pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
sxoleia-ekpaideusi-mathites
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Σε όλες τις τάξεις της ΣΤ' Δημοτικού και τη Γ' Γυμνασίου θα διεξάγονται από την επόμενη σχολική χρονιά οι εξετάσεις της ελληνικής PISA

Από την επόμενη σχολική χρονιά οι εξετάσεις PISA θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα σχολεία της χώρας, δηλαδή σε όλες τις τάξεις της ΣΤ' δημοτικού και της Γ' Γυμνασίου, όπως προανήγγειλε με δηλώσεις του ο γ.γ του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης. 

Παρά τις αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών, οι εξετάσεις Pisa πραγματοποιήθηκαν χθες πιλοτικά σε 585 από τα 600 σχολεία, τα οποία είχαν επιλεχθεί από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ενώ η επιλογή έγινε από Επιστημονική Επιτροπή με στρωματοποιημένη δειγματοληψία.

Η πιλοτική εφαρμογή των εξετάσεων αφορούσε περίπου 6.000 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ' δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου, οι οποίοι εξετάστηκαν στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας οι εξετάσεις «στοχεύουν στην έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών μας, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα». 

Από του χρόνου θα διεξάγονται αποτελέσματα ανά σχολείο

diagonisma exetaseis

Παρόλα αυτά, εκπαιδευτικά σωματεία και σύλλογοι γονέων εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την πραγματοποίηση των εξετάσεων, έναν επιπρόσθετο βραχνά δηλαδή για τους μαθητές, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός στόχος του ΥΠΑΙΘ δεν είναι η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά η κατηγοριοποιήση των σχολείων σε «καλά» και «κακά».

Όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί:

«Η ελληνική PISA δεν είναι διαγνωστικές εξετάσεις. Προβλέπονται στον Ν. 4823/2021, άρθρο 104 με τίτλο: Αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν γίνονται στην Στ’ Δημοτικού. Συνδέονται άμεσα με την αξιολόγηση, «σε εθνικό επίπεδο, περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας», όπως προβλέπεται στην παρ.1 του άρθρου 104. Ο πραγματικός τους στόχος είναι να καταταχθούν τα σχολεία, βάσει των επιδόσεων των μαθητών τους, να εγχαράξουν οι μαθητές χαμηλή προσδοκία για το μέλλον τους, να προωθηθούν σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα που προτείνονται από τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτό έχει συμβεί σε πάνω από 77 χώρες στον κόσμο».

Σε ό,τι αφορά την ανωνυμία των μαθητών, για φέτος τα φύλλα των απαντήσεων των μαθητών θα είναι ανώνυμα και θα περιέχουν μόνο την πληροφορία της Περιφέρειας όπου ανήκει κάθε σχολείο, δηλαδή όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, θα γνωρίζουμε πώς τα πήγαν οι μαθητές της Αττικής, της Ηπείρου, του Νοτίου Αιγαίου κλπ.

Ωστόσο, επειδή ο στόχος των εξετάσεων είναι να εξάγονται πορίσματα «σε εθνικό επίπεδο, περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας», από του χρόνου όχι μόνο θα εξάγονται αποτελέσματα ανά σχολείο, αλλά θα αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του «αξιολογημένου» σχολείου, (άρθρο 105/Ν.4823, παράγραφος (ε).

Στο ερώτημα εάν οι εξετάσεις αυτές συνδέονται με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ή του εκπαιδευτικού έργου, η απάντηση των εκπαιδευτικών είναι πως ναι. Παρά τους ισχυρισμούς του ΥΠΑΙΘ ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση τους και ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων απεικονίζουν μόνο ποιες γνώσεις κατέκτησαν τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί ξεκαθαρίζουν ότι σε όσες χώρες διεξάγονται «εθνικές εξετάσεις», όλη η εκπαιδευτική διαδικασία προσανατολίζεται για την αποτελεσματικότητα αυτών των εξετάσεων.

Στην Αμερική, στο Η.Β. και στη Γερμανία, πολλά σχολεία αρνούνται να εγγράψουν μαθητές με χαμηλή βαθμολογία, για να μην τους ρίξει το ΜΟ επίδοσης που έχουν. Αυτό συμβαίνει γιατί η χρηματοδότησή τους εξαρτάται άμεσα από τις επιδόσεις των μαθητών τους. Έτσι διαμορφώνονται κατηγορίες σχολείων. Άλλωστε για αυτό το λόγο, το ΥΠΑΙΘ τετραπλασίασε τα «πρότυπα σχολεία».

Ξανά στα δικαστήρια

Η υπουργός Παιδείας από την πλευρά της έσυρε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ξανά στα δικαστήρια, αυτή τη φορά για να μην προχωρήσουν στην τρίωρη στάση εργασίας που προκήρυξαν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Η στάση κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική, αλλά η στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ 8:00πμ έως 11:00πμ ίσχυσε κανονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι οι εξετάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν στα δημοτικά σχολεία της Σάμου και της Ικαρίας, σε δύο δημοτικά της Μαγνησίας, στο Κερατσίνι, σε δημοτικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Δείτε περισσότερα εδώ).

Δείτε τα θέματα των εξετάσεων της Ελληνικής PISA 2022

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πάτε για μπάνιο; Παραλίες με ή χωρίς μωβ τσούχτρες σήμερα Κυριακή - Δείτε τον χάρτη

1000 ευρώ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε 80000 ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ: Από σήμερα οι αιτήσεις για 122 προσλήψεις στον ΟΔΑΠ του υπ. Πολιτισμού
Πώς θα κάνετε αίτηση για τις θέσεις εργασίας που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων 
ΑΣΕΠ: Από σήμερα οι αιτήσεις για 122 προσλήψεις στον ΟΔΑΠ του υπ. Πολιτισμού
Ηγουμενίτσα: Αγοράκι έπαθε ηλεκτροπληξία σε λούνα παρκ - Ανεστάλη η λειτουργία του
«Λουκέτο» σε λούνα παρκ στην παραλία της Ηγουμενίτσας μετά από τον τραυματισμό ενός μικρού αγοριού από ηλεκτροπληξία
Ηγουμενίτσα: Αγοράκι έπαθε ηλεκτροπληξία σε λούνα παρκ - Ανεστάλη η λειτουργία του