golearn-engl_970-250
Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης - «Οι εκπαιδευτικοί να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας»

Επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής με εξώδικο στις Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπ/σης και στο Υπουργείο Παιδείας, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και ζητά να γίνουν Γ.Σ. των ΕΛΜΕ και Γ.Σ. προέδρων των ΕΛΜΕ, όπως ζητούν με κοινό αίτημα τους 33 ΕΛΜΕ.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η απεργία αποχή της ΕΛΜΕ προκηρύσσεται με νέο περιεχόμενο και αιτήματα από αυτά της ΟΛΜΕ για να μην υπάρχουν κυρώσεις στη διοίκηση των σωματείων που την κηρύσσουν».

Αναλυτικά

Ο δεύτερος κύκλος του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση ξεκίνησε από τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ

Με όπλο την απεργία αποχή μπορούμε να νικήσουμε

Ο πρώτος κύκλος του αγώνα των εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκε. Ο μεγαλειώδης αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση οδηγεί σε συμπεράσματα χρήσιμα να μελετηθούν για τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά κυρίως για το «τι μέλλει γενέσθαι». Η μαζική συμμετοχή μας στην απεργία αποχή, στην απεργία της 11/10 και στις συγκεντρώσεις που θύμισαν το 2013, αποτέλεσαν τα καύσιμα  για να ξεπεράσουμε τον πρωτοφανή αυταρχισμό, απειλές, εκβιασμούς, τρομοκρατία και δικαστικές παρεμβάσεις. Έδειξαν ότι απέχουμε λίγο από τη δικαίωση των διεκδικήσεών μας με τη συνέχιση του αγώνα, αντί για αυτό είχαμε την προδοσία του κλάδου από την ηγεσία της ΟΛΜΕ με τη συνδρομή των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Άφησαν μετέωρους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που πίστεψαν ότι με όπλο την απεργία αποχή θα σταματήσουμε τον οδοστρωτήρα της αξιολόγησης που αποδομεί το δημόσιο δωρεάν σχολείο, ισοπεδώνει τα εργασιακά μας δικαιώματα και υποτάσσει τους εκπαιδευτικούς.

Η αξιολόγηση δέχτηκε ισχυρό πλήγμα!

Η αξιολόγηση δεν ανατράπηκε, όμως δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, στην πραγματικότητα είναι ένας άταφος νεκρός στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών. Η απεργία αποχή θα αποτελεί τον εφιάλτη που θα ταράζει τον ύπνο πολλών στο επόμενο διάστημα.  Η κυβέρνηση αισθάνθηκε πολύ κοντά την ανάσα της νίκης των αγώνων. Αν υπήρχαν κοινωνικοί και πολιτικοί όροι στοιχειωδώς αντίστοιχοι με τη δυναμική των εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων, τότε οι αγώνες θα κατέγραφαν νίκες όχι μόνο ηθικές, αλλά και συνδικαλιστικές.

Οι αγώνες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να αποδειχτεί και στους πιο δύσπιστους η χρεωκοπία της πολιτικής μιας σκληρής αξιολόγησης που θέλουν να επιβάλλουν για να χειραγωγήσουν τους εκπαιδευτικούς. Να τους μετατρέψουν σε φοβισμένους υπαλλήλους,   απλούς διεκπεραιωτές της εκάστοτε εκπαιδευτικής πολιτικής.  Έτσι απρόσκοπτα και χωρίς τις αναστατώσεις των αγώνων σκοπεύουν να προωθήσουν την πιο βαθιά αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόστηκε ποτέ στην παιδεία. Να αλλάξουν το δημόσιο δωρεάν  σχολείο, να το αντικαταστήσουν και στη θέση του να φέρουν το ιδιωτικοποιημένο, εμπορευματοποιημένο και ανταγωνιστικό σχολείο. Να αντικαταστήσουν τους συλλόγους διδασκόντων,  συλλογικά όργανα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των σχολείων, με τους διευθυντής  manager-απόλυτους άρχοντες.

Η Γενική Συνέλευση προέδρων 16/10 υπονόμευσε τη θέληση του κλάδου  να συνεχιστεί ο αγώνας!

Στη Γενική Συνέλευση της  Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ (20/10), αμέσως μετά το πραξικόπημα στην ΟΛΜΕ, αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα με επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής με εξώδικο στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης, καθώς και τα βήματα (μη συμμετοχή σε παράτυπες συνεδριάσεις, στάσεις εργασίας, κ.ά.) για να μην υποταχθούν οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν μαζικά ενάντια στην αξιολόγηση.  Η ΕΛΜΕ σε αυτόν τον δρόμο συμμετείχε σε συναντήσεις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ με παρόμοιες αποφάσεις. Για να υπάρξει αγωνιστική συνέχεια και να βρουν στήριγμα οι πραγματικές διαθέσεις του κλάδου των εκπαιδευτικών, που παρά τις αυταρχικές πιέσεις και την απογοήτευση από τη στάση της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, απορρίπτει την αξιολόγηση και δε θέλει να υποκύψει, απαιτεί την επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής και αναζητεί δρόμους αντίστασης. Έξι σωματεία στην εκπαίδευση (μεταξύ των οποίων η ΕΛΜΕ Λάρισας και η ΕΛΜΕ Χανίων, ΣΕΠΕ στην Αττική) έστειλαν εξώδικο στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης και κήρυξαν απεργία αποχή, έδωσαν συνδικαλιστική κάλυψη στους συναδέλφους που μαζικά συνεχίζουν τον αγώνα. Έδειξαν το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσουν η ΟΛΜΕ η οποία έβαλε ταφόπλακα στους αγώνες και η ΔΟΕ των ενιαίων κειμένων που στρώνουν το δρόμο για το προχώρημα της αξιολόγησης. Η δυνατότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, ακόμη και κόντρα στα πραξικοπήματα, να είναι παράγοντας αντίστασης και αγώνα έγινε προσπάθεια να ανακοπεί τόσο από τις δυνάμεις του κυβερνητικού, όσο και απ’ αυτές του κομματικού συνδικαλισμού σε μια σειρά ΕΛΜΕ (Γ ΕΛΜΕ-Θ, Ε ΕΛΜΕ-Θ, Φωκίδας,  Σάμου, Ηρακλείου, κ.ά.) και ΣΕΠΕ (Περικλής, κ.ά.).

Οι ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

στη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση διαλέξαμε στρατόπεδο. Υπερασπιζόμαστε την ύπαρξη δημόσιου, δωρεάν σχολείου για όλους, ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Την αναγκαιότητα πολύπλευρης και ολοκληρωμένη μόρφωσης αντί της κατακερματισμένης γνώσης και των δεξιοτήτων, τη δημοκρατία και την ελευθερία ενάντια στον αυταρχισμό και την πειθάρχηση. Δικαιούμαστε να νιώθουμε θυμό, «αμηχανία», απογοήτευση. Δε δικαιούμαστε να παραιτηθούμε και να υποταχθούμε! Στο δεύτερο κύκλο του αγώνα που ξεκίνησε από ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ και θα συνεχιστεί μετά τις 12 Νοέμβρη ενάντια στη λειτουργία των ομάδων δράσεων και άλλες διαδικασίες της αξιολόγησης, καθώς και  την εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου 4823/2021 της Κεραμέως (μέντορες, συντονιστές, ομίλους, αποδεκατισμένα σχολικά συμβούλια, κ.ά.), οι εκπαιδευτικοί να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας!

Η Γενική Συνέλευση της Ε΄ΕΛΜΕ  αποφασίζει

1. Με βάση τις αποφάσεις αρκετών ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ προτείνεται επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής με εξώδικο στις Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπ/σης και στο Υπουργείο Παιδείας.

2. Καλούμε την ΟΛΜΕ να επαναπροκηρύξει την απεργία-αποχή. Να γίνουν ΤΩΡΑ Γ.Σ. των ΕΛΜΕ και Γ.Σ. προέδρων των ΕΛΜΕ, όπως ζητούν με κοινό αίτημα τους 33 ΕΛΜΕ.

3. Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει για το εξώδικο που θα κατατεθεί στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης και στο Υπουργείο να τηρηθεί το καταστατικό. Να υπογραφεί από το  προεδρείο, από την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ., από τον πρόεδρο της Γ.Σ. 

4. Να επιδοθεί το  εξώδικο και μετά την παρέλευση των απαραίτητων ημερών να ξεκινήσει η απεργία αποχή της Ε΄ ΕΛΜΕ.

5. Η απεργία αποχή της ΕΛΜΕ προκηρύσσεται με νέο περιεχόμενο και αιτήματα από αυτά της ΟΛΜΕ για να μην υπάρχουν κυρώσεις στη διοίκηση των σωματείων που την κηρύσσουν.

6. Με την προκήρυξη της απεργίας αποχής της ΕΛΜΕ θα σταλεί δήλωση συμμετοχής η οποία καλύπτει όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους/τις διευθυντές/ντριες.

7. Οι ενέργειες του προγραμματισμού για τις ομάδες δράσης, στόχους, σχέδια δράσης, εφόσον δεν έγιναν ως την 10η Οκτωβρίου, όπως ορίζει η Υπουργική Απόφαση, γίνονται μόνο από τους Διευθυντές. Τους καλούμε να δηλώσουν απεργία αποχή.

8. Το ΥΠΑΙΘ, με νέα εγκύκλιο Κόπτση, έχει δώσει παράταση για να ανέβει στην πλατφόρμα του ΙΕΠ ο προγραμματισμός  του κάθε σχολείου και οι ομάδες δράσης, μέχρι την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου. Ο Προγραμματισμός αφορά αποκλειστικά το Διευθυντή και όχι την κατάθεση σχεδίων δράσης από τις ομάδες. Δεν καταθέτουμε κανένα σχέδιο δράσης, δεν παραδίδουμε εκθέσεις, “προσχέδια”, περιλήψεις κλπ.

9. Η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ στηρίζει με όλους τους τρόπους (συνδικαλιστικά, νομικά, κ.ά.) όλους τους συναδέλφους που δεν θα συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας και την αξιολόγηση.  Η Γενική Συνέλευση προκηρύσσει μονόωρες, δίωρες, τρίωρες στάσεις εργασίας για όλο το μήνα Νοέμβριο και οι συνάδελφοι μπορούν να τις χρησιμοποιούν κάθε φορά που  τυχόν  καλούνται να συμμετέχουν σε διαδικασίες αξιολόγησης.

10. Η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ  και τα εκπαιδευτικά σωματεία να προχωρήσουν με παρατεταμένο, πολύμορφο κι αποφασιστικό αγώνα (απεργία, συλλαλητήρια, επαφές με γονείς, εργατικά σωματεία κ.ά.) τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση και συνολικά την αντιεκπαιδευτική- αντιλαϊκή πολιτική και τον νόμο Χατζηδάκη.

11. Να οργανωθούν σε κάθε πόλη κινητοποιήσεις  στις 11 Νοέμβρη (με 3ωρες στάσεις από την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ). Συμπορευόμαστε με τους φοιτητές που έχουν πάρει απόφαση αγώνα. Στη Θεσσαλονίκη να οργανωθεί συγκέντρωση στις 1 μ.μ, στο Άγαλμα Βενιζέλου με δίωρη διευκολυντική στάση.

12. Συγκροτούμε επιτροπή αγώνα με απόφαση της Γ.Σ. η οποία θα συναντηθεί στις 5.00 μ.μ. πριν τη Γενική Συνέλευση της Τρίτης 16/11 στο 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης.

13. Αποφασίζουμε διαδικτυακή σύσκεψη για την ενημέρωση των συναδέλφων την Κυριακή 14/11/2021 στις 7.00 μμ.

14. Ορίζεται νέα Γ.Σ. της ΕΛΜΕ την Τρίτη 16/11 στις 6.00 μ.μ., στο 1ο Γ/Σ Σταυρούπολης.

Δεν θα υποταχθούμε!

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΟΔΗΓΟΣ για τις δηλώσεις περιοχών και τις αιτήσεις αναπληρωτών

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Αυξημένα τα ποσοστά ασθενών με long covid - Ποιοι οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί
Μεγάλη προσοχή οφείλουν να έχουν οι πολίτες, καθώς πολλές είναι οι περιπτώσεις που μετά την νόσηση με κορονοϊό, κάποιοι ασθενείς βιώνουν συμπτώματα...
Αυξημένα τα ποσοστά ασθενών με long covid - Ποιοι οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί