Thumbnail
Προβλήματα στη λειτουργία του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και άλλων πέντε τμημάτων του ΑΠΘ από τον αποκλεισμό των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής που είχαν τροποποιηθεί

Οι τροποποιηθείσες Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής έξι Τμημάτων του ΑΠΘ απέκλεισε το υπουργείο Παιδείας, όπως καταγγέλλει το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

«Η επιδεικτική αγνόηση της τροποποιημένης βάσης του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του, στον βαθμό που θα επηρεάσει αναπόφευκτα για άλλη μια χρονιά τον αριθμό των εισακτέων. Ο δε περιορισμένος αριθμός των εισακτέων αποτελεί το κατεξοχήν επιχείρημα στη συζήτηση περί συγχωνεύσεων που διεξάγεται αυτή την περίοδο, πέραν των αξιολογήσεων των Τμημάτων που το ίδιο το Υπουργείο και η ΕΘΑΕΕ έχουν θεσπίσει», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το τμήμα.

Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας καλεί το ΥΠΑΙΘ να προβεί στην έκδοση τροποποιητικού ΦΕΚ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αποκλείστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας τροποποιηθείσες ΕΒΕ έξι (6) Τμημάτων του ΑΠΘ, μεταξύ των οποίων και του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ 

Στις 21 Ιανουαρίου 2022, η Σύγκλητος του ΑΠΘ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘ, για το γεγονός ότι στο υπ’ αριθμ. 6068 ΦΕΚ (τ. Β’ / 22.12.2021) με τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής στα Τμήματα των Πανεπιστημίων δεν δημοσιεύτηκαν οι  τροποποιηθείσες ΕΒΕ από τις Γενικές Συνελεύσεις έξι (6) Τμημάτων του ΑΠΘ, συμπεριλαμβανομένου του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, αλλά οι περσινές, τις οποίες είχαν ορίσει  πιλοτικά τα Τμήματα, εφαρμόζοντας τη σχετική οδηγία του Υπουργείου, και οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις έχρηζαν διόρθωσης.

Το ΥΠΑΙΘ απάντησε στις 17 Φεβρουαρίου 2022, επισημαίνοντας ότι το ΑΠΘ καθυστέρησε κατά μία ημέρα να τις αποστείλει και συνεπώς δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, αποσιωπώντας τεχνηέντως το γεγονός της ασφυκτικής προθεσμίας που είχε τεθεί στο ΑΠΘ με έγγραφο της 14ης Οκτωβρίου 2021.

Το εν λόγω έγγραφο όριζε ως καταληκτική ημερομηνία αποστολής των ΕΒΕ την 1η Νοεμβρίου 2021, έδινε δηλαδή μόλις 16 ημέρες περιθώριο στο Ίδρυμα, για να ολοκληρώσει μια σύνθετη διαδικασία (λαμβανομένων υπόψη και των αργιών στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα). Τόσο τα Τμήματα όσο και η Σύγκλητος κατέβαλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια, προκειμένου να ανταποκριθούν στην προθεσμία αυτή και το πέτυχαν. Ζήτησαν, ωστόσο, μία μέρα παράταση και έλαβαν την προφορική διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι αυτή η 24ωρη σιωπηρή παράταση δεν θα είχε καμία επίπτωση στη δημοσίευση των τροποποιημένων ΕΒΕ των Τμημάτων. Σημειωτέον δε, ότι αν και το Υπουργείο έθεσε με περισσή σπουδή μια πολύ σφιχτή προθεσμία (1η Νοεμβρίου 2021) στα Ιδρύματα, δημοσίευσε το ΦΕΚ ενάμιση μήνα αργότερα (22 Δεκεμβρίου  2021).

Η επιδεικτική αγνόηση της τροποποιημένης βάσης του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του, στον βαθμό που θα επηρεάσει αναπόφευκτα για άλλη μια χρονιά τον αριθμό των εισακτέων. Ο δε περιορισμένος αριθμός των εισακτέων αποτελεί το κατεξοχήν επιχείρημα στη συζήτηση περί συγχωνεύσεων που διεξάγεται αυτή την περίοδο, πέραν των αξιολογήσεων των Τμημάτων που το ίδιο το Υπουργείο και η ΕΘΑΕΕ έχουν θεσπίσει.

Σημειωτέον δε ότι η αξιολόγηση του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας είναι άριστη.  

Δημοσιοποιούμε όψιμα το γεγονός αυτό καθότι μόλις πρόσφατα (7 Απριλίου 2022) μας κοινοποιήθηκε από τη Σύγκλητο η επίσημη απάντηση του ΥΠΕΠΘ, και με σκοπό: 

•    Να εξηγήσουμε στους υποψήφιους φοιτητές και τις υποψήφιες φοιτήτριες τους λόγους για τους οποίους ενδεχομένως θα αποκλειστούν, για άλλη μια χρονιά, από το Πανεπιστήμιο και δη από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.  

•    Να τονίσουμε ότι η πρακτική του Υπουργείου μάς δημιουργεί ερωτήματα σε σχέση με συγκεκριμένες σκοπιμότητες, επιλογές και πολιτικές, που δρομολογούνται ερήμην μας και θα μας επιβληθούν αιφνιδίως άνωθεν.  

•    Και, τέλος, να απαιτήσουμε τον σεβασμό στην αυτονομία του Πανεπιστημίου, ζητώντας την έκδοση τροποποιητικού ΦΕΚ, πολλώ δε μάλλον καθώς η απαντητική επιστολή που μας εστάλη δεν απαντά τεκμηριωμένα στη διαμαρτυρία του ΑΠΘ, αλλά απλώς παραθέτει τις αποφάσεις, τις οποίες γνωρίζαμε ήδη, χωρίς να εξηγεί την άρνηση έκδοσης τροποποιητικού ΦΕΚ.   

Με δεδομένη την υποστήριξη της Συγκλήτου στην αυτονομία και την ενίσχυση των ξενόγλωσσων Τμημάτων, αλλά και στην αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου, καλούμε το ΥΠΑΙΘ να προβεί στην έκδοση τροποποιητικού ΦΕΚ, τόσο για το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας όσο και για τα υπόλοιπα τμήματα του ΑΠΘ και ζητάμε τη δημόσια συμπαράσταση όλων για την αποκατάσταση της συγκεκριμένης αδικίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ekpaideytikos
Αξιολόγηση: Το νέο θεσμικό πλαίσιο ιδεολογικής χειραγώγησης – πειθάρχησης και κατηγοριοποίησης των εκπαιδευτικών
Πλάι στην αξιολόγηση και την ομηρία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, το ΥΠΑΙΘ ετοιμάζει νέο σύστημα προσλήψεων που θα συμπεριλαμβάνει τον διαγωνισμό...
Αξιολόγηση: Το νέο θεσμικό πλαίσιο ιδεολογικής χειραγώγησης – πειθάρχησης και κατηγοριοποίησης των εκπαιδευτικών
panelladikes_4.jpg
Πανελλαδικές: Οι αλλαγές στους εισακτέους στις Αστυνομικές-Στρατιωτικές Σχολές και στο Λιμενικό και οι επιπτώσεις στις βάσεις εισαγωγής
Πανελλήνιες 2023: Πού μειώνονται και πού αυξάνονται οι εισακτέοι
Πανελλαδικές: Οι αλλαγές στους εισακτέους στις Αστυνομικές-Στρατιωτικές Σχολές και στο Λιμενικό και οι επιπτώσεις στις βάσεις εισαγωγής
εκπαιδευτικοι
Οι νεοδιόριστοι και οι νεοδιόριστες στην Πελοπόννησο εκπέμπουν SOS!
Αρνούμαστε να γίνουμε υποχείριο του πολιτικού στοιχήματος της κυβέρνησης να φέρει πίσω τους επιθεωρητές, να μας γυρίσει 41 χρόνια πίσω.
Οι νεοδιόριστοι και οι νεοδιόριστες στην Πελοπόννησο εκπέμπουν SOS!
κεραμεωσ βουλη
Η ομιλία της Νίκης Κεραμέως στη Βουλή: «Λασπολογείτε, γιατί δεν μπορείτε να επιχειρηματολογήσετε»
Κεραμέως: Η χώρα μας γίνεται φάρος εκπαίδευσης που προσελκύει φοιτητές, καθηγητές ερευνητές από όλο τον κόσμο.
Η ομιλία της Νίκης Κεραμέως στη Βουλή: «Λασπολογείτε, γιατί δεν μπορείτε να επιχειρηματολογήσετε»