apth
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Καμία μεταβολή στα Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών δεν έχει προτείνει ή συναινέσει το ΑΠΘ - Τι δήλωσε στο alfavita ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αχιλλέας Χαλδαιάκης για τις επικείμενες συγχωνεύσεις

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε καμία περίπτωση δεν προτείνει ή συναινεί με τα σενάρια συγχώνευσης των Ξενόγλωσσων Τμημάτων και Φιλολογιών.

Αυτό διευκρινίζει μιλώντας στο alfavita.gr ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αχιλλέας Χαλδαιάκης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα μαζί με τον Κοσμήτορα Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Μπίκο εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση κατά των προθέσεων του υπουργείου Παιδείας να συγχωνεύσει πανεπιστημιακά τμήματα. 

Στην ανακοίνωση, η οποία μάλιστα υιοθετήθηκε από την Σύγκλητο του ΕΚΠΑ, οι κοσμήτορες Χαλδαιάκης και Μπίκος υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχίσουν τα Ξενόγλωσσα Τμήματα να λειτουργούν ως αυτόνομα, ενταγμένα στις Φιλοσοφικές Σχολές, ενώ προειδοποίησαν ότι «πιθανές σκέψεις για συγχώνευση ή κατάργηση Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής θα προσκρούσουν στη σθεναρή αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας, θα οδηγήσουν σε αλλοίωση του χαρακτήρα της Σχολής και θα επιφέρουν βαρύ πλήγμα κατά των Ανθρωπιστικών Σπουδών».

Καμία μεταβολή στα Ξενόγλωσσα

amfitheatro-aei-foitites2

Ειδικότερα, ο κ. Χαλδαιάκης διέψευσε δημοσίευμα σε εκπαιδευτική ιστοσελίδα που αναφερόταν στην αναμόρφωση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, σύμφωνα με το οποίο το ΑΠΘ φέρεται να «ζήτησε ενίσχυση των ξενόγλωσσων τμημάτων με την μετατροπή τους σε Σχολές, ώστε να επιτελούν ακόμη πιο ουσιαστικά τον σπουδαίο ρόλο τους».

Πρόκειται για ατεκμηρίωτη δημοσίευση, όπως ξεκαθαρίζει, σημειώνοντας πως, κατά την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, η αλήθεια είναι ότι στο σχετικό έγγραφο της ΜΟΔΙΠ του ΑΠΘ προς το υπουργείο Παιδείας απλώς αναφέρεται το σχετικό αίτημα του Τμήματος Ιατρικής (να μετατραπεί σε μονοτμηματική σχολή) που είχε ήδη προωθηθεί με απόφαση της Συγκλήτου, ενώ δεν πρότεινε καμία μετατροπή των Τμημάτων ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών σε Σχολές. 

«Επομένως, για λόγους ελάχιστης ακαδημαϊκής αυτονομίας δεν νομιμοποιείται παρόμοια πρόταση» τονίζει στο alfavita.gr ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθώς όπως εξηγεί «τα ενδιαφερόμενα Τμήματα, που επίσης ολοκληρώνουν ήδη επιτυχώς την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους, δεν έχουν ζητήσει κάποια τέτοιου είδους αναδιάρθρωση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, και το Πανεπιστήμιο Αθηνών «σε σχετικό έγγραφο που απέστειλε προς το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι το ΕΚΠΑ τάσσεται υπέρ των στρατηγικών ενδυνάμωσης των Τμημάτων ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών, καθώς και ότι οι συγχωνεύσεις Τμημάτων παρά τη βούλησή τους, χωρίς επιστημονικά κριτήρια και δίχως μία προσεκτική μελέτη για μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με στόχο την αξιοποίηση των επιτευγμάτων τους, θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα», επισημαίνει ο κ. Χαλδαιάκης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς να καταλάβετε αν ο γείτονάς σας «κλέβει» το Wi-Fi σας

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 5/2

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γροθιές συγκρούονται με χρώματα στις σημαίες της Κίνας και των ΗΠΑ
Κίνα: Ηχηρή απάντηση στις ΗΠΑ - «Παγκόσμιος δικαστής δεν είναι κανείς»
Η Κίνα ζητά την απελευθέρωση του Νικολάς Μαδούρο και διαμηνύει ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να αυτοαναγορεύεται σε παγκόσμια αστυνομία»
Κίνα: Ηχηρή απάντηση στις ΗΠΑ - «Παγκόσμιος δικαστής δεν είναι κανείς»
Κυρανάκης
Παραδοχή Κυρανάκη για αεροδρόμια: «Τα συστήματα είναι απαρχαιωμένα, το γνωρίζουμε»
«Αυτά παραλάβαμε» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών σχετικά με τα συστήματα ασφαλείας των αεροδρομίων
Παραδοχή Κυρανάκη για αεροδρόμια: «Τα συστήματα είναι απαρχαιωμένα, το γνωρίζουμε»
ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με θέσεις στην ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής
Οι υποψήφιοι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους ή προκειμένου για μουσικούς αναγνωρισμένου ταλέντου, το 15ο...
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με θέσεις στην ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής