Σχολικές εκδρομές και συνοδεία μαθητών: Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς
Διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη συνοδεία μαθητών στις σχολικές εκδρομές από τους εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους ή μη

Αναφορικά με την χθεσινή απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπονται οι σχολικές εκδρομές από τον Μάρτιο, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με το αν θα μπορούν εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί να συνοδεύουν τους μαθητές σε χώρους όπως μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. 

Ειδικότερα, το υπουργείο ξεκαθαρίζει πως η συνοδεία των μαθητών μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την τήρηση των μέτρων που ισχύουν για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, δηλαδή δύο rapid test την εβδομάδα.

Ωστόσο ισχύουν τα αυστηρότερα μέτρα για τη διάδοση του κορονοϊού σε χώρους όπως τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι κλειστοί χώροι εστίασης, οπότε σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας ένας εκπαιδευτικός μπορεί να συνοδεύσει τα παιδιά σε σχολική εκδρομή σε εξωτερικούς χώρους (διότι η μετακίνηση δεν απαγορεύεται) αλλά για την είσοδο των παιδιών -για παράδειγμα- στα μουσεία θα πρέπει να γίνει από εκπαιδευτικό που έχει εμβολιαστεί και πληροί τις προϋποθέσεις. Άρα στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να συνοδεύει τα παιδιά τουλάχιστον ένας εμβολιασμένος εκπαιδευτικός.

Τι προβλέπεται για τις πολυήμερες εκδρομές

Για τις πολυήμερες εκδρομές προβλέπονται τα εξής μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού:

  • Rapid test 48 ώρες προ της αναχώρησης για εκπαιδευτικούς και μαθητές, εμβολιασμένους και μη
  • Self / rapid tests, αναλόγως την περίπτωση, κατά τη διάρκεια της εκδρομής
  • Τήρηση των ειδικότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση (προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κτλ)

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε τα εξής:

«Επιτρέπεται εκ νέου, από την ημερομηνία έκδοσης της οικείας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η διεξαγωγή ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων που ολοκληρώνονται εντός μιας ημέρας

Από την 1η Μαρτίου θα δύναται να λάβει χώρα οποιαδήποτε σχολική εκδρομή ή επίσκεψη περιλαμβάνει και διανυκτέρευση.

Οι εκδρομείς που θα συμμετέχουν στις πολυήμερες εκδρομές, συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές, εμβολιασμένοι ή μη, θα πραγματοποιούν ράπιντ τεστ 48 ώρες προ της αναχώρησης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας (self / rapid αναλόγως την περίπτωση), όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί .

Κατά τις εκδρομές/επισκέψεις θα πρέπει να τηρούνται τα ειδικότερα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση, π.χ. προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κτλ».

Τα μέτρα που καταργούνται από το Σάββατο

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρηςανακοίνωσε ότι από το Σάββατο 19/2 θα εφαρμοστεί η χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η επανέναρξη των σχολικών εκδρομών.

Συγκεκριμένα, αρχίζουν και πάλι οι σχολικές εκδρομές, αυξάνεται η πληρότητα στα γήπεδα στο 50% και αίρεται η εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%., ενώ επιτρέπονται και πάλι οι όρθιοι στην εστίαση και τη διασκέδαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

daskala
Απελπισία για μωρομάνα αναπληρώτρια εκπαιδευτικό
Πού είναι το δικαίωμα μιας μάνας αναπληρώτριας, να μεγαλώσει το παιδί της; Πού είναι το δικαίωμα μιας μάνας αναπληρώτριας, να μπορέσει να λείψει από...
Απελπισία για μωρομάνα αναπληρώτρια εκπαιδευτικό