Εκπαιδευτικοί: Υποδεχόμαστε τα παιδιά της Ουκρανίας, αλλά «χάνουμε» τα παιδιά του Ελαιώνα...
«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τον  τρόπο με τον οποίο απομακρύνονται  ήδη μαθητές από τα σχολεία μας και από σχολεία του κέντρου της Αθήνας και μετακινούνται σε απομακρυσμένες δομές χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη η φοίτηση στο σχολείο»

Κραυγή αγωνίας για τη συνέχιση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων που διαβιούσαν στη δομή του Ελαιώνα και μετακινούνται, την ίδια ακριβώς στιγμή που υποδεχόμαστε στις τάξεις μας παιδιά που άφησαν πίσω τα σπίτια τους, λόγω της βίαιης εισβολής στην Ουκρανία, εκφράζουν με ανοικτή επιστολή τους οι εκπαιδευτικοί  του 2ου Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ελληνικού.

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τον  τρόπο με τον οποίο απομακρύνονται  ήδη μαθητές από τα σχολεία μας και από σχολεία του κέντρου της Αθήνας και μετακινούνται σε απομακρυσμένες δομές χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη η φοίτηση στο σχολείο. Μεταφέρονται εκτός αστικού ιστού, λογική που αναιρεί όλα τα σημαντικά βήματα σχολικής ένταξης που έχουν καταφέρει», λένε οι εκπαιδευτικοί και ζητούν για όσους έχουν ήδη μετακινηθεί, να εξασφαλιστεί άμεσα η καθημερινή μεταφορά τους στα σχολεία που φοιτούν ώστε τα παιδιά να μην αναγκαστούν να βιώσουν εκτός από το τραύμα της βίαιης μετακίνησης και το τραύμα της βίαιης αποκοπής από τη σχολική κοινότητα

Η επιστολή

Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ελληνικού, εργαζόμενοι/ες καθημερινά σε ένα σχολικό πλαίσιο που απαιτεί ευελιξία χωρίς να την κατοχυρώνει, βρισκόμαστε από το 2015 στην πρώτη γραμμή υποδοχής των μαθητών/τριών προσφύγων. 

Σήμερα  υποδεχόμαστε στις τάξεις μας παιδιά που άφησαν πίσω τα σπίτια τους, λόγω της βίαιης εισβολής στην Ουκρανία. Συναντούμε για άλλη μια φορά τη φρίκη ενός πολέμου και τον πόνο της προσφυγιάς στα βλέμματα και στα δάκρυά τους. Οι δυσκολίες είναι πολλές, αλλά ευτυχώς είναι δεδηλωμένη η πρόθεση της πολιτείας να υποστηρίξει. Αναμένουμε βεβαίως να μετουσιωθεί σε ουσιαστική υποστήριξη με επιπλέον προσωπικό και κατάλληλες κτιριακές συνθήκες. 

Ταυτόχρονα όμως ανησυχούμε σοβαρά για το μέλλον των μαθητών/τριών προσφύγων που φοιτούν στο σχολείο μας και φιλοξενούνται στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα και γι' αυτό  προχωρούμε στη σύνταξη αυτής της ανοικτής επιστολής. 

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τον  τρόπο με τον οποίο απομακρύνονται  ήδη μαθητές από τα σχολεία μας και από σχολεία του κέντρου της Αθήνας και μετακινούνται σε απομακρυσμένες δομές χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη η φοίτηση στο σχολείο. Μεταφέρονται εκτός αστικού ιστού, λογική που αναιρεί όλα τα σημαντικά βήματα σχολικής ένταξης που έχουν καταφέρει. 

Οι μαθητές και μαθήτριες μας από τη δομή του Ελαιώνα, εμπλούτισαν τα σχολεία μας με την εντυπωσιακή όρεξη τους για ζωή και μάθηση, παρόλα τα τρομερά εμπόδια που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν από τα πρώτα βήματα της παιδικής τους ηλικίας. Αυτή η φλόγα των παιδιών είναι που μας δίνει και εμάς το κουράγιο να παλεύουμε καθημερινά  για ένα καλύτερο σχολείο για όλα τα παιδιά. 

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για κλείσιμο της δομής και οι πρώτες μετακινήσεις μαθητών, πριν καν ολοκληρωθεί το σχολικό έτος, θα έχουν πολύ σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στη σχολική  ένταξη και στις σχολικές πορείες των παιδιών.

Ζητάμε λοιπόν από την πολιτεία να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας εντός του αστικού ιστού για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες μας και να σεβαστεί  το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά πρόσφυγες. 

-Κανένας επιπλέον μαθητής μας να μην εξωθηθεί να μετακινηθεί μεσούσης της σχολικής χρονιάς από τη δομή του Ελαιώνα σε χώρο φιλοξενίας εκτός αστικού ιστού. 

-Για όσους έχουν ήδη μετακινηθεί να εξασφαλιστεί άμεσα η καθημερινή μεταφορά τους στα σχολεία που φοιτούν ώστε τα παιδιά να μην αναγκαστούν να βιώσουν εκτός από το τραύμα της βίαιης μετακίνησης και το τραύμα της βίαιης αποκοπής από τη σχολική κοινότητα. 

-Για όσα παιδιά αλλάξουν χώρο φιλοξενίας να εξασφαλιστεί ότι θα εγγραφούν εγκαίρως σε κάποια άλλη πλησιέστερη σχολική μονάδα εφόσον το επιθυμούν για το επόμενο σχολικό έτος.

Ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών του 2ου Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ελληνικού

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ από τον θάνατο 18χρονης κοπέλας

Πιστοποίηση Ιταλικών εύκολα και πολύ άμεσα για ΑΣΕΠ - Τέλος χρόνου 24/2

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

katharistria
Εταιρεία απέλυσε καθαρίστρια επειδή έφαγε ένα "ξεχασμένο" σάντουιτς
Το εν λόγω σάντουιτς είχε μείνει μετά από μια σύσκεψη στην εταιρεία που έχει στο δυναμικό της 235 δικηγόρους και επρόκειτο να πεταχτεί.
Εταιρεία απέλυσε καθαρίστρια επειδή έφαγε ένα "ξεχασμένο" σάντουιτς
mitera_sikoti_gios_metamosxeusi
Η συγκινητική ιστορία του μικρού Γιώργου: Η μητέρα του έδωσε το μισό συκώτι της και «δεύτερη φορά ζωή»
Η μεταμόσχευση έγινε όταν ο Γιώργος ήταν μόλις 30 ημερών
Η συγκινητική ιστορία του μικρού Γιώργου: Η μητέρα του έδωσε το μισό συκώτι της και «δεύτερη φορά ζωή»