pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Thumbnail
Ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛΜΕ Λέσβου

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, με την έναρξη του σχολικού έτους, η τοποθέτηση σε λειτουργικό κενό αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που απασχολεί τους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων. Ιδιαίτερα όσους βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ, όσους έχουν έρθει στην περιοχή με απόσπαση από άλλο ΠΥΣΔΕ, όσους ζητούν απόσπαση εντός ΠΥΣΔΕ, όσους παραμένουν υπεράριθμοι, όσους θέλουν να συμπληρώσουν το ωράριό τους όπως επίσης και τους αναπληρωτές.

Έχει παρατηρηθεί συχνά να δημιουργούνται εύλογες επιφυλάξεις και να εγείρονται ενστάσεις και διαμαρτυρίες σχετικά με τη διαφάνεια αυτής της διαδικασίας.

Καθημερινά, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, αυτή την περίοδο, φτάνουν στην ΕΛΜΕ Λέσβου καταγγελίες συναδέλφων που αφορούν την λειτουργία του ΠΥΣΔΕ Λέσβου και κυρίως τις αδιαφανείς διαδικασίες με τις οποίες λαμβάνονται πολλές από τις αποφάσεις τοποθέτησης των εκπαιδευτικών. Αποφάσεις, οι οποίες συχνά αντιτίθενται στο ισχύον νομικό πλαίσιο, έρχονται σε ρήξη με τη λογική ή αποπνέουν αέρα «ιδιαίτερης μεταχείρισης» προσώπων και σχολείων.

Βασικό πυλώνα των ενστάσεων αλλά και κύρια πηγή των περισσότερων διαμαρτυριών αποτελεί η μη δημοσιοποίηση των υπαρχόντων λειτουργικών κενών γενικής και ειδικής αγωγής, μια επιλογή που αποτελεί πάγια τακτική και συνειδητή επιλογή της παρούσας διεύθυνσης δ/θμιας εκπαίδευσης, εδώ και χρόνια. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι να εμπεδώνεται στους συναδέλφους η αίσθηση της επικράτησης αδιαφανών διαδικασιών και αναπαραγωγής πελατειακών σχέσεων.

Μια αίσθηση δικαιολογημένη αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή το ΠΥΣΔΕ Λέσβου αποτελείται εξολοκλήρου από ανθρώπους της Διοίκησης. Ακόμη και οι αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου, προέρχονται από τις διαβόητες ηλεκτρονικές εκλογές της περσινής χρονιάς που σύσσωμος ο κλάδος των εκπαιδευτικών, σε πανελλαδικό επίπεδο, απέρριψε πανηγυρικά με ένα ποσοστό αποχής που άγγιξε σχεδόν το 90% και τους οποίους η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών δεν αναγνωρίζει ως νόμιμα εκλεγμένα μέλη. Αυτό το ΠΥΣΔΕ λοιπόν, τη σύσταση του οποίου η ΕΛΜΕ Λέσβου αμφισβητεί (καθώς αποτελείται από μέλη συγκεκριμένης παράταξης που αποδέχτηκαν να είναι στο ΠΥΣΔΕ παρά την απαράδεκτη εκλογική διαδικασία και τη μειοψηφική συμμέτοχη των συναδέλφων ΑΛΛΑ και των διευθυντών που ορίστηκαν μέλη του ΠΥΣΔΕ, αδιαφορώντας για την μαζική κατακραυγή για τη συγκρότηση του Υπηρεσιακού συμβούλιου) θα γίνει για μία ακόμη χρονιά ρυθμιστής της καθημερινότητας εκατοντάδων εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Η κατάσταση αυτή επιβάλλεται να αλλάξει! Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς πρέπει να χαρακτηριστεί από τη διαφανή και ισότιμη αντιμετώπιση ΟΛΩΝ των συναδέλφων.

Γι’ αυτόν τον λόγο απαιτούμε (όπως ορίζει και η σχετική νομοθεσία):

·  Την έγκαιρη, δημόσια ανάρτηση όλων των γνωστών λειτουργικών κενών και του ακριβή αριθμού των ωρών που χρειάζεται κάθε σχολική μονάδα ανά ειδικότητα (με δεδομένη την επισήμανση για επικαιροποίηση που θα επέλθει από οποιαδήποτε μεταβολή).

·  Την ισομερή κατανομή των λειτουργικών κενών (είτε για μόνιμους, είτε για αναπληρωτές γενικής και ειδικής) για τα μαθήματα που διδάσκονται σε Α΄ ανάθεση από τους εκπαιδευτικούς περισσότερων του ενός κλάδων, καθώς συχνά γινόμαστε αποδέκτες σχετικών παραπόνων.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, οι εφαρμοζόμενες αντιεκπαιδευτικές πολιτικές έχουν πλήξει σημαντικά τον χώρο της εκπαίδευσης και επιδεινώνουν συνεχώς τις εργασιακές σχέσεις και την καθημερινότητα των εκπαιδευτικών. Δυστυχώς, σε όλο αυτό το πλαίσιο έρχονται να προστεθούν, από την πλευρά της ΔΔΕ Λέσβου, επιπλέον αδιαφανείς διαδικασίες και αυθαίρετες αποφάσεις που περιφρονούν ή ερμηνεύουν κατά το δοκούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, φέρνοντας συχνά σε απόγνωση τους συναδέλφους που βλέπουν το δικαίωμα τους να εργάζονται στο σχολείο που δικαιούνται (βάσει προϋπηρεσίας και κοινωνικών κριτηρίων) να αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής και προσωπικής εξυπηρέτησης, έρμαιο της βούλησης του κάθε αιρετού και μη εκπροσώπου, που αντιμετωπίζει την εργασιακή καθημερινότητα των εκπαιδευτικών ως πεδίο προσωπικής ανέλιξης ή επίδειξης ισχύος.

Καθίσταται, επομένως, ιδιαίτερα σημαντικό οι συνάδελφοι να μας ενημερώνουν για οποιοδήποτε σχετικό θέμα πέφτει στην αντίληψη τους. Θεωρούμε ότι η ενημέρωση των εκλεγμένων οργάνων του κλάδου (ΕΛΜΕ) και η συλλογική διεκδίκηση των προβλημάτων είναι επιβεβλημένη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε μέσα σε καθεστώς δίκαιης και ισότιμης αντιμετώπισης όλων.

Σε επόμενη συνεδρίαση το ΠΥΣΔΕ Λέσβου θα προχωρήσει σε διαθέσεις για συμπλήρωση ωραρίου. Συνεπώς, καλούμε:

· Τη ΔΔΕ Λέσβου, να ανακοινώσει τις εναπομείνασες ώρες

·  Την κοινοποίηση των κενών της Α/βάθμιας, για τις κοινές ειδικότητες, ώστε να υπάρξει διαφάνεια στην συμπλήρωση ωραρίου και την τοποθέτηση των συναδέλφων

Όσον αφορά τους/τις συναδέλφους

· Να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις, έχοντας υπόψη τους στην αίτηση αυτή να αναφέρουν τις προτιμήσεις τους (άσχετα αν έχουν καταγραφεί σε σχετικό πίνακα της ΔΔΕ Λέσβου), καθώς δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν όλα τα κενά, που προκύπτουν από εύλογες μετακινήσεις.

· Να κάνουν ενστάσεις για τυχόν λειτουργικά κενά που γνωρίζουν και δεν καταγράφονται σε αυτά που ανακοινώθηκαν

·  Να δηλώσουν την λειτουργική υπεραριθμία τους ώστε να προηγηθούν στις τοποθετήσεις όπως ο νόμος ορίζει. (Υπενθυμίζουμε ότι λειτουργικά υπεράριθμος είναι όποιος δεν συμπληρώνει 12 ώρες μαθημάτων 1ης και 2ης ανάθεσης στο σχολείο της οργανικής του θέσης). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οργανικά υπεράριθμοι προηγούνται στην τοποθέτηση από όλους τους άλλους συναδέλφους.

· Να δηλώσουν ΌΛΑ τα σχολεία που επιθυμούν να τοποθετηθούν, ανεξάρτητα αν έχει ανακοινωθεί κενό καθώς αυτό μπορεί να προκύψει στην πορεία.

Είμαστε πάντα στην διάθεση των συναδέλφων για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν στα πλαίσια της διεκδίκησης των νόμιμων δικαιωμάτων μας και σας καλούμε να μην επιτρέψετε σε κανένα να σας πουλήσει τα δικαιώματα σας ως εκδουλεύσεις και ρουσφέτια.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 200 ευρώ: Από που παίρνεις ΔΩΡΕΑΝ Laptop

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

amfitheatro-aei-foitites
Φοιτητικές εκλογές: Σαρωτική νίκη της Πανσπουδαστικής και στο Πολυτεχνείο Κρήτης
«Οι γεμάτες γαρύφαλλα κάλπες είναι η αποστομωτική απάντηση του φοιτητικού κινήματος, της νέας γενιάς που δεν "βολεύεται με λιγότερο ουρανό"»
Φοιτητικές εκλογές: Σαρωτική νίκη της Πανσπουδαστικής και στο Πολυτεχνείο Κρήτης