pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
sxoleio
Alexandros Michailidis / SOOC
Τι ισχύει με τις απουσίες των μαθητών σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία; Πότε κλείνει ένα τμήμα;

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των μαθητών που νοσούν από κορονοϊό, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης για το πότε κλείνουν τα τμήματα, φαίνεται πως όχι μόνο δεν εμποδίζει την μετάδοση του ιού αλλά δυσχεραίνει την κατάσταση στα σχολεία. Χαρακτηριστικά είναι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης όπου σε σχολείο 140 μαθητών, οι 70 κόλλησαν Covid-19. 

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπει ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα οι (50%+1) μαθητές του τμήματος. Επιπλέον, οι μαθητές που δεν έχουν νοσήσει πρόσφατα ή εμβολιαστεί υποχρεούνται σε 2 self test την εβδομάδα.

Αν σκεφτεί κανείς και τις συγχωνεύσεις των τμημάτων που προωθεί το υπουργείο τις τελευταίες εβδομάδες, θα δει ότι σε ένα τμήμα με 28 μαθητές θα πρέπει να νοσήσουν οι 15 για να κλείσει το τμήμα! Είναι λογικό η κατάσταση αυτή να δημιουργεί άγχος τόσο στους γονείς που είναι αναγκασμένοι να στέλνουν τα παιδιά τους καθημερινά στο «στόμα του λύκου» όσο και στους εκπαιδευτικούς που πολλές φορές είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε είναι μεγάλης ηλικίας.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα μέτρα του υπουργείου ο «φόβος» των γονέων δεν δύναται να δικαιολογήσει τις απουσίες των μαθητών. Εάν κάποιος μαθητής απουσιάσει από το σχολείο λόγω εμφάνισης κρούσματος στο τμήμα του, ενώ δεν είναι ο ίδιος θετικός, οι απουσίες του δεν θα δικαιολογηθούν.

Η μόνη περίπτωση για να παραμείνει λοιπόν ένας μαθητής στο σπίτι είναι να νοσήσει το 50% της τάξης, όπου σε αυτή την περίπτωση τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Παιδείας, τηλεκπαίδευση θα μπορεί να παρέχεται καθ' όλη την διάρκεια του διδακτικού έτους 2021-2022 και εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού Covid-19.

Τι ισχύει για απουσίες - τηλεκπαίδευση

Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων θα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Έτσι οι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν ως «απουσία» κάθε χαμένη, διδακτική ώρα, σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η απουσίες αυτές θα προσμετρώνται στο γενικό σύνολο των απουσιών που θα πραγματοποιήσει κάθε μαθητής κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής. 

Να σημειωθεί ότι για τον έλεγχο των απουσιών των μαθητών θα τηρείται Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο), το οποία θα ανατίθεται σε εκπαιδευτικό, ο οποίος θα ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων. Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να τηρεί το απουσιολόγιο ηλεκτρονικά.

Επιπλέον οι «απουσίες» θα ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς, αφού σύμφωνα με την απόφαση, εάν δεν διαθέτουν ηλεκτρονικά μέσα με τα οποία μπορούν να παράσχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τότε υποχρεούνται να προσέρχονται κατά τις ώρες διδασκαλίας τους στις σχολικές μονάδες, όπου υπηρετούν, οι οποίες συνεχίζουν κανονικά την διοικητική τους λειτουργία, προκειμένου να προσφέρουν τις εκπαιδευτικές τους υπηρεσίες κάνοντας χρήση των υποδομών και του εξοπλισμού που διαθέτει η σχολική μονάδα.

Δεν μπαίνουν απουσίες για τον εμβολιασμό

Όσο αφορά τις απουσίες των παιδιών που εμβολιάζονται, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μπορούν να απουσιάσουν από το σχολείο την ημέρα του εμβολιασμού τους, ενώ στην περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα δύνανται να απουσιάσουν και την επόμενη ημέρα. 

Να σημειωθεί ότι Το ίδιο θα ισχύει και για τις δύο δόσεις εμβολιασμού. 

Σύμφωνα με την  εγκύκλιο οι απουσίες των μαθητών τις ημέρες αυτές καταχωρίζονται αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους, υπό την προϋπόθεση ότι οι γονείς/κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών ή οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικοι, προσκομίσουν στην διεύθυνση του σχολείου το πιστοποιητικό βεβαίωσης του εμβολιασμού τους.

Τι ισχύει εάν μαθητής βγει θετικός

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό τότε αυτός απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Ο μαθητής επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Για τους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα υποχρεούνται σε 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων.

Εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί στο τμήμα που βρέθηκε το κρούσμα υποχρεούνται σε 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το πιο γρήγορο τεστ ευφυΐας στον κόσμο: Δείτε με τρεις ερωτήσεις αν έχετε IQ πάνω απ’ το μέσο όρο

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

fysiki_agogi
Μαμουλάκης για αναπληρωτές Φυσικής Αγωγής: Πολύ περισσότερα κενά από διορισμούς
Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τους αναπληρωτές καθηγητές Φυσικής Αγωγής προανήγγειλε ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης
Μαμουλάκης για αναπληρωτές Φυσικής Αγωγής: Πολύ περισσότερα κενά από διορισμούς
Τι απαντά η Αθήνα στο «δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης» του Ερντογάν
Η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη - «Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η...
Τι απαντά η Αθήνα στο «δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης» του Ερντογάν
Από την Ανατολή στη Δύση

Συζητήσεις επί συζητήσεων με πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο γίνονται ως προς τα που είναι προσανατολισμένη η χώρα μας. Θεωρώ...

Από την Ανατολή στη Δύση