Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Οι μαζορέτες θα συνοδεύονται από πλήθος μαχητικών αθλημάτων, ανάμεσα στα οποία και ορισμένα διεθνώς αναγνωρισμένα μεν αλλά πάντως βίαια αθλήματα, όπως το Παγκράτιο, η Πυγμαχία κ.α.

Δεν  πάει να έγινε viral πέρυσι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η απόφαση για την είσοδο του...τσιρλίντινγκ στα σχολεία, δεν πάει να γράφτηκαν εκατοντάδες (κυριολεκτικά) ρεπορτάζ για το θέμα αυτό, το Υπουργείο Παιδείας δεν καταλαβαίνει τίποτα.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το alfavita.gr το περίφημο και πολυσυζητημένο αθλητικό τσιρλίντινγκ, θα ξαναμπεί και εφέτος στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά αυτή τη φορά...με εκλεκτή παρέα!

Οι μαζορέτες θα συνοδεύονται από πλήθος μαχητικών αθλημάτων, ανάμεσα στα οποία και ορισμένα διεθνώς αναγνωρισμένα μεν αλλά πάντως βίαια αθλήματα, όπως το Παγκράτιο, η Πυγμαχία κ.α, καθώς και αθλήματα αμυντικών πολεμικών τεχνών, όπως το Καράτε, το Ζίου Ζίτσου, το Κουνγκ Φου.

Μαζί τους, στα σχολεία θα μπουν προκειμένου να παρουσιαστούν στους μαθητές και ειρηνικά αθλήματα που όμως δε συγκεντρώνουν μεγάλες προτιμήσεις στο ελληνικό κοινό, όπως το Κρίκετ και το Χόκει, αλλά και πνευματικά αθλήματα όπως το Σκάκι και το Μπριτζ.

Προκειμένου να μη δημιουργηθεί κάποια παρερμηνεία όπως συνέβη πέρυσι με την εισαγωγή -για πρώτη φορά- του τσιρλίντνγκ στα σχολεία, είναι αναγκαίο να διευκρινίσουμε ότι όλα αυτά τα αθλήματα, ανάμεσα στα συνολικά 37 που θα παρουσιαστούν στα σχολεία ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ κάποια μαθήματα, αλλά θα παρουσιαστούν στους μαθητές, στο πλαίσιο της "διάδοσης του αθλητικού πνεύματος και της σύνδεσης σχολικού και εξωσχολικού αθλητισμού", όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας. Να εξηγήσουμε:

Χθες δημοσιοποιήθηκε η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ.Αλ.Κόπτση με τίτλο «Έγκριση Αδειών Εισόδου Εκπροσώπων Φορέων και Ομοσπονδιών Αθλημάτων στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) για το σχολικό έτος 2021-2022»

Όπως αναφέρει "η Υπηρεσία μας, στο πλαίσιο της διάδοσης του αθλητικού πνεύματος και της σύνδεσης σχολικού και εξωσχολικού αθλητισμού, εγκρίνει την άδεια εισόδου σε σχολικές μονάδες της Π/Θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-2022 στους Φορείς και τις Ομοσπονδίες αθλημάτων, όπως αυτοί αναφέρονται στον πίνακα κοινοποιήσεων στο τέλος της παρούσας"

Ποια αθλήματα θα παρουσιαστούν εφέτος στα σχολεία

Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά τα αθλήματα και οι Ομοσπονδίες που θα διαδώσουν το αθλητικό πνεύμα εφέτος στα σχολεία, όπως καταγράφονται στην εγκύκλιο:

1. ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ [email protected]

2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ [email protected]

3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ [email protected]

4. ΕΘΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ [email protected]

5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ [email protected]

6. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ [email protected]

7. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ [email protected]

8. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΦΩΝ [email protected]

9. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ [email protected]

10. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΚΟΛΦ [email protected]

11. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΥΣΟΥ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ [email protected]

12. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ [email protected]

13. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ [email protected]

14. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΡΑΤΕ [email protected]

15. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΡΙΚΕΤ [email protected]

16. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ [email protected]

17. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ [email protected]

18. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ [email protected]

19. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ [email protected]

20. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ [email protected]

21. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΛΗΣ [email protected]

22. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ [email protected]

23. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ [email protected]

24. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ [email protected]

25. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΣΙΡΛΙΝΤΙΝΓΚ - ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ [email protected]

26. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ [email protected]

27. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ [email protected]

28. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΟΚΕΫ [email protected]

29. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ [email protected]hessfed.gr

30. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ [email protected]

31. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ – ΖΙΤΣΟΥ [email protected]

32. ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ [email protected]

33. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ [email protected]

34. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ [email protected]

35. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΕΩΣ ΕΛΛΑΔΟΣ [email protected]

36. ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ [email protected]

37.ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ [email protected]

Πως θα γίνει η παρουσίαση

Οι επισκέψεις των επιλεγμένων εκπροσώπων στις σχολικές μονάδες θα πραγματοποιούνται εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις :

α. Οι ενημερώσεις/δραστηριότητες υλοποιούνται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των σχολικών μονάδων, μετά από συνεννόηση με τους εκάστοτε Διευθυντές, τη σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και την ενημέρωση του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ11, Φυσικής Αγωγής.

β. Κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων/δραστηριοτήτων παρίσταται υποχρεωτικά εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, ορισμένος από τον/την Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας.

γ. Σε περίπτωση συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών σε αθλητικές πρακτικές δραστηριότητες απαιτείται:  έγκυρο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) και  ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων με ευθύνη των οποίων θα εξασφαλίζεται η δυνατότητα συμμετοχής των παιδιών τους.

δ. Κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων/δραστηριοτήτων δεν επιτρέπεται η προώθηση, προβολή, διάθεση ή διανομή υλικού που αφορά στην άμεση ή έμμεση διαφήμιση εμπορικού προϊόντος ή προϊόντος παροχής υπηρεσιών, καθώς και η λήψη στιγμιότυπων (βιντεοσκόπηση-φωτογράφιση-ηχογράφηση) των μαθητών και μαθητριών.

Τσιρλίντινγκ και χιπ-χοπ για αγόρια

Εδώ βέβαια προκύπτει ένα ερώτημα: Εαν δεν επιτρέπεται η έμμεση διαφήμιση εμπορικού προϊόντος ή προϊόντος παροχής υπηρεσιών, τότε τι ακριβώς ενημέρωση θα κάνουν οι εκπρόσωποι αθλημάτων που διδάσκονται με παροχή υπηρεσιών, δηλαδή των περισσότερων; Αλλά ας το προσπεράσουμε αυτό και ας δούμε τι απάντησαν οι εκπρόσωποι του τσιρλίντινγκ πέρυσι, όταν έγινε ο σάλος για την πρώτη φορά που έλαβαν άδεια εισόδου στα σχολεία:

Η Ελληνική Ομοσπονδία Τσιρλίντινγκ-Αθλητικού Ομαδικού Χορού (Ε.Ο.Τ-Α.Ο.Χ) και το άθλημα του τσιρλίντινγκ-αθλητικού ομαδικού χορού αναγνωρίστηκε επίσημα από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με απόφαση που λήφθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 και ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019. «Το Υπουργείο έδωσε και σε εμάς την άδεια. Ήταν κάτι αναμενόμενο, αφού αναγνωριστήκαμε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το τσιρλίντινγκ αναγνωρίστηκε ως ολυμπιακό άθλημα και περιμένουμε να μπει και στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Υπάρχει ένα πρόβλημα και αυτό είναι πως πάρα πολύς κόσμος και δημοσιογράφοι που δεν έχουν γνώση επί του αθλήματος να παραπληροφορούν και να δίνουν λάθος ερμηνείες. Έγραψαν το τσιρλίντινγκ πως θα αντικαταστήσει μαθήματα, όπως τα καλλιτεχνικά και άλλα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο» επισήμανε η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Ευαγγελία Κρητικού σε συνέντευξη που έδωσε στην ιστοσελίδα Sputnic. Και συνέχισε: «Το άθλημα λέγεται τσιρλίντινγκ και έχει επτά αγωνίσματα. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως δεν έχει σωματότυπο. Δεν κάνει διακρίσεις και είναι για όλα τα παιδιά. Αγόρια και κορίτσια. Για τα αγόρια ταιριάζει το ακροβατικό τσιρλίντινγκ και το χιπ χοπ. Ξεκινάμε από τεσσάρων ετών και μπορεί να φτάσουμε μέχρι 30-35 ετών, εξαρτάται πόσο αντέχει το σώμα του καθενός»

Μαζορέτες και στα ΑΕΙ!

«Ο επόμενος στόχος μας είναι να κάνουμε σχολικούς αγώνες. Σιγά-σιγά θα μπει και στα πανεπιστήμια. Δεν θα πάμε τώρα εν μέσω της πανδημίας να το κάνουμε. Το χαρτί του Υπουργείου Υγείας είναι για έναν χρόνο. Δεν θα πάμε στην αρχή της σχολικής χρονιάς και ανάλογα της κατάστασης της COVID-19 θα πράξουμε. Τα παιδάκια, όπως κάνουν, όλα τα υπόλοιπα μαθήματα θα κάνουν και αυτό. Πρέπει να φοράνε μάσκα; Θα φοράνε μάσκα. Δεν θα χρειαστεί να κάνουν μάθημα, είναι ενημέρωση, και αν θέλουν τα παιδιά και βιωματική εμπειρία. Δηλαδή, να κάνουν λίγο να δουν πώς είναι. Θα τηρήσουμε κατά γράμμα το πρωτόκολλο» καταλήγει η Γενική γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τσιρλίντινγκ-Αθλητικού Ομαδικού Χορού (Ε.Ο.Τ-Α.Ο.Χ).

Ένα ακόμα ζήτημα που προκύπτει, είναι τα αθλήματα που εμπεριέχουν από τη φύση τους ένα βαθμό βίας, όπως η Πυγμαχία και λιγότερο η Πάλη, ή τα αθλήματα πολεμικών τεχνών και αυτοάμυνας όπως Παγκράτιο, Καράτε, κα. Οι εκπρόσωποι των αθλημάτων αυτών και ειδικά της Πάλης και του Καράτε, λένε ότι αντίθετα με όσα πιστεύουμε τα αθλήματα αυτά δεν ωθούν τα παιδιά προς τη βία αλλά επιτυγχάνουν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να τα απομακρύνουν από αυτήν. Είναι αλήθεια ότι στις σχολές Καράτε και συναφών αθλημάτων που είναι και οι πιο διαδεδομένες στη χώρα, βρίσκει κανείς μαθητές ηλικίας των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, που όντως δεν βγαίνουν από εκεί βίαιοι. Η Πυγμαχία άραγε πετυχαίνει τον ίδιο σκοπό; Το Παγκράτιο; Είναι ένα ζήτημα προς συζήτηση.

Και σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν τονίσαμε ότι το τσιρλίντινγκ και τα άλλα αθλήματα δεν μπαίνουν στα σχολεία για να υποκαταστήσουν κάποιο μάθημα αλλά για απλή παρουσίαση, είναι επιεικώς κωμικοτραγικό να υπάρχουν τέτοιες ειδήσεις στα ίδια σχολεία από όπου τα καλλιτεχνικά μαθήματα και η κοινωνιολογία έχουν εξοβελιστεί...

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Γεωργία - Βιασμός: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες με τις μελανιές στο σώμα της (εικόνες)

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο νεαροί από επίθεση ατόμων - Ο ένας φέρει τραύμα από μαχαίρι
Ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε δύο νεαρούς στη Θεσσαλονίκη - Διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ο ένας φέρει τραύμα από μαχαίρι
Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο νεαροί από επίθεση ατόμων
papaevaggelou
Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία, το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι το σχολείο εκτός από απαραίτητο αποτελεί και το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά», υπογραμμίζει η Βάνα...
Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία, το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά
Άδειες ειδικού σκοπού: Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας για τις άδειες ειδικούς σκοπού των εργαζομένων - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Άδειες ειδικού σκοπού: Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας - Τι αλλάζει
xioni kakokairia
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος προ των πυλών - Τα δύο σενάρια (Vid)
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και στην Αττική αναμένεται να φέρει η κακοκαιρία «Ελπίδα» τα επόμενα 24ωρα - Τα δύο σενάρια για τα έντονα...
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος προ των πυλών - Τα δύο σενάρια (Vid)