kinitopoiisi-ekpaideutikoi
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME SPORTS
Επιτελικό μπάχαλο και ανευθυνότητα καταλογίζουν στο υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και σύλλογοι για το άνοιγμα των σχολείων - Κινητοποιήσεις σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας απαντούν η ΟΛΜΕ και δεκάδες σύλλογοι καταγγέλλοντας το άνοιγμα των σχολείων δίχως τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας. Αντιθέτως, τα σχολεία άνοιξαν μόνο με ένα επιπρόσθετο self test την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας τους, ενώ παρέμεινε το αντιεπιστημονικό πρωτόκολλο του 50%+1. 

Οι εκπαιδευτικοί καλούν σε συγκέντρωση στις 13:30, με την ΟΛΜΕ να προκηρύσσει διευκολυντική στάση εργασίας 12.00 – 14.00. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις κινητοποίηση θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη  (Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Διεύθυνση Δυτικής Θεσσαλονίκης κ.ά), με αίτημα το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας όπως τα Χανιά, την Εύβοια και την Κέρκυρα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, στα 15.547 ανήλθαν μέχρι σήμερα νωρίς το πρωί τα θετικά test μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ εντός της ημέρας η καταγραφή των εν δυνάμει κρουσμάτων από τα εσπερινά σχολεία. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας «αν αυτά τα εν δυνάμει κρούσματα είχαν κολλήσει σε κοινωνικές δραστηριότητες π.χ. άλλα 10 άτομα το κάθε ένα, τότε θα είχαμε 155.000 κρούσματα», υπογραμμίζοντας πως «ο έλεγχος στη σχολική κοινότητα είναι ο πιο μαζικός που έχει γίνει στη χώρα από την αρχή της πανδημίας και αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικός».

ΟΛΜΕ: Επιτελικό μπάχαλο και αναλγησία

Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ για το άνοιγμα των σχολείων κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ότι αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο απαξιώνοντας πλήρως όλες τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων. Για άλλη μία φορά, σημειώνει η ΟΛΜΕ, οι εκπαιδευτικοί καλούνται με ανυπόγραφες και παράτυπες «οδηγίες» να καλύψουν  την ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή φούσκα μίας κατ’ επίφαση κανονικότητας! 

«Χιλιάδες γονείς και εκπαιδευτικοί στήθηκαν στις ουρές των φαρμακείων για ώρες για να διαπιστώσουν ότι δεν υπήρχαν αρκετά διαθέσιμα τεστ, με αποτέλεσμα να μην τα προμηθευτούν. Το ΥΠΑΙΘ δεν κατάφερε ούτε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα σελφ τεστ για την εκπαιδευτική κοινότητα. Και αντί να κινηθούν άμεσα για να διορθωθεί αυτό ή να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους αφού δεν μπορούν να τις υλοποιήσουν, βρήκαν πάλι την γνωστή λύση: να το πάρουν στις πλάτες τους οι εκπαιδευτικοί» αναφέρει η Ομοσπονδία των καθηγητών. 

Όπως τονίζει η ΟΛΜΕ, «κατόπιν εντολής του Γ.Γ. του υπουργείου Α. Κοπτσή, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καλούν διευθυντές και διευθύντριες σχολείων αφενός να αναλάβουν μόνοι/ες τους τις διαδικασίες προμήθειας των τεστ που δεν διεκπεραίωσε το ΥΠΑΙΘ, καταπατώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα και αφετέρου να παρατυπήσουν, επιτρέποντας σε μαθητές/τριες χωρίς αρνητικό τεστ να προσέλθουν στο σχολείο για να παραλάβουν τεστ από το απόθεμα του σχολείου, αν υπάρχει. Αν τα παιδιά αυτά νοσούν, θα έχουν μπει ήδη στο σχολικό λεωφορείο και θα έχουν πλησιάσει συμμαθητές/τριες τους και εκπαιδευτικούς στο προαύλιο, με αποτέλεσμα να αρχίσει η μετάδοση πριν καν ανοίξουν τα σχολεία». 

ΔΟΕ: Ανεύθυνη και επικίνδυνη η πολιτική της κυβέρνησης

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΔΟΕ, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων και το μπάχαλο που προηγήθηκε, κάνει λόγο για «ανεύθυνη και επικίνδυνη πολιτική του Υ.ΠΑΙ.Θ. και της κυβέρνησης»  καταγγέλλοντας την απόφαση της να ανοίξουν τα σχολεία «δίχως να έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης κατά της διασποράς του covid-19 παραδίδοντας την εκπαιδευτική κοινότητα στο χάος».

Η ελληνική κοινωνία και οι εκπαιδευτικοί, όπως τονίζει η ΔΟΕ, «καλούνται να αντιμετωπίσουν την πανδημία χωρίς μέτρα ενώ στα σχολεία διατηρείται ο ανορθολογισμός του 50% + 1 για να κλείσει ένα τμήμα. Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την υγειονομική και εκπαιδευτική πολιτική της απαξίας της δημόσιας υγείας και της δημόσιας εκπαίδευσης στην ουσία έχει ως λύση μόνο τα ανοιχτά παράθυρα. διαίτερα οι πρόσφατες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ότι τα self test θα διατίθενται στα σχολεία τη Δευτέρα 10/1 από τις 7 π.μ. με ευθύνη αναζήτησης από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στη συνέχεια διανομής στους γονείς από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς καθώς και οι δηλώσεις για συνδιδασκαλίες (εν καιρώ πανδημίας) ξεπερνούν πλέον κάθε δυνατότητα διαχείρισης από τις σχολικές μονάδες παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των  εκπαιδευτικών, οι οποίοι τονίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν διενεργούν οι ίδιοι self test» υπογραμμίζει. 

Δεκάδες είναι τα καλέσματα για τη σημερινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ αύριο προγραμματίζεται νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 17:30 από συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ, ενώσεις γονέων και μαθητές. 

Ενδεικτικά, στις σημερινές κινητοποιήσεις καλούν: ΟΛΜΕ, Α', Β', Γ' Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ Κέρκυρας, Ένωση Γονέων 3ης Δημοτικής Κοινότητας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κ. Σωτηρίου, Αγωνιστική Παρέμβαση Καθηγητών Περιστερίου, Σύλλογος Εκπ/κών ΠΕ Αριστοτέλης κ.ά.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστήμιο αιγαιου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Καθηγητές και εργαζόμενοι εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων
Παν.Αιγαίου: Απάντηση στα προβλήματα του δημόσιου Πανεπιστημίου ΔΕΝ είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δεν αναβαθμίστηκαν τα δημόσια σχολεία,...
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Καθηγητές και εργαζόμενοι εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων
asimakopoyloy.jpg
Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για τα μαζικά mail σε αποδήμους
Έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για τα email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου
Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για τα μαζικά mail σε αποδήμους