ekpaideutiko syllalitirio foititon
Aris Oikonomou / SOOC
«Με το νέο νόμο δεν ανοίγονται "νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ" αλλά κλείνουν οι "εκκρεμότητες" που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο ξήλωμα των φοιτητικών δικαιωμάτων» - Συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ διοργανώνουν την Πέμπτη στο Άγαλμα Βενιζέλου φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ.

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 19.00.

«Με το νέο νόμο δεν ανοίγονται "νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ" αλλά κλείνουν οι "εκκρεμότητες" που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο ξήλωμα των φοιτητικών δικαιωμάτων! Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της υποχρηματοδότησης, της υποβάθμισης, της εμπορευματοποίησης και επαναφέρει παλιές αντιδραστικές διατάξεις που έμειναν ανενεργές από την πάλη του φοιτητικού κινήματος», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι φοιτητές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο νόμος-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση απορρίπτεται! 

Διεκδικούμε δωρεάν και αναβαθμισμένες σπουδές, πτυχία με αξία!

Οι φοιτητικοί σύλλογοι απορρίπτουμε το νέο νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ και απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του! Η κ. Κεραμέως συνεχίζει την «παράδοση» των προηγούμενων υπουργών Παιδείας, ψηφίζοντας ένα ακόμα νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση με τις σχολές κλειστές για να αποφύγει τις αντιδράσεις των φοιτητών!

Με το νέο νόμο δεν ανοίγονται «νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ» αλλά κλείνουν οι «εκκρεμότητες» που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο ξήλωμα των φοιτητικών δικαιωμάτων! Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της υποχρηματοδότησης, της υποβάθμισης, της εμπορευματοποίησης και επαναφέρει παλιές αντιδραστικές διατάξεις που έμειναν ανενεργές από την πάλη του φοιτητικού κινήματος. 

Στις 400 σελίδες του δεν υπάρχει λέξη για τα μεγάλα φοιτητικά προβλήματα, όπως:

  • Η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που έχει περικοπεί 70% την τελευταία δεκαετία! 
  • Η δωρεάν και ποιοτική φοιτητική μέριμνα για όλους τους φοιτητές (σίτιση, στέγαση, δωρεάν βιβλία και αναλώσιμα, μετακινήσεις, μετεγγραφές, κ.λπ.).
  • Η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας! Με επαρκείς υποδομές, καθηγητές, βιβλία, εργαστήρια, με επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών.  
  • Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε, με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα να κατοχυρώνονται σε αυτό.

Αντίθετα, προβλέπονται:

- Η δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων-διαβατήρια για την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς! Πτυχία με σκόρπιες γνώσεις,  χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Πτυχία διαφορετικής χρονικής διάρκειας, ακόμη και 3ετή, αλλά του ίδιου επιπέδου (επίπεδο 6). 

- Η κατάργηση των δωρεάν μεταπτυχιακών και η εκτόξευση του κόστους σπουδών. Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των δωρεάν έντυπων συγγραμμάτων, επιβολή ενοικίων στις εστίες, περικοπές στη σίτιση. Η ήδη μειωμένη  κρατική χρηματοδότηση υποκαθίσταται με έσοδα από δίδακτρα και προσφορά “εκπαιδευτικών προϊόντων”: ξενόγλωσσων, χειμερινών, θερινών, κατάρτισης, κλπ., όπως και υπηρεσιών έρευνας.

- fast track διαδικασίες για την κατάργηση Τμημάτων και τη μετατροπή άλλων σε ΤΕΙ διάρκειας 7 εξαμήνων!

- Η αυτόματη ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των 3ετών κολεγίων. 

- Ένα επιχειρηματικό μοντέλο διοίκησης με διορισμένους πρυτάνεις και manager, με συμβούλια διοίκησης που θα αντιμετωπίζουν τους φοιτητές σαν πελάτες, θα ενισχύουν την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου. Με το νομοσχέδιο ξεπουλιέται η περιουσία του ΑΠΘ, καθώς παραδίδονται σε ιδιωτικά συμφέροντα  τα πανεπιστημιακά δασοκτήματα σε Περτούλι, Τρικάλων και Ταξιάρχη Χαλκιδικής και το Αγρόκτημα στο αεροδρόμιο. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η παρουσία των ΣΔΙΤ στο πανεπιστήμιο μας και η περαιτέρω λειτουργία του με ιδιωτικό οικονομικά συμφέροντα 

- Η απόσπαση της παιδαγωγικής & διδακτικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών σε ειδική δομή ενός έτους, για λίγους και επί πληρωμή! 

- Η κατάργηση των πανεπιστημιακών λεσχών με τραγικές συνέπειες στη λειτουργία των πολιτιστικών ομάδων των φοιτητών.  Μάλιστα, προβλέπεται ότι θα χρησιμοποιηθούν για τα σχέδιά τους ακόμη και τα χρήματα από το αποθεματικό της Λέσχης του ΑΠΘ .

Όσο το Πανεπιστήμιο απομακρύνεται από τις ανάγκες μας, τόσο θα εντείνεται η καταστολή στις δίκαιες διεκδικήσεις μας!

Η ωμή κρατική παρέμβαση και υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων που επιχειρείται με το νέο νόμο δε θα περάσει! Δημιουργούν «συμβούλια φοιτητών»-παραμάγαζα των κυβερνήσεων και των διοικήσεων, φυτώρια πελατειακών σχέσεων. Θεσμοθετούν την καταστολή και τις πειθαρχικές διώξεις σε φοιτητές ακόμα και για συνδικαλιστικούς λόγους.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι τα όργανα εκπροσώπησης και πάλης των φοιτητών, με Δ.Σ. εκλεγμένα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, με Γενικές Συνελεύσεις όπου οι φοιτητές συλλογικά αποφασίζουν και ελέγχουν τους εκπροσώπους τους. Τα σχέδια της κυβέρνησης για ελεγχόμενα «συμβούλια φοιτητών» με ενιαίο ψηφοδέλτιο θα μείνουν στα χαρτιά!

Οι αγώνες των φοιτητών ενάντια στο νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη και την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η αντιμετώπιση των σχεδίων έντασης της κρατικής καταστολής δείχνουν το δρόμο για να μείνει και ο νέος νόμος-πλαίσιο ανενεργός! 

Με τους αγώνες μας να ανοίξουμε «νέους ορίζοντες» για αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους εργαζόμενους στα ιδρύματα και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς σε κοινό συντονισμένο αγώνα για:

•    Να μην κατατεθεί και εφαρμοστεί ο νέος νόμος – πλαίσιο. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι.
•    Να αντιπαλέψουμε την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, των μέτρων καταστολής και ταξικών φραγμών
•    Να συγκρουστούμε με την επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων
•    Να αντιπαρατεθούμε με την περαιτέρω υποβάθμιση των πτυχίων, με την κατηγοριοποίηση των σπουδών, με την εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

Προχωρούμε σε φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 14/7 στις 19.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

sillalitirio

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;