Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
giatroi
Εντείνεται ο αναβρασμός στους φοιτητές Ιατρικών Σχολών και τους γιατρούς για το κυβερνητικό σχέδιο «foundation year» προ αγροτικού που συζητήθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ)

Κλιμάκωση της αγωνιστικής πίεσης προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ)  αλλά και προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκ μέρους των νοσοκομειακών γιατρών και των φοιτητών της Ιατρικής ώστε να πέσει στο κενό η προσπάθεια θεσμοθέτησης ενός «foundation year» το οποίο θα είναι προϋπόθεση για να κάνει ο απόφοιτος της Ιατρικής αγροτικό, εισηγείται εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)

Όπως προκύπτει από σημερινή ανακοίνωσή που δημοσιοποίησε ο γιατρός και μέλος του γ.σ της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πραγματοποιήσει το σχέδιο που έχει αναστατώσει τους φοιτητές της Ιατρικής.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικών σχολών και γιατροί αντιδρούν στην πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει πρόγραμμα  μεταπτυχιακής βασικής κλινικής εκπαίδευσης, το λεγόμενο «foundation year» το οποίο θα είναι προϋπόθεση για να κάνει ο απόφοιτος της Ιατρικής αγροτικό!

Η ιδέα αυτή, θεωρείται ότι είναι "έμπνευση" της πρώην προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και νυν αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ.Μίνας Γκάγκα, και εφόσον πραγματοποιηθεί εκτιμάται από ορισμένους γιατρούς ότι θα οδηγήσει σε νέο κύμα φυγής πτυχιούχων Ιατρικής στο εξωτερικό, αφού μετατρέπει τους αποφοίτους Ιατρικής σε «μαθητευόμενους πρακτικής άσκησης» που θα κυνηγάνε, μαντέψτε, δεξιότητες

Όλη η δήλωση του Πάνου Παπανικολάου

Την Τρίτη 2/11/21 εκπροσώπησα την ΟΕΝΓΕ στην διαδικτυακή συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ.

Σύμφωνα με την σχετική ομόφωνη απόφαση της ΟΕΝΓΕ, δήλωσα εξ’ αρχής πως απαίτηση της ΟΕΝΓΕ είναι η απόσυρση του θέματος από την ημερήσια διάταξη και πως σε διαφορετική περίπτωση η ΟΕΝΓΕ θα αποχωρήσει για να μην νομιμοποιήσει με την παρουσία της την συζήτηση του θέματος.

Η αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Χ. Νικολάου απάντησε πως δεν αποδέχεται την έκκληση της ΟΕΝΓΕ γιατί «η εισήγηση δεν είναι αυτά που είχαν ειπωθεί παλιότερα, υπάρχει βελτίωση» και γιατί «η ολομέλεια πρέπει να αποφασίσει αν το θέμα αναβληθεί ή όχι.»

Ανταπάντησα πως η θέση μας δεν προέκυψε από προλεχθέντα ή από φημολογίες αλλά από την επίσημη εισήγηση η οποία είναι απαράδεκτη από όλες τις απόψεις και πως δεν ζητάμε αναβολή αλλά απόσυρση. Και εφ' όσον δεν γίνεται δεκτή η έκκλησή μας, αποχωρώ.

Την επόμενη μέρα πληροφορήθηκα πως το θέμα συζητήθηκε και εγκρίθηκε κανονικά. Μάλιστα ειπώθηκε κάτι που ΔΕΝ προκύπτει από την εισήγηση, δηλαδή πως δήθεν το “foundation year” θα έχει τον ρόλο που έχει σήμερα η υπηρεσία υπαίθρου δηλαδή πως όποιος/α ολοκληρώνει το “foundation year” θα θεωρείται πως έχει εκπληρώσει την υπηρεσία υπαίθρου («αγροτικό»). Επαναλαμβάνω πως αυτό ΔΕΝ προκύπτει από την γραπτή εισήγηση και αν όντως ειπώθηκε έτσι υπάρχει πιθανότατα και θέμα παραπλάνησης των μελών της Ολομέλειας από τους εκπροσώπους της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη μέρα (Δευτέρα 1/11) το θέμα είχε τεθεί από την ΟΕΝΓΕ στον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη και μάλιστα ήταν το πρώτο θέμα που τέθηκε στον υπουργό από την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ κατά την συνάντηση.

Άρα χρειάζεται από δω και πέρα κλιμάκωση της αγωνιστικής πίεσης και προς το ΚΕΣΥ αλλά και προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (αυτή παίρνει τις τελικές αποφάσεις) εκ μέρους των νοσοκομειακών γιατρών και των φοιτητών της Ιατρικής ώστε να πέσει στο κενό αυτό το απαράδεκτο αντιδραστικό «σχέδιο» και να μην προχωρήσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς θα πάρεις το άγνωστο Επίδομα 244,35 ευρώ με 3 δικαιολογητικά

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η πρώτη ετήσια Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στον Αυτισμό στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Τι έμεινε από τους εορτασμούς για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση
«Είμαστε όλοι Έλληνες» αναφώνησε ο βρετανός ρομαντικός ποιητής Σέλεϊ, δίνοντας τον τόνο, στον πρόλογο του ποιήματός του «Ελλάς», που γράφτηκε μετά...
Τι έμεινε από τους εορτασμούς για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση
Δίκτυο Πανεπιστημίων για την Αειφορία: Τι σχεδιάζεται στα ΑΕΙ
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η συγκρότηση και η λειτουργία του Δικτύου κατά το πρότυπο της Συνόδου των Πρυτάνεων και καθορίστηκε το σχέδιο δράσης για το...
Δίκτυο Πανεπιστημίων για την Αειφορία: Τι σχεδιάζεται στα ΑΕΙ