zetta makri
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Συζητείται σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση για τις συνθήκες λειτουργίας των νηπιαγωγείων και το ωράριο των νηπιαγωγών

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νηπιαγωγεία, το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών και τις συνθήκες λειτουργίας των νηπιαγωγείων αναμένεται να μιλήσει στην ολομέλεια της Βουλής η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, στις 13:00.

Η υφυπουργός θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής, με θέμα «Για την κατάσταση στα νηπιαγωγεία και το ωράριο των νηπιαγωγών» και καλείται να απαντήσει αν το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να λάβει μέτρα ώστε να εξισωθεί το ωράριο των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού.

Η ερώτηση για τα νηπιαγωγεία

Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως:

Για την κατάσταση στα νηπιαγωγεία και το ωράριο των νηπιαγωγών

Τα παιδιά με την είσοδό τους στο νηπιαγωγείο εισάγωονται στην υποχρεωτικη εκπαίδευση, σε μια ηλικιακή περίοδο κρίσιμη για την αγωγή και ανάπτυξή τους και ως εκ τούτου επιτελείται σημαντική παιδαγωγική παρέμβαση.

Αν και το εκπαιδευτικό προσωπικό καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ώστες να στηριχθούν ολόπλευρα τα παιδιά αυτής της ηλικίας, οι αναγκαίες προϋποθέσεις όπως είναι οι κτιριακές υποδομές, το εκπαιδευτικό, βοηθητικό και ειδικό παιδαγωγικό προσωπικό, το παιδαγωγικό πρόγραμμα κλπ, υποβαθμίζονται συνεχώς αφού δεν προβλέπεταιη γενναία αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να καλυφτούν ολόπλευρα και με σύγχρονους όρους. Ταυτόχρονα, τα τμήματα στην συντριπτική τους πλειοψηφία και κυρίως στις μεγάλες πόλεις, είναι υπερπληθή.

Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, που διαμορφώθηκαν διαχρονικά, προστέθηκε η θεσμοθέτηση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών από την προηγούμενη κυβέρνηση (αριθ. Υπουργικής Απόφασης – 127187/Ε1/01-08-2016) αυξάνοντας το διδακτικό χρόνο, συνολικά σε 30 ώρες την εβδομάδα τουλάχιστον, υποβαθμίζοντας ακόμα παραπέρα το παιδαγωγικό έργο. Ταυτόχρονα, οι προϊσταμένες των νηπιαγωγείων, επιφορτισμένες με διοικητική εργασία και χωρίς απαλλαγή διδακτικού ωραρίου, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, δουλεύοντας στην κυριολεξία όλη μέρα. Η κατάσταση αυτή συνδυασμένα με την συνολικότερη κατάσταση και τις ελλείψεις οδηγεί σε επαγγελματική εξουθένωση σε βάρος των ίδιων των παιδιών, της ασφάλειάς τους, συνολικότερα της αγωγής τους.

Ερωτάται η κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

  • Να εξισωθεί το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια δημοτικά με αυτό των υπολοίπων εκπαιδευτικών, δηλαδή 24 ώρες εισαγωγικό και μείωσή του ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας για όλους τους συναδέλφους, με προσμέτρηση της ώρας σίτισης ως διδακτικής. Να τοποθετηθεί επιπλέον νηπιαγωγός σε κάθε διθέσιο νηπιαγωγείο και άνω, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί το παιδαγωγικό έργο, και να υλοποιηθεί η μείωση του ωραρίου.
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού (εκπαιδευτικού, ειδικού, παιδαγωγικού και βοηθητικού), ώστε οι συνθήκες λειτουργίας να αναποκρίνονται στις καθημερινές ανάγκες των προνηπίων και των νηπίων.

Ο Βουλευτής

Δελής Γιάννης

Δείτε εδώ αναλυτικά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ για τα νηπιαγωγεία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η διορία για αλλαγή και πόσο κοστίζει η έκδοση

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σάμος, η φωτογραφία του διευθυντή που κατηγορείται για βιασμό
Φρίκη δίχως τέλος στη Σάμο: Για σεξουαλική κακοποίηση 20 ανηλίκων κατηγορείται ο γυμνασιάρχης
Βαρύτατες κατηγορίες για βιασμό, κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του
Φρίκη δίχως τέλος στη Σάμο: Για σεξουαλική κακοποίηση 20 ανηλίκων κατηγορείται ο γυμνασιάρχης
Χαλκιδική - Παραλίες
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρός 46χρονος λουόμενος στην παραλία της Σάρτης
Άμεσα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, όπου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, διαπιστώθηκε ο θάνατός του
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρός 46χρονος λουόμενος στην παραλία της Σάρτης
ellinomatheia_0.jpg
Ζαχαράκη: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Εξετάσεων Πιστοποίησης Ελληνομάθειας Μαΐου 2025
Πάνω από 11.000 υποψήφιοι συμμετείχαν στις εξετάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό – Τα πιστοποιητικά αναμένεται να αποσταλούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου
Ζαχαράκη: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Εξετάσεων Πιστοποίησης Ελληνομάθειας Μαΐου 2025
Ακριτικό σχολείο στην επαρχία, δασκάλα κάνει μάθημα σε τάξη με μαθητές
«Λουκέτο» σε 32 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία σε Ροδόπη, Έβρο, Ξάνθη και Καβάλα για το σχολικό έτος 2025-2026
Αναστολή λειτουργίας Δημοτικών, Νηπιαγωγείων και Μειονοτικών Σχολείων στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη για το σχολικό έτος 2025-2026, ανά Διεύθυνση...
«Λουκέτο» σε 32 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία σε Ροδόπη, Έβρο, Ξάνθη και Καβάλα για το σχολικό έτος 2025-2026