ειδικη αγωγή
Διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη συνοδεία μαθητών στις σχολικές εκδρομές από τους εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους ή μη

Αναφορικά με την χθεσινή απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπονται οι σχολικές εκδρομές από τον Μάρτιο, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με το αν θα μπορούν εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί να συνοδεύουν τους μαθητές σε χώρους όπως μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. 

Ειδικότερα, το υπουργείο ξεκαθαρίζει πως η συνοδεία των μαθητών μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την τήρηση των μέτρων που ισχύουν για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, δηλαδή δύο rapid test την εβδομάδα.

Ωστόσο ισχύουν τα αυστηρότερα μέτρα για τη διάδοση του κορονοϊού σε χώρους όπως τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι κλειστοί χώροι εστίασης, οπότε σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας ένας εκπαιδευτικός μπορεί να συνοδεύσει τα παιδιά σε σχολική εκδρομή σε εξωτερικούς χώρους (διότι η μετακίνηση δεν απαγορεύεται) αλλά για την είσοδο των παιδιών -για παράδειγμα- στα μουσεία θα πρέπει να γίνει από εκπαιδευτικό που έχει εμβολιαστεί και πληροί τις προϋποθέσεις. Άρα στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να συνοδεύει τα παιδιά τουλάχιστον ένας εμβολιασμένος εκπαιδευτικός.

Τι προβλέπεται για τις πολυήμερες εκδρομές

Για τις πολυήμερες εκδρομές προβλέπονται τα εξής μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού:

  • Rapid test 48 ώρες προ της αναχώρησης για εκπαιδευτικούς και μαθητές, εμβολιασμένους και μη
  • Self / rapid tests, αναλόγως την περίπτωση, κατά τη διάρκεια της εκδρομής
  • Τήρηση των ειδικότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση (προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κτλ)

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε τα εξής:

«Επιτρέπεται εκ νέου, από την ημερομηνία έκδοσης της οικείας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η διεξαγωγή ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων που ολοκληρώνονται εντός μιας ημέρας

Από την 1η Μαρτίου θα δύναται να λάβει χώρα οποιαδήποτε σχολική εκδρομή ή επίσκεψη περιλαμβάνει και διανυκτέρευση.

Οι εκδρομείς που θα συμμετέχουν στις πολυήμερες εκδρομές, συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές, εμβολιασμένοι ή μη, θα πραγματοποιούν ράπιντ τεστ 48 ώρες προ της αναχώρησης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας (self / rapid αναλόγως την περίπτωση), όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί .

Κατά τις εκδρομές/επισκέψεις θα πρέπει να τηρούνται τα ειδικότερα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση, π.χ. προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κτλ».

Τα μέτρα που καταργούνται από το Σάββατο

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρηςανακοίνωσε ότι από το Σάββατο 19/2 θα εφαρμοστεί η χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η επανέναρξη των σχολικών εκδρομών.

Συγκεκριμένα, αρχίζουν και πάλι οι σχολικές εκδρομές, αυξάνεται η πληρότητα στα γήπεδα στο 50% και αίρεται η εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%., ενώ επιτρέπονται και πάλι οι όρθιοι στην εστίαση και τη διασκέδαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μελέτη σοκ για την Όμικρον - Έως και 1.000 φορές αυξημένα τα σωματίδια του κορονοϊού που αποβάλλει ένας ασθενής

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα