Για αυτή την κυβέρνηση, τα δικαιώματα, η εκπαίδευση δεν παρέχονται σε όλους όπως θα συνέβαινε σε ένα κράτος δικαίου, αλλά επιλεκτικά

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την  εισβολή ρωσικών στρατευμάτων δημιούργησε νέα προσφυγικά κύματα  ξεριζωμένων ανθρώπων  και  αυτό που παρατηρείται είναι ξανά η έμπρακτη αλληλεγγύη από το σύνολο των πολιτών. 

Μας θυμίζει το 2015, όταν τότε με τις πρωτοφανείς προσφυγικές ροές από τη Συρία η χώρα μας και ειδικά εμείς στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου το βιώσαμε στην καθημερινότητα μας, με μόνη διαφορά ότι τότε στη χώρα με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης που ήταν η ΝΔ, δεν υπήρχε καμία υποδομή και κανένα σχέδιο δράσης σε περιπτώσεις έκτακτες όπως τότε, ενώ σήμερα υπάρχουν υποδομές και επιπλέον υπάρχει  διαφορετική  αλλά και υποκριτική αντιμετώπιση  σχετικά με την παραμονή τους, δίνοντάς τους πρόσβαση σε προσωρινή και όχι διεθνή προστασία.

Παρατηρείται επιλεκτική αλληλεγγύη και ευαισθησία σε πονεμένους και ξεριζωμένους από την προσφυγιά του πολέμου συνανθρώπους μας.

Αρκετές δηλώσεις υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, δείχνουν τον ρατσισμό που έχουν απέναντι στους πρόσφυγες και την λογική του διαχωρισμού ανάλογα με το χρώμα  και την θρησκεία τους.

Είναι δεδομένο, ότι ο κόσμος είναι πάντα αλληλέγγυος και δίπλα στον συνάνθρωπο, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ που στο θέμα του προσφυγικού πορεύεται με απανθρωπιά,ρατσισμό, μισαλλοδοξία και  εμμονές.

Το μόνο σχέδιο της ΝΔ σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, είναι η δημιουργία υπερδομών - φυλακών στα νησιά μας, κάτι που μετατρέπει την Ελλάδα σε  δεσμοφύλακα της Ευρώπης, αγνοώντας προκλητικά τις τοπικές κοινωνίες και τσαλαπατώντας τα προεκλογικά ταξίματα.

Αυτό το βιώνουμε στη Χίο, αλλά συγχρόνως ακούμε τα νούμερα που παρουσιάζει επιχαίροντας ο αρμόδιος υπουργός και βουλευτής Χίου, ως απόδειξη ότι σταμάτησαν οι ροές και πέτυχε ο στόχος της αποσυμφόρησης των νησιών. Αναρωτιόμαστε λοιπόν ,τι χρειάζεται τα υπερκέντρα, αφού σταμάτησαν οι ροές και μειώθηκε ο προσφυγικός πληθυσμός; Ένα ερώτημα είναι αυτό, ένα δεύτερο είναι η  σωρεία καταγγελιών επαναπροωθήσεων και αυτό είναι πλέον ζήτημα, παραβίασης  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτημα σεβασμού του Κράτους Δικαίου και οφείλει η κυβέρνηση να δώσει πειστικές απατήσεις όπως και για τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται εξαφανίσεις προσφύγων-μεταναστών.

Αυτά είναι πολύ λεπτά και σοβαρά θέματα για να μην απαντιούνται και να επιχειρείται  διαστρέβλωση .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιλεκτικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης, είναι η διαφορετική αντιμετώπιση των παιδιών Ουκρανών προσφυγών σχετικά με την εκπαίδευση σε σχέση με τα προσφυγόπουλα που προέρχονται από τον πόλεμο στην Συρία και γενικότερα τα παιδιά με προσφυγικό προφίλ.

Θυμάμαι καλά τις προσπάθειες που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση, για την δημιουργία αλλά και την λειτουργία των ΔΥΕΠ το 2016 και επίσης γνωρίζουμε πόσο υποτιμήθηκε και υπονομεύθηκε  από το 2019 και μετά το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και είναι δεδομένη η  μείωση της συστηματικής φοίτησης παιδιών προσφύγων από το 2019 στο 2020.

Οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου για ετοιμότητα των σχολικών μονάδων, να υποδεχθούν παιδιά Ουκρανών προσφύγων, αλλά και της υπουργού παιδείας «για τη σύσταση ευρωπαϊκής Task Force για την υποστήριξη μαθητών και φοιτητών της Ουκρανίας», αποδεικνύουν το λιγότερο  άλλο ένα υποκριτικό και όψιμο ενδιαφέρον .

Τελικά ,αν αυτό σημαίνει μια αλλαγή της ξενοφοβικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και  ένταξης όλων των παιδιών με προσφυγικό προφίλ στην εκπαιδευτική διαδικασία θα αποτελεί θετικό βήμα ,αλλά  ξέρουμε καλά ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Για αυτή την κυβέρνηση, τα δικαιώματα, η εκπαίδευση δεν παρέχονται σε όλους όπως θα συνέβαινε σε ένα κράτος δικαίου, αλλά επιλεκτικά, σύμφωνα με σκοπιμότητες και σε απόλυτη ταύτιση με τις χώρες του Βίσεγκραντ που ύψωναν τείχη και έδιωχναν πρόσφυγες γιατί είχαν άλλο χρώμα και θρησκεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ηλικιωμένη
«Έξυπνες» συσκευές και εφαρμογές τηλεβοήθειας για ηλικιωμένους
Εξασφαλίζεται η δωρεάν μεταφορά των ηλικιωμένων που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές ώστε να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και διάφορες δραστηριότητες και...
«Έξυπνες» συσκευές και εφαρμογές τηλεβοήθειας για ηλικιωμένους