«Με τη συνεργασία και την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, το ΙΚΥ θα μπορέσει να συνεχίσει να επιτελεί αυτό το ιστορικό έργο», επισημαίνει ο Κώστα Τασούλας

«Η πρόοδος που επιτελείται στην Ελλάδα τού σήμερα οφείλεται σημαντικά και στους ευεργετηθέντες νέους από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, οι οποίοι μπόρεσαν να συμβάλουν στην καλή πλευρά και στα επιτεύγματα της Ελλάδας, χάρη στις γνώσεις, το πνεύμα τους και την επιστήμη τους».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, στην ομιλία του κατά την επετειακή εκδήλωση για τα 70 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)-Εθνικού φορέα Υποτροφιών και Εθνική Μονάδα ERASMUS+, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Τασούλας σκιαγράφησε το ταραγμένο πολιτικό σκηνικό της περιόδου μέσα στην οποία ιδρύθηκε το Ίδρυμα, τον Μάιο του 1951, και σημείωσε ότι η ίδρυσή του «συνιστά μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις του νεοελληνικού κράτους, ισόπαλη μεταρρύθμιση με την αρχή της δεδηλωμένης, με την καταπολέμηση της ελονοσίας, με την ίδρυση του ΑΣΕΠ, ή με την αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι πετράδια όλα αυτά σε ένα σπάνιο στέμμα του νεοελληνικού κράτους, το οποίο έχει να επιδείξει κακουχίες, αποτυχίες, πισωγυρίσματα, αλλά έχει να επιδείξει και επιτεύγματα, ένα από τα οποία είναι και το ΙΚΥ και αυτό το επιβεβαιώνει η διάρκειά του».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τασούλας, «σε μια χώρα που είμαστε λάτρεις του εφήμερου και του πρόσκαιρου, η διάρκεια του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και η ευγνωμοσύνη, η όχι τόσο θορυβώδης ευγνωμοσύνη αυτών που αξιοποίησαν την προσφορά του, είναι μια απόδειξη ότι όχι μόνο απέδωσε τους στόχους του, αλλά πρέπει να υποστηριχθεί περαιτέρω, να διευρύνει τους ορίζοντές του και να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην προκοπή της χώρας». Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα πως «με τη συνεργασία και την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας θα μπορέσει να συνεχίσει να επιτελεί αυτό το ιστορικό έργο το οποίο ξεκίνησε σε τόσο δύσκολες εποχές, φτιάχνοντας όχι μόνο το δυναμικό των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και το δυναμικό της διοίκησης της χώρας».

«Τα 70 χρόνια είναι λίγα. Το ΙΚΥ θα συνεχίσει αυτή την πλοήγησή του για πολλές δεκαετίες ακόμη. Και όταν η χώρα μας γίνει ακόμη πιο ισχυρή, ακόμη πιο προηγμένη, και σταθεί δίπλα στις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου ισάξια, τότε, να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα οφείλεται κατά πολύ σε αυτό που σήμερα γιορτάζουμε. Στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, για το οποίο η ευγνωμοσύνη μας, ωφεληθέντων και μη, είναι ακατάπαυστη και αιώνια» κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με τους ιστορικούς σταθμούς και τα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στην πορεία του ΙΚΥ, καθώς και με προσωπικές μαρτυρίες καταξιωμένων σήμερα επιστημόνων και ανθρώπων του πνεύματος, που σπούδασαν και προόδευσαν χάρη στις υποτροφίες που τους χορηγήθηκαν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του οράματος του Ιδρύματος και τη νέα στρατηγική του από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ, καθηγητή Μιχαήλ Κουτσιλιέρη.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

ΌΛΑ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΔΕΚΤΑ στο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ - Αιτήσεις Εδώ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

mathites-ekpaideusi-eksetaseis
Εξετάσεις ΠΕΓΠ: Πότε διεξάγονται - Τι ισχύει για αξιολογητές και επιτηρητές
Πότε θα διεξαχθούν οι εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση και ποιοι μπορούν να συμμετέχουν ως Αξιολογητές-Βαθμολογητές...
Εξετάσεις ΠΕΓΠ: Πότε διεξάγονται - Τι ισχύει για αξιολογητές και επιτηρητές
roula-pispirigkou
Ρούλα Πισπιρίγκου: Βούλευμα «καταπέλτης» - Σε δίκη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
Ρούλα Πισπιρίγκου: Στο εδώλιο για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας
Ρούλα Πισπιρίγκου: Βούλευμα «καταπέλτης» - Σε δίκη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας