pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
ΕΣΠΕΡΙΝΑ
ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: Τα Εσπερινά Σχολεία στη χώρα μας δεν τυγχάνουν της πρέπουσας αντιμετώπισης από τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ακόμα και αρκετές εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς

«Η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων και της ΕΒΕ στα Εσπερινά Λύκεια, όπου το μαθητικό δυναμικό λόγω αντικειμενικών συνθηκών εκκινά από χαμηλότερες αφετηρίες, εντείνει τις ταξικές ανισότητες και αποθαρρύνει ανθρώπους με δίψα για μάθηση να σπουδάσουν. Ειδικά η Τράπεζα Θεμάτων αγγίζει τα όρια του παραλογισμού: Η ύλη είναι ίδια, ενώ οι διδακτικές ώρες είναι μικρότερες ή και λιγότερες για κάποια μαθήματα!», αναφέρει η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου σε ανακοίνωση με την οποία ζητά κατάργησή τους για τα Εσπερινά, αλλά και για όλα τα σχολεία.

Όλη η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Όπως είναι γνωστό, ο θεσμός του Εσπερινού Σχολείου στοχεύει στην αντιμετώπιση εκπαιδευτικών αναγκών παιδιών και ενηλίκων που λόγω εργασίας δεν έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε Ημερήσια Γυμνάσια και Λύκεια. Η παροχή εκπαίδευσης και τίτλων σπουδών στις συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού όχι μόνο αναβαθμίζει το γνωστικό επίπεδο αυτών των ανθρώπων αλλά συνιστά δείκτη πολιτισμού για την κοινωνία και την Πολιτεία.

Παρόλα αυτά, τα Εσπερινά Σχολεία στη χώρα μας δεν τυγχάνουν της πρέπουσας αντιμετώπισης από τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ακόμα και αρκετές εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, απόρροια ασφαλώς και της γενικότερης πολιτικής αδιοριστίας στην Εκπαίδευση. Επιπλέον, δεν έχει δρομολογηθεί για τα συγκεκριμένα σχολεία ένας ειδικός σχεδιασμός για τα βιβλία, την ύλη, το πρόγραμμα σπουδών κλπ., πέρα από κάποιες μειώσεις στη διάρκεια της διδακτικής ώρας και στον αριθμό ορισμένων μαθημάτων. (Μερικές εξ αυτών εντελώς άστοχες, όπως η κατάργηση της Πληροφορικής από τη Β΄ Λυκείου).

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η Τράπεζα Θεμάτων (Τ.Θ.), ένας θεσμός που δοκιμάστηκε το 2014 και απέτυχε – εκτός αν για την κυβέρνηση επιτυχία είναι η αύξηση της μαθητικής διαρροής από το δημόσιο σχολείο. Παρόμοια αποτελέσματα – με επιπτώσεις και στα Πανεπιστήμια – είχε η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Η εκπαιδευτική κοινότητα σύσσωμη έχει απαιτήσει την κατάργηση αυτών των δύο θεσμών ως ταξικών, αντιεκπαιδευτικών και αντιπαιδαγωγικών.

Η εφαρμογή της Τ.Θ. και της ΕΒΕ στα Εσπερινά Λύκεια, όπου το μαθητικό δυναμικό λόγω αντικειμενικών συνθηκών εκκινά από χαμηλότερες αφετηρίες, εντείνει τις ταξικές ανισότητες και αποθαρρύνει ανθρώπους με δίψα για μάθηση να σπουδάσουν. Ειδικά η Τράπεζα Θεμάτων αγγίζει τα όρια του παραλογισμού: Η ύλη είναι ίδια, ενώ οι διδακτικές ώρες είναι μικρότερες ή και λιγότερες για κάποια μαθήματα!

Ως ΕΛΜΕ Ρεθύμνου στηρίζουμε τα αιτήματα των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων για:

  • Την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της ΕΒΕ. Να παραμείνει ως είχε η ποσόστωση του 1% για τις πανελλαδικές, «απαλλαγμένη» από την ΕΒΕ.

Και απαιτούμε:

  • Προσαρμογή και διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών και της ύλης, τουλάχιστον για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι ενήλικες μαθητές, επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό των σχολικών εγχειριδίων.

  • Ειδικές ρυθμίσεις και άδειες για τους μαθητές των Εσπερινών Σχολείων που είτε θα τους διευκολύνουν στη φοίτηση στο σχολείο και στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είτε θα ενθαρρύνουν εργαζόμενους χωρίς απολυτήριο να επιδιώξουν να το αποκτήσουν.

  • Πολύπλευρη στήριξη του θεσμού των Εσπερινών Σχολείων με επαρκές διδακτικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας και υλικοτεχνικές υποδομές.

  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της ΕΒΕ για όλους τους τύπους Λυκείων.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: 6+1 αλλαγές που πρέπει να πάρουν υπόψη τους οι 100.000 υποψήφιοι

Το 1ο αναγνωρισμένο από τον ΑΣΕΠ Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών για εκπαιδευτικούς

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας - Διαμαρτυρία για τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο
Φοιτητικές οργανώσεις διαμαρτύρονται κατά της αστυνομικής βίας και της πανεπιστημιακής αστυνομίας
Συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας - Διαμαρτυρία για τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο
Εξαφάνιση ανηλίκου στη Νέα Σμύρνη: Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονης
Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε μπλε τζιν, άσπρη μπλούζα, μαύρη ζακέτα και είχε μαζί της μια ροζ σχολική τσάντα - Αγνοείται από τις 25 Μαΐου
Εξαφάνιση ανηλίκου στη Νέα Σμύρνη: Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονης