sxoleia-ekpaideusi-mathites
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Ο φόβος φαίνεται ότι κρατά στο σπίτι τους μαθητές - Μόνο στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας απουσιάζει το 1/3 των μαθητών

Θα μιλούσαμε για παράδοξο αν δεν υπήρχε ο δικαιολογημένος φόβος των γονέων για τα ελλιπή μέτρα στα σχολεία και τη ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το alfavita.gr, στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας πάνω από το 1/3 των μαθητών απουσιάζει από τα σχολεία (νηπιαγωγεία και δημοτικά), ενώ από αυτούς που απουσιάζουν μόνο το 7% έχουν δηλωθεί ως επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

Τι να υποθέσουμε; Εάν η κατάσταση αυτή επικρατεί μόνο σε δύο δήμους της χώρας, θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα παράδοξο, μεμονωμένο. Αυτή τη στιγμή, όμως, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει στοιχεία για τον αριθμό των μαθητών που απουσιάζουν από τα σχολεία, παρά μόνο για το πόσα παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό μέσω self test. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του υπουργείου, μέχρι σήμερα το πρωί δηλώθηκαν θετικοί άλλοι 9.700 μαθητές και εκπαιδευτικοί, με τον αριθμό των εν δυνάμει κρουσμάτων στα σχολεία να ανέρχεται στα 25.235. Αυτό σημαίνει ότι 9.700 εν δυνάμει κρούσματα προσήλθαν κανονικά χθες στα σχολεία με το αρνητικό τεστ της Κυριακής. 

Ειδικότερα, στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές, απουσίαζαν από τα σχολεία 766 από τους συνολικά 2.026 μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών.  Δηλαδή οι μαθητές απουσίασαν σε ποσοστό 38% από τα μαθήματά τους, ενώ το μόνο το 7% από αυτούς ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. 

Στα δημοτικά σχολεία των δύο αυτών δήμων, από τους 1.645 μαθητές απουσίαζαν οι 561, ενώ στα νηπιαγωγεία από τα 381 παιδιά απουσίαζαν τα 205.

Στοιχεία απόντων εκπαιδευτικών - μαθητών 

Παρακάτω ακολουθεί ο πίνακας με τα στοιχεία σχετικά με τις απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

022.jpg

Κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία

 Χθες διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 6.500 εκπαιδευτικοί (σ.σ. ο αριθμός μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος και να πλησιάζει τις 7.000) απουσίαζαν από τις θέσεις τους επειδή βρίσκονται σε καραντίνα, είναι ύποπτα κρούσματα, ή πάσχουν διαπιστωμένα από κορονοϊό. Τα κενά αυτά δημιουργούν δραματικό πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων, το οποίο το υπουργείο παιδείας, σε συννενόηση με τον Πρωθυπουργό, θα προσπαθήσει να επιλύσει με νέες προσλήψεις «τριμηνιτών» εκπαιδευτικών. 

Aποτέλεσμα ήταν χτες το απόγευμα να ανακοινωθούν συνολικά 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576 εξ αυτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1208 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους, προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία. Αργότερα ανακοινώθηκαν προσλήψεις ακόμα  891 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και στη Γενική Εκπαίδευση ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, οι οποίες αφορούσαν ήδη υπαρχοντα κενά. Ούτε αυτοί επαρκούν, δεδομένου ότι ελλείψεις υπήρχαν ήδη και πριν τις εορτές...

Ετσι, όπως προκύπτει από όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα γίνουν και διευθετήσεις (π.χ. με αναμόρφωση ωραρίου) αλλά και με διάθεση-  πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα λόγω του ιού. Η προοπτική αυτή στα Δημοτικά πάντως, θέτει σε κίνδυνο και την κανονική λειτουργία των Ολοήμερων σχολείων.

Απουσίες μαθητών

Οπως ήταν επόμενο, χιλιάδες γονείς φοβήθηκαν με την προχειρότητα και την απουσία μέτρων στα σχολεία, κι έτσι χτες δεν έστειλαν τα παιδιά τους για μάθημα. Ειδικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του news247 ανάλογα την περιοχή τα ποσοστά απουσιών κυμάνθηκαν από 30 έως 50% πράγμα που σημαίνει ότι οι δάσκαλοι έκαναν μάθημα με τα μισά παιδιά παρόντα και τα άλλα μισά στο σπίτι για διάφορους λόγους εκ των οποίων ο σημαντικότερος είναι ο φόβος της νόσησης και όχι η ίδια η νόσηση. Περισσότερα και πιο αναλυτικά στοιχεία θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες, ωστόσο ήδη μπορούμε να μιλήσουμε για το σύνδρομο της άδειας τάξης λόγο φόβου.

Ενδεικτικά, στο 22ο Δημοτικό σχολείο Αθήνας, στα Πατήσια περίπου 10-15% ήταν το ποσοστό των μαθητών που δεν πήγαν στο σχολείο, ενώ από το βράδυ της Κυριακής είχαν δηλωθεί 4 θετικά κρούσματα στην πλατφόρμα. Κανένας από τους γονείς δεν πήγε να προμηθευτεί σελφ τεστ το πρωί της Δευτέρας ούτε στο συγκεκριμένο σχολείο.

Στην Καρδίτσα είχαμε 263 μαθητές απόντες, στη Χίο αρκετούς και γενικά σε όλα τα σχολεία της χώρας υπήρξαν μαθητές που δεν επανήλθαν χτες στο μάθημα. Απουσίες μαθητών εμφανίστηκαν βέβαια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ το ζήτημα των απουσιών είναι εφέτος οξυμένο, καθώς και το προηγούμενο διάστημα πολλοί γονείς φοβούνταν να στείλουν τα παιδιά στα σοχλεία, χωρίς να είναι ανγκαστικά αρνητές. 

Το υπουργείο Παιδείας λοιπόν θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει ένα κύμα μαθητών που κινδυνεύουν να «κοπούν» λόγω των απουσιών και θα πρέπει να λάβει αποφάσεις.

Αλλά και σε παιδαγωγικό επίπεδο, το σύνδρομο της άδειας τάξης βάζει τους εκπαιδευτικούς της σε δίλημμα. Να προχωρήσουν κανονικά την ύλη με πολλούς μαθητές απόντες μέχρι νεωτέρας ή να επιβραδύνουν τους ρυθμούς. περιμένοντας να επιστρέψουν άπαντες όταν το σφοδρό κύμα της πανδημίας αποτελέσει παρελθόν; 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kriti
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
Δεν έγινε ποτέ ξανά στην Ευρώπη ένας άοπλος ή άθλια εξοπλισμένος λαός, να πολεμήσει άρτια εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους στρατιώτες…
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
sxol_eksoterikou.jpg
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
H υπόθεση αυτή αφορά κοντά  στους 900 μαθητές- Ελληνόπουλα - Τι δήλωσε ο καθηγητής – ερευνητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Θωμάς Γκουδούλας
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
μπούλινγκ
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
Πρόσκληση σε Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού από τη Δ.Π.Ε. Αν....
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
ypoyrgeiopaidias_aftodioikisi_9.jpg
Πρότυπα Σχολεία: Διευκρινίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα λάθη και τις αστοχίες στις εξετάσεις
Διευκρινίσεις σχετικά με τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας για την εισαγωγή στα Πρότυπα και Εκκλησιαστικά Γυμνάσια
Πρότυπα Σχολεία: Διευκρινίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα λάθη και τις αστοχίες στις εξετάσεις