πρωτοβάθμια εκπαίδευση, Παρεμβάσεις ΠΕ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Γιατί το υπουργείο Παιδείας κωφεύει;

Το υπουργείο παιδείας  λίγο πριν τους διορισμούς εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής  έκοψε από τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς τις άδειες ανατροφής που ισχύουν για τους υπόλοιπους διορισμένους εκπαιδευτικούς και με την αρ.108357/Ε3/21.08.2020 Εγκύκλιο  κατέβασε το όριο ηλικίας των τέκνων στα 2 έτη αντί των 4 ετών που ίσχυε.

Κοντολογίς, η  σχετική εγκύκλιος (αρ.108357/Ε3/21.08.2020), που είχε εκδοθεί πέρυσι από την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΠΕ και ΔΕ του υπουργείου, προέβλεπε ότι δεν δικαιούται άδεια ανατροφής εκπαιδευτικός που κατά την ημερομηνία διορισμού του/της είχε τέκνο άνω των δύο ετών.

Μετά από προσφυγή νεοδιόριστης εκπαιδευτικού, το Δεκέμβριο που μας πέρασε, το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την αυθαίρετη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μη χορηγούνται άδειες ανατροφής τέκνου άνω των δύο ετών σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο αποφάσισε:

α) εκπαιδευτικός με τέκνο κάτω των δύο ετών δικαιούται με τον διορισμό του να επιλέξει είτε την παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο, μέχρι το τέκνο του να κλείσει τα δύο έτη, είτε τη λήψη εννιάμηνης άδειας ανατροφής, και

β) εκπαιδευτικός με τέκνο μεγαλύτερο των δύο ετών κατά τον χρόνο του διορισμού του δεν δικαιούται μεν μειωμένο ωράριο, μπορεί όμως να λάβει ειδική άδεια ανατροφής εννιά μηνών.

Θέλετε να μάθετε πως ενήργησε το υπουργείο Παιδείας;

Κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει φτάσει υπηρεσιακώς στο αρμόδιο τμήμα και δεν έχει συνταχθεί νέα Εγκύκλιος με αποτέλεσμα οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί να χάνουν την άδεια ανατροφής.

Το γεγονός παραμένει πως η εγκύκλιος έχει κριθεί παράνομη και το βέβαια η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το γνωρίζει. Για λόγους δικαιοσύνης και νομιμότητας θα έπρεπε να αποσύρουν την ακυρωμένη Εγκύκλιο από μόνοι τους και να πάψουν να κρύβονται πίσω από την καθυστέρηση των ενεργειών του Στε.

Το δίκαιο και το νόμιμο είναι όλοι οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί να μπορούν να πάρουν την άδεια ανατροφής με τους ίδιους όρους που ισχύει για όλους τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Το δίκαιο και το νόμιμο είναι όλοι οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί που αποκλείστηκαν από την παράνομη εγκύκλιο, δηλαδή όσοι είχαν τέκνο που δεν είχε κλείσει τα τέσσερα έτη την ημέρα διορισμού να μπορέσουν να πάρουν αυτό που δικαιούνται.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου

Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tramp_maler_2532019.jpg
Η Βουλή περιορίζει τις εξουσίες Τραμπ ενώ ξεκινά έρευνα για τον πόλεμο με το Ιράν
Πολιτικό πλήγμα για τον Τραμπ: Η Βουλή περιορίζει τις πολεμικές εξουσίες του απέναντι στο Ιράν
Η Βουλή περιορίζει τις εξουσίες Τραμπ ενώ ξεκινά έρευνα για τον πόλεμο με το Ιράν
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Νέος Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου ο Αντώνιος Σπυριδάκης
Η τοποθέτηση νέου Διευθυντή έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο...
Νέος Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου ο Αντώνιος Σπυριδάκης
ΔΟΕ
ΔΟΕ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας στις 9 Ιουνίου
Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 Ιουνίου για τις περικοπές σε διορισμούς και προσλήψεις
ΔΟΕ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας στις 9 Ιουνίου
Πανελλήνιες εξετάσεις 2026
Πανελλήνιες 2026: Σε μαθήματα ειδικότητας εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ
Πανελλαδικές 2026: Το alfavita θα παρουσιάσει και σήμερα όπως κάθε μέρα πρώτο τα θέματα και τις απαντήσεις
Πανελλήνιες 2026: Σε μαθήματα ειδικότητας εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ