golearn-engl_970-250
Eίναι απαράδεκτο και προκλητικό να γίνεται τόσο εμφανής η εμμονική στήριξη των ιδιωτών

Η Στοχοποίηση και η αντιμετώπιση της  δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης ως παρία και  φτωχού συγγενή της εκπαίδευσης ,από τη ΝΔ  έρχεται από παλιά. Αποκορύφωμα το 2013 όταν  ξεδιάντροπα κατήργησαν τις καλύτερες ειδικότητες των ΕΠΑΛ και πέταξαν από τα σχολεία 2.500 εκπαιδευτικούς και 10.000 μαθητές από τις ειδικότητες που επέλεξαν και αγαπούσαν, για να τις χαρίσουν στα ιδιωτικά ΙΕΚ.

Πάντοτε η ΝΔ έχει μια μεροληπτική ταξική πολιτική υπέρ των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης και για να το καταφέρει αυτό επιλέγει να αποδυναμώνει τις δημόσιες δομές εκπαίδευσης.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το θέμα που έχει προκύψει πρόσφατα στην Χίο με το Ιδιωτικό εκπαιδευτήριο ΤΕΕΝS. Το συγκεκριμένο ιδιωτικό ΕΠΑΛ, λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2018 και παρέχει ειδικότητες που σχετίζονται με το ναυτικό επάγγελμα, ενώ από την επόμενη χρονιά θα λειτουργούν και οι ειδικότητες ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικής και αυτοματισμού και μάλιστα χωρίς δίδακτρα.

Καθίσταται έτσι το μοναδικό ιδιωτικό λύκειο της χώρας χωρίς δίδακτρα. Στη Χίο ένα μεγάλο ναυτονήσι με παράδοση στην ναυτική εργασία, λειτουργούν στα δημόσια επαγγελματικά λύκεια Βροντάδου και Καρδάμυλων ναυτικές ειδικότητες και για τους αποφοίτους των λυκείων λειτουργεί, η Ακαδημία Εμπορικού  Ναυτικού Μηχανικού Χίου  από το 1965 και η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων Οινουσσών από την ίδια χρονιά.

Όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες απόφοιτοι στηρίζουν επαρκώς το ναυτικό επάγγελμα σε όλες  τις βαθμίδες, και  κάνουν περήφανο τον τόπο μας. Δεν τα λέω όλα αυτά για να κατηγορήσω  αναγκαστικά την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά τίθενται ερωτήματα που  έχουν να κάνουν με αθέμιτο ανταγωνισμό και αφορά την χρηματοδότηση του από την κυβέρνηση, με το ποσό των 1.364.301,22 ευρώ για κτηριακές παρεμβάσεις, προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι συνολικά η κυβέρνηση επιλέγει αντί να στηρίξει την δημόσια εκπαίδευση να χρηματοδοτήσει  25 πρότυπα ΕΠΑΛ (μεταξύ των οποίων λέγεται ότι θα είναι το TEENS), από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το χρηματικό ποσό των 34.107.530,52 ευρώ.

Έτσι έχουμε από την μια την κυβέρνηση που επιλέγει την υποχρηματοδότηση ,τον μαρασμό των δημόσιων επαγγελματικών ΕΠΑΛ και την επιλεκτική χρηματοδότηση κάποιων πρότυπων ΕΠΑΛ και από τη άλλη τη επιλογή του ιδιώτη στην Χίο να διαφημίζει εκτός των άλλων ότι παρέχει και κοινωφελές έργο που στηρίζεται εν πολλοίς  στην κρατική χρηματοδότηση.

Προσωπικά, δεν είναι για μένα πρωτεύον αν θα δημιουργηθούν πρότυπα ΕΠΑΛ, ούτε αν θα γίνουν ιδιωτικά ΕΠΑΛ, πάντα υπήρχαν και θα  υπάρχουν, το ζητούμενο είναι αυτά τα σχολεία να ιδρύονται και να λειτουργούν με ίσους όρους με τα δημόσια σχολεία, τα όποια παρέχουν  ή καλύτερα οφείλουν να παρέχουν, διαχρονικά σε όλα τα παιδιά ισότιμη εκπαίδευση και τις ίδιες ευκαιρίες. Από εκεί και  μετά τα ιδιωτικά  σχολεία δεν απευθύνονται σε όλα τα παιδιά αλλά σε παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν φουσκωμένη τσέπη.

Εδώ  βρίσκεται η ένσταση με το TEENS και η αιτία της αναφοράς μου, γιατί αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποβεί άκρως προβληματική  για την δημόσια επαγγελματική  εκπαίδευση στην Χίο και για τους εκπαιδευτικούς  που στηρίζουν με όλα τα μέσα το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι στο θέμα της παραμέλησης, της δημόσιας και ειδικότερα της επαγγελματικής εκπαίδευσης από την κυβέρνηση, αλλά είναι απαράδεκτο και προκλητικό να γίνεται τόσο εμφανής  η εμμονική στήριξη των ιδιωτών και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την εκπαίδευση, είναι πολιτική επιλογή και αφορά όλα τα δημόσια αγαθά.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτή είναι η παλαιότερη πολυκατοικία της Αθήνας

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας: Αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΔΕ σε ΚΕΔΑΣΥ/ΣΜΕΑΕ, σε Μουσικά, σε Καλλιτεχνικά Σχολεία και από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΔΕ σε ΚΕΔΑΣΥ/ΣΜΕΑΕ, σε Μουσικά, σε Καλλιτεχνικά Σχολεία και από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ 2022-23.
Υπουργείο Παιδείας: Αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΔΕ σε ΚΕΔΑΣΥ/ΣΜΕΑΕ, σε Μουσικά, σε Καλλιτεχνικά Σχολεία και από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ
Αλλαγές στον αριθμό των δόσεων για ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία - Εναρμόνιση με ΑΑΔΕ
Δυνητική εναρμόνιση του ανώτατου αριθμού των δόσεων για ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, με τον αντίστοιχο αριθμό δόσεων της ΑΑΔΕ, προς διευκόλυνση...
Αλλαγές στον αριθμό των δόσεων για ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία - Εναρμόνιση με ΑΑΔΕ