Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
«Κι εκεί που ξεφωνίζαν και διαφωνούσανε τα ζώα- μα τι πείσμα, συλλογιόταν το λιοντάρι- τα μπροστινά, αυτά που βάζαν τα φυτίλια κι όμορφα όλα τα εξηγούσαν, μαζευτήκανε και μουλωχτά αποχώρησαν απ’ την ομάδα» - Γράφει η Ρία Φελεκίδου

Μια μέρα ο βασιλιάς του δάσους, το πιο σοφό -και πιο αρχηγός -από τα ζώα όλα, το λιοντάρι, ήρθε με έναν τόμο υπό μάλης και ενημέρωσε πως τώρα πια τα ζώα θα είχαν τη δική τους βίβλο για να καταγράφουν όλες τις τάξεις και τις αταξίες τους, να βλέπουνε τι κάνουνε, τι να αλλάξουνε και πώς θα πορευτούνε.

Τα κανόνισε με συνοπτικές διαδικασίες το λιοντάρι και ας μην είχε ιδέα τι γίνεται μες τις φωλιές και έξω στις αλάνες. Τι πείραζε στο κάτω κάτω; Τώρα όλα θα τα μάθαινε από τη βίβλο και όλα θα τα κανόνιζε κατά πώς θα έπρεπε. Είχε στον νου κάποιους αταίριαστους και  ίσως ήτανε η ώρα…

Η βίβλος ήταν κομψοτέχνημα απείρου κάλλους. Με τους άξονες, τα σχέδια δράσης της, τους δείκτες, τις κλίμακες αλλά και τα κουτάκια για να τα γράφουνε όλα τα ζώα αναλυτικά. Την έβλεπες και γούρλωνες τα μάτια σου εκστασιασμένος. Ξιπάστηκαν κάποια  ζώα στην αρχή. Την πήρανε στα χέρια, την καμάρωσαν. Μαύρη και με γράμματα ολόχρυσα στην κορυφή του εξώφυλλου έγραφε: «Αξιολόγηση».

Μπήκαν στη μέση γρήγορα οι κουκουβάγιες κι αρχίσανε συγκεντρωμένες να την ξεφυλλίζουν. Κι είδανε γράμματα πιο ψιλά μες τα μεγάλα κι είδανε και βαριές σκιές που πλάνταζαν μες τα  ιλλουστρασιόν τα φύλλα.  Είδανε και παράξενες ευθύνες που δεν ήτανε του σιναφιού τους, είδανε διχόνοιες και έναν νέο γείτονα, που μύριζε παράξενα, όπως το ξέρανε πως μύριζε ο φόβος.

Είδανε φύλλα μες τα άλλα φύλλα κολλημένα κι είδανε το ίδιο τους το δάσος μονάχα πιο άδειο και πιο σκοτεινό.

Αν δεν πρόφταιναν, όλα θα  πήγαιναν κατά πως ο λιοντάρι τα σχεδίαζε. Θα’ στρωναν χαρακτήρα οι υπήκοοι απ’ τον καινούριο γείτονα, τον φόβο, θα’ φταναν επιτέλους κι οι φωλιές του δάσους για όλους, αφού όσοι δεν ταίριαζαν στο πλαίσιο της βίβλου θα εκδιώκονταν από την επικράτεια του δάσους ή θα πέφταν σε δυσμένεια.

Κι έτσι οι γλαύκες κάλεσαν τα ζώα σε συνάξεις να τα ενημερώσουν και να τα ξυπνήσουν. Και όπως πάντα, στις ομάδες κάποιοι πρωτοστατούσαν, συντηρούσανε τη φλόγα βάζοντας  φυτίλια κι έδιναν καλά τις εξηγήσεις. Τότε τα ζώα ξεσηκώθηκαν και είπανε στα μούτρα στο λιοντάρι πως δεν τη θέλανε αυτή τη μαύρη βίβλο, κάτι άλλο να σκεφτούν όλοι μαζί, χωρίς σκιές, γράμματα ψιλά και κολλημένα φύλλα.

Μα το λιοντάρι ανένδοτο, δε σήκωνε κουβέντα. Τι θέλανε και ανακατεύτηκαν οι αντροχωρίστρες; σκεφτόταν για τις κουκουβάγιες. Με άλλη βίβλο δε θα τα κατάφερνε με λουριά τα ζώα να ελέγχει. Κι αν όχι έτσι, αλήθεια πώς θα ξεσκαρτάριζε το δάσος από κάποια μικρά ή μεγάλα ανεπιθύμητα ανάμεσά τους;

Τα ζώα όμως δεν κάνανε πίσω. Αρχηγός ξεαρχηγός, δε θα αφήνανε το μαύρο να απλώσει. Τόσο πείσμα; το λιοντάρι απόρεσε.

Και κάλεσε τον ιπποπόταμο, τον δικαστή. Που έπαιρνε αυτός όλες τις αποφάσεις, γιατί ήταν ανεξάρτητος μα ολότελα από τύχη πάντα με το λιοντάρι συμφωνούσε. Κι έτσι και τώρα, έβηξε, ξαναέβηξε και ανακοίνωσε στα ζώα πως η βίβλος ήτανε ο νέος νόμος.

Κι εκεί που ξεφωνίζαν και διαφωνούσανε τα ζώα- μα τι πείσμα, συλλογιόταν το λιοντάρι- τα μπροστινά, αυτά που βάζαν τα φυτίλια κι όμορφα όλα τα εξηγούσαν, μαζευτήκανε και μουλωχτά αποχώρησαν απ’ την ομάδα.

Γιατί, κανείς δεν έμαθε ποτέ, στο δάσος κυκλοφόρησαν διάφορες φήμες.

Τόσο ήθελε;

Από την άλλη μέρα όλα ξεχαστήκαν. Απλώθηκε η αξιολόγηση σα λεκές στο δάσος και όλα γίνανε κατά πώς πρέπει στα βασίλεια εκείνα που ένας πάντα αποφασίζει και διατάζει κι οι υπόλοιποι υπακούουνε με όποιο κόστος.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και πράγματα δεν είναι συμπτωματική.


* Εκπαιδευτικός/συγγραφέας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΦΚΑ: Έρχονται 700 νέες μόνιμες προσλήψεις με 7.000 ευρώ το μήνα

Νέο ΜΗΤΡΩΟ επιμελητών Βρεφών, Νηπίων, Παιδιών - Χιλιάδες οι προσλήψεις

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Απίστευτη καταγγελία! Ο Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ έπαιρνε τηλέφωνο εκπαιδευτικούς για να κάνουν τηλεκπαίδευση!
Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ σε εκπαιδευτικούς κατόπιν αναφοράς γονέα του σχολείου
Απίστευτη καταγγελία! Ο Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ έπαιρνε τηλέφωνο εκπαιδευτικούς για να κάνουν τηλεκπαίδευση!
ΠΑΣΑΔ: Voucher 200€ στα σχολεία ανάλογα με το πλήθος των εκπαιδευτικών
Αντιπρόταση ΠΑΣΑΔ για τα τα voucher των 200€ - «Να δοθούν αθροιστικά σε κάθε σχολείο και ανάλογα με το πλήθος των εκπαιδευτικών»
ΠΑΣΑΔ: Voucher 200€ στα σχολεία ανάλογα με το πλήθος των εκπαιδευτικών
τηλεκπαίδευση
Εκπαιδευτικοί: Φτάνει με την «καραμέλα» της τηλεκπαίδευσης - Μέτρα για ανοιχτά σχολεία τώρα
«Φτάνει πια με την "καραμέλα" της τηλεκπαίδευσης! Τηλεκπαίδευση στην πανδημία, στις καταλήψεις, στο σεισμό, στην κακοκαιρία, σε αναρρωτική άδεια...
Εκπαιδευτικοί: Φτάνει με την «καραμέλα» της τηλεκπαίδευσης