτη σε Ασία-Αφρική με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όπου ενέχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα μετάλλαξη.

Ανέφερε δε ότι η νόσος φαίνεται να είναι πιο ήπια σε νεαρότερες ηλικίες και άτομα που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο άτομα ανεμβολίαστα, μεγάλης ηλικίας με συννοσυρότητες αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο. «Το βλέπουμε καθημερινά καθώς το 90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι», σημείωσε.

Για την αξιοπιστία των σελφ τεστ αλλά και των ράπιντ τεστ, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι δεν μας εξασφαλίζουν 100%, με αφορμή και τις δηλώσεις Φάουτσι, για αυτό και όπως είπε συνιστά μεγαλύτερη προσοχή εν όψει των εορτών. «Αν κάποιος έχει τα παραμικρά συμπτώματα που συνάδουν με κοινό κρυολόγημα, να σκεφτεί την Όμικρον και να αποφύγει την επαφή με άλλους».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκπαίδευση
Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας: Καταδίκη των συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων με ευρεία πλειοψηφία
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας στο πλευρό της ΕΛΜΕ – Καταδίκη των συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων με ευρεία πλειοψηφία
Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας: Καταδίκη των συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων με ευρεία πλειοψηφία
Πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο
Ναυάγιο στην Πύλο: Ποινική δίωξη στον αρχηγό του Λιμενικού και άλλους τρεις ανώτερους αξιωματικούς
Νέα ποινική τροπή στην υπόθεση του ναυαγίου της Πύλου – Στο κάδρο και ο αρχηγός του Λιμενικού
Ναυάγιο στην Πύλο: Ποινική δίωξη στον αρχηγό του Λιμενικού και άλλους τρεις ανώτερους αξιωματικούς
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Χρυσό μετάλλιο σε φοιτητές στον κορυφαίο παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας
Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα iGEMIOANNINA 2025 για την κατάκτηση χρυσού μεταλλίου στον διεθνή διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας – Στήριξη από το...
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Χρυσό μετάλλιο σε φοιτητές στον κορυφαίο παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας