ειδικη αγωγή
«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τον  τρόπο με τον οποίο απομακρύνονται  ήδη μαθητές από τα σχολεία μας και από σχολεία του κέντρου της Αθήνας και μετακινούνται σε απομακρυσμένες δομές χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη η φοίτηση στο σχολείο»

Κραυγή αγωνίας για τη συνέχιση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων που διαβιούσαν στη δομή του Ελαιώνα και μετακινούνται, την ίδια ακριβώς στιγμή που υποδεχόμαστε στις τάξεις μας παιδιά που άφησαν πίσω τα σπίτια τους, λόγω της βίαιης εισβολής στην Ουκρανία, εκφράζουν με ανοικτή επιστολή τους οι εκπαιδευτικοί  του 2ου Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ελληνικού.

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τον  τρόπο με τον οποίο απομακρύνονται  ήδη μαθητές από τα σχολεία μας και από σχολεία του κέντρου της Αθήνας και μετακινούνται σε απομακρυσμένες δομές χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη η φοίτηση στο σχολείο. Μεταφέρονται εκτός αστικού ιστού, λογική που αναιρεί όλα τα σημαντικά βήματα σχολικής ένταξης που έχουν καταφέρει», λένε οι εκπαιδευτικοί και ζητούν για όσους έχουν ήδη μετακινηθεί, να εξασφαλιστεί άμεσα η καθημερινή μεταφορά τους στα σχολεία που φοιτούν ώστε τα παιδιά να μην αναγκαστούν να βιώσουν εκτός από το τραύμα της βίαιης μετακίνησης και το τραύμα της βίαιης αποκοπής από τη σχολική κοινότητα

Η επιστολή

Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ελληνικού, εργαζόμενοι/ες καθημερινά σε ένα σχολικό πλαίσιο που απαιτεί ευελιξία χωρίς να την κατοχυρώνει, βρισκόμαστε από το 2015 στην πρώτη γραμμή υποδοχής των μαθητών/τριών προσφύγων. 

Σήμερα  υποδεχόμαστε στις τάξεις μας παιδιά που άφησαν πίσω τα σπίτια τους, λόγω της βίαιης εισβολής στην Ουκρανία. Συναντούμε για άλλη μια φορά τη φρίκη ενός πολέμου και τον πόνο της προσφυγιάς στα βλέμματα και στα δάκρυά τους. Οι δυσκολίες είναι πολλές, αλλά ευτυχώς είναι δεδηλωμένη η πρόθεση της πολιτείας να υποστηρίξει. Αναμένουμε βεβαίως να μετουσιωθεί σε ουσιαστική υποστήριξη με επιπλέον προσωπικό και κατάλληλες κτιριακές συνθήκες. 

Ταυτόχρονα όμως ανησυχούμε σοβαρά για το μέλλον των μαθητών/τριών προσφύγων που φοιτούν στο σχολείο μας και φιλοξενούνται στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα και γι' αυτό  προχωρούμε στη σύνταξη αυτής της ανοικτής επιστολής. 

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τον  τρόπο με τον οποίο απομακρύνονται  ήδη μαθητές από τα σχολεία μας και από σχολεία του κέντρου της Αθήνας και μετακινούνται σε απομακρυσμένες δομές χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη η φοίτηση στο σχολείο. Μεταφέρονται εκτός αστικού ιστού, λογική που αναιρεί όλα τα σημαντικά βήματα σχολικής ένταξης που έχουν καταφέρει. 

Οι μαθητές και μαθήτριες μας από τη δομή του Ελαιώνα, εμπλούτισαν τα σχολεία μας με την εντυπωσιακή όρεξη τους για ζωή και μάθηση, παρόλα τα τρομερά εμπόδια που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν από τα πρώτα βήματα της παιδικής τους ηλικίας. Αυτή η φλόγα των παιδιών είναι που μας δίνει και εμάς το κουράγιο να παλεύουμε καθημερινά  για ένα καλύτερο σχολείο για όλα τα παιδιά. 

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για κλείσιμο της δομής και οι πρώτες μετακινήσεις μαθητών, πριν καν ολοκληρωθεί το σχολικό έτος, θα έχουν πολύ σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στη σχολική  ένταξη και στις σχολικές πορείες των παιδιών.

Ζητάμε λοιπόν από την πολιτεία να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας εντός του αστικού ιστού για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες μας και να σεβαστεί  το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά πρόσφυγες. 

-Κανένας επιπλέον μαθητής μας να μην εξωθηθεί να μετακινηθεί μεσούσης της σχολικής χρονιάς από τη δομή του Ελαιώνα σε χώρο φιλοξενίας εκτός αστικού ιστού. 

-Για όσους έχουν ήδη μετακινηθεί να εξασφαλιστεί άμεσα η καθημερινή μεταφορά τους στα σχολεία που φοιτούν ώστε τα παιδιά να μην αναγκαστούν να βιώσουν εκτός από το τραύμα της βίαιης μετακίνησης και το τραύμα της βίαιης αποκοπής από τη σχολική κοινότητα. 

-Για όσα παιδιά αλλάξουν χώρο φιλοξενίας να εξασφαλιστεί ότι θα εγγραφούν εγκαίρως σε κάποια άλλη πλησιέστερη σχολική μονάδα εφόσον το επιθυμούν για το επόμενο σχολικό έτος.

Ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών του 2ου Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ελληνικού

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τραγική η κατάσταση στην Κέρκυρα για τους Εκπαιδευτικούς με την εξεύρεση κατοικίας

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση Αγγλικών χωρίς Speaking - Έκθεση σε 1 ημέρα: Υπάρχει και σαρώνει το ενδιαφέρον

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ειδικηαγωγή
Το εξ αποστάσεως (με ελληνικό ΦΕΚ) ΠΜΣ στην ΕΑΕ του Παν.Λευκωσίας (ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ)
ΜΕΣΩ ΤΟΥ ALFAVITA.GR συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και διεκδίκησε υποτροφία στο μοριοδοτούμενο ΠΜΣ της Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και...
Το εξ αποστάσεως (με ελληνικό ΦΕΚ) ΠΜΣ στην ΕΑΕ του Παν.Λευκωσίας (ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ)
ΠΑΣΑΔ: Αίτημα επικαιροποίησης κενών ώστε να προσμετρηθούν οι άδειες των νεοδιόριστων
ΠΑΣΑΔ: Ζητά καταγραφή των αδειών των νεοδιόριστων και προσμέτρησή τους για την Α' φάση προσλήψεων αναπληρωτών
ΠΑΣΑΔ: Αίτημα επικαιροποίησης κενών ώστε να προσμετρηθούν οι άδειες των νεοδιόριστων
36χρονη καταγγέλλει το σύζυγό της: «Με κακοποιεί και με βιάζει επί 19 χρόνια»
Τις καταγγελίες επιβεβαίωσε και η κόρη τους η οποία επιπλέον κατήγγειλε ότι ο πατέρας ασκούσε σωματική βία και στην ίδια.
36χρονη καταγγέλλει το σύζυγό της: «Με κακοποιεί και με βιάζει επί 19 χρόνια»
Αναπληρωτές: Κάποιες Διευθύνσεις συμπεριέλαβαν κενά Ολοήμερων στην Α' φάση προσλήψεων, άλλες όχι!
ΠΑΣΑΔ - Ενημέρωση για Α' φάση αναπληρωτών:«Αν δεν υπάρξει κοινή γραμμή από όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, θα παρατηρηθεί το φαινόμενο να γίνουν...
Αναπληρωτές: Κάποιες Διευθύνσεις συμπεριέλαβαν κενά Ολοήμερων στην Α' φάση προσλήψεων, άλλες όχι!