Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Thumbnail
«Δεν πρόκειται για "απλή αστοχία" του συμβουλίου κρίσης, αλλά για σαφή διάκριση σε βάρος μιας συναδέλφου μητέρας ανήλικων παιδιών» - «Οι δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας για τη στήριξη της μητρότητας είναι υποκριτικές και εξοργιστικές», καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ

«Δεν πρόκειται για "απλή αστοχία" του συμβουλίου κρίσης, αλλά για σαφή διάκριση σε βάρος μιας συναδέλφου μητέρας ανήλικων παιδιών». Αυτό καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της για την απόρριψη γιατρού από τη θέση Επιμελήτριας Β', λόγω... μητρότητας, ενώ κάνει λόγο για υποκρισία από πλευράς της υφυπουργού Υγείας.

Όπως επιπλέον σημειώνει η Ομοσπονδία για το περιστατικό που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, «δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Συνάδελφος μας επικουρική γιατρός, μητέρα ανήλικου τέκνου, βρέθηκε στο στόχαστρο διοικητή νοσοκομείου και τελικά απολύθηκε επειδή έκανε το λάθος να διεκδικήσει την άδεια ειδικού σκοπού. Δεκάδες εργαζόμενες μητέρες απολύονται μετά την άδεια μητρότητας. Εκατοντάδες νέες γυναίκες εκβιάζονται να υπογράψουν δήλωση ότι δε θα δημιουργήσουν οικογένεια ως προϋπόθεση για να προσληφθούν. Δεκάδες καταγγελίες την περίοδο της πανδημίας για εργοδότες που απειλούσαν μητέρες εργαζόμενες ότι  θα απολυθούν αν διεκδικήσουν την "άδεια ειδικού σκοπού"».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με δελτίο τύπου που εξέδωσε τη Δευτέρα 27/09 αργά το μεσημέρι, σχετικά με την απόρριψη του αιτήματος της συνάδελφου μητέρας δυο ανήλικων παιδιών, για αναπομπή της απόφασης του Συμβουλίου Κρίσεων, επιχειρεί μάταια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Οι διευκρινίσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι αποκαλυπτικές.  Όχι μόνο δεν καταδικάζει το σκεπτικό του συμβουλίου κρίσης, απεναντίας το υπερασπίζεται, το επικυρώνει και το προσυπογράφει.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ισχυρίζεται προκλητικά ότι η οικογενειακή κατάσταση των υποψηφίων δεν επηρέασε την «αντικειμενική κρίση» του συμβουλίου κρίσης τη στιγμή που το πρακτικό, στο οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι κριτές προβληματίστηκαν «αν θα μπορούσε η συνάδελφος αν και πολύ αξιόλογη να προσαρμόσει την επαγγελματική της ζωή στο πλαίσιο που της θέτει η οικογενειακή της ζωή, λόγω των δύο μικρών παιδιών», αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.

Ας μας απαντήσουν για ποιο λόγο ρωτήθηκαν οι υποψήφιες συνάδελφοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αν «παίρνουν άδειες ειδικού σκοπού», αν δεν σκόπευε το συμβούλιο κρίσης να το λάβει υπόψη του στην τελική του αξιολόγηση;

Δεν πρόκειται για «απλή αστοχία» του συμβουλίου κρίσης, αλλά για σαφή διάκριση σε βάρος μιας συναδέλφου μητέρας ανήλικων παιδιών. Το γεγονός ότι, όπως οι ίδιοι ομολογούν, το συμβούλιο κρίσης έθεσε τα ίδια ερωτήματα και στις δύο υποψήφιες συναδέλφους, το επιβεβαιώνει περίτρανα.

Άλλωστε δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Συνάδελφος μας επικουρική γιατρός, μητέρα ανήλικου τέκνου, βρέθηκε στο στόχαστρο διοικητή νοσοκομείου και τελικά απολύθηκε επειδή έκανε το λάθος να διεκδικήσει την άδεια ειδικού σκοπού. Δεκάδες εργαζόμενες μητέρες απολύονται μετά την άδεια μητρότητας. Εκατοντάδες νέες γυναίκες εκβιάζονται να υπογράψουν δήλωση ότι δε θα δημιουργήσουν οικογένεια ως προϋπόθεση για να προσληφθούν. Δεκάδες καταγγελίες την περίοδο της πανδημίας για εργοδότες που απειλούσαν μητέρες εργαζόμενες ότι  θα απολυθούν αν διεκδικήσουν την «άδεια ειδικού σκοπού».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας έφτασε στο σημείο για να δικαιώσει το συμβούλιο κρίσης να αναγορεύσει τον εαυτό της σε ανώτατο κριτή και υπερδικαστή! Αποφάσισε, ενώ δεν έχει την αρμοδιότητα, ότι η συνάδελφος υποψήφια μητέρα δύο ανήλικων τέκνων υστερεί έναντι της πρώτης.

Για αυτό οι δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας για τη στήριξη της μητρότητας είναι υποκριτικές και εξοργιστικές. Είναι υποκριτικές και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί υπερασπίζεται με σθένος  την πολιτική που γεννά,  συντηρεί, αναπαράγει και διευρύνει τις οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές αιτίες της ανισοτιμίας και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Την πολιτική που σε τελική ανάλυση θεωρεί την προστασία της μητρότητας «βαρίδι» και «κόστος» για το κράτος και την εργοδοσία.

Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και τη στήριξή της στη συνάδελφο που είχε το θάρρος να καταγγείλει το περιστατικό. Δεν αφορά μόνο τη συνάδελφο. Δεν αφορά μόνο τις συναδέλφους γιατρούς. Δεν αφορά μόνο τις εργαζόμενες μητέρες, τις νέες γυναίκες. Μας αφορά όλους.

Αν νομίζουν ότι με ένα δελτίο τύπου θα ξεμπερδέψουν είναι βαθιά γελασμένοι. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας, τη συλλογική διεκδίκηση και  τους αγώνες μας ενάντια στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, σε κάθε είδους κοινωνικές διακρίσεις. Αυτή είναι η δική μας «ασπίδα προστασίας μας» απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλλουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτά είναι τα 5 επαγγέλματα με μισθό πάνω από 87000 ευρώ

8 επιδόματα που δε γνώριζες ότι δικαιούσαι - Πώς θα λάβεις τα χρήματα

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η πρώτη ετήσια Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στον Αυτισμό στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ  Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

sissy xristidou
Σίσσυ Χρηστίδου-Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Σφοδρές αντιδράσεις για το victim blaming
Σφοδρές αντιδράσεις από την ανάρτηση της Σίσσυς Χρηστίδου - Το victim blaming και οι απαντήσεις των χρηστών του Twitter
Σίσσυ Χρηστίδου-Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Σφοδρές αντιδράσεις για το victim blaming
sygkentrosi thessaloniki
Θεσσαλονίκη: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την καταγγελία 24χρονης για βιασμό σε σουίτα ξενοδοχείου - «Ερχόμαστε εδώ για να...
Θεσσαλονίκη: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης
Ακούστε τον υπόκωφο ήχο που έχει αναστατώσει κατοίκους στη Θεσσαλονίκη
Αυτός είναι ο ήχος που κάνει πολλούς κατοίκους σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, κοντά στο Σέιχ Σου, να χάσουν τον ύπνο τους
Ακούστε τον υπόκωφο ήχο που έχει αναστατώσει κατοίκους στη Θεσσαλονίκη