Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Απολύμανση σε σχολική αίθουσα
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS
Ποιοι μαθητές θα κάνουν έως και 7 self test την εβδομάδα και στα πόσα κρούσματα θα κλείνει ένα τμήμα - Τι είπε η υπουργός Παιδείας για τα εμβολιαστικά κέντρα στα σχολεία και πώς αντιδρούν γονείς και εκπαιδευτικοί

Διευκρινίσεις που αφορούν τα κρούσματα στα σχολεία ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και περιλαμβάνουν πληθώρα self test σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα σε κάποιο σχολικό τμήμα.

Ειδικότερα, σε περίπτωση κρούσματος όλοι οι μαθητές του τμήματος, εκτός των εμβολιασμένων, θα κάνουν τέσσερα τεστ την εβδομάδα, δωρεάν, δύο δωρεάν εργαστηριακά τεστ (rapid test) και δύο δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα. Οι δε μαθητές που κάθονται κοντά στο συμμαθητή τους που νόσησε θα κάνουν επτά δωρεάν τεστ, ένα τεστ κάθε ημέρα.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού προτρέποντας τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Συγκεκριμένα είπε ότι, «η διαφορά φέτος είναι ότι έχουμε το πολύτιμο δώρο της επιστήμης, υπάρχει το εμβόλιο το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν για όλους τους μαθητές 12 έως17 ετών και για τις οικογένειές τους. Τα τμήματα πέρυσι έκλεισαν κυρίως για να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να προστατευθούν οι οικογένειες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σήμερα οι οικογένειες είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένες και όσοι δεν είναι, μπορούν να εμβολιασθούν δωρεάν».

Πότε κλείνει ένα τμήμα

Με αυστηρά πρωτόκολλα θα κλείνουν φέτος τα σχολικά τμήματα στην περίπτωση που εμφανιστεί θετικό κρούσμα του κορονοϊού. Με βάση τα πρωτόκολλα που ισχύουν, τα τμήματα στα σχολεία θα κλείνουν μεμονωμένα αν χρειαστεί και δεν προβλέπεται οριζόντιο κλείσιμο του σχολείου.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπει ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα οι (50%+1) μαθητές του τμήματος. 

Σε περίπτωση που ένα τμήμα παρόλαυτα κλείσει το υπουργείο έχει ήδη προβλέψει και δημοσιεύσει απόφαση με την οποία προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες για την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση, τηλεκπαίδευση θα μπορεί να παρέχεται καθ' όλη την διάρκεια του διδακτικού έτους 2021-2022 και εφόσον παραμένει ο κίνδυνος της διασποράς του κορονοϊού Covid-19.

Τι ισχύει με τις απουσίες

Η υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση, διευκρίνισε σε σχέση με τις απουσίες των μαθητών ότι δεν θα υπάρχει επιείκεια στην περίπτωση που κάποιος γονιός φοβάται να στείλει το παιδί του σχολείο λόγω εμφάνισης κρούσματος.

Σχολική τάξη

Συγκεκριμένα, η κα. Κεραμέως δήλωσε πως σε αυτές τις περιπτώσεις το σχολείο δεν θα είναι ελαστικό στο ζήτημα με τις απουσίες καθώς και ότι δεν προβλέπεται να χαλαρώσει το σύστημα με τις απουσίες των μαθητών.

Να σημειωθεί ότι απουσίες θα υπάρχουν και στην περίπτωση της τηλεκπαίδευσης, αφού η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Έτσι οι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν ως «απουσία» κάθε χαμένη, διδακτική ώρα, σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τι ισχύει για τα self test

Υπενθυμίζουμε ότι οι μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες, υποχρεούνται να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα για να μπορούν να εισέλθουν στο σχολείο τους.

Αναλυτικά για τα self test, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, ισχύουν τα εξής:

  • το self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του διδακτικού έτους, το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα 13/9,
  • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
  • βεβαίωση self-test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
  • οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self-test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος,
  • η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Εμβολιαστικά κέντρα στα σχολεία

Αναφορικά με το ζήτημα εγκατάστασης εμβολιαστικών κέντρων στα σχολεία όπως προανήγγειλε ότι θα συμβεί στα πανεπιστήμια, η Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση ωστόσο είναι περίπλοκο καθώς για τον εμβολιασμό των μαθητών χρειάζεται γονική συναίνεση.

Αντιδράσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για το άνοιγμα σχολείων. Μάλιστα, τα εκπαιδευτικά σωματεία αναφέρουν ότι τα σχολεία άνοιξαν φέτος, ακριβώς όπως έκλεισαν τον Ιούνιο, χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν εδώ και καιρό την λήψη μέτρων που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας. Πάγια διεκδίκηση τους από την έναρξη της πανδημίας είναι η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και ο συνεχής διαγνωστικός έλεγχος από κλιμάκια του ΕΟΔΥ όχι μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί αλλά σε όλους όσους συνυπάρχουν στις σχολικές μονάδες.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα μάλιστα διοργανώνονται πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα πόλεις της χώρας. Η εκπαιδευτική κοινότητα συσπειρωμένη με τους γονείς και τους μαθητές διεκδικεί μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων καθώς και κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Γεωργία - Βιασμός: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες με τις μελανιές στο σώμα της (εικόνες)

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

xioni kakokairia
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος προ των πυλών - Τα δύο σενάρια (Vid)
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και στην Αττική αναμένεται να φέρει η κακοκαιρία «Ελπίδα» τα επόμενα 24ωρα - Τα δύο σενάρια για τα έντονα...
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος προ των πυλών - Τα δύο σενάρια (Vid)
Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Υγεία: Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στα Χανιά
Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στα Χανιά στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια του Λαού - Σάββατο στις 12.00 στην...
Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Υγεία: Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στα Χανιά
sillalitirio
Πανελλαδική σύσκεψη ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ στη Γκράβα το Σάββατο - Συνεχίζονται οι αγωνιστικές δράσεις των εκπαιδευτικών
Με σύσκεψη συντονισμού ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ στη Γκράβα το Σάββατο συνεχίζουν οι εκπαιδευτικοί το γύρο κινητοποιήσεων και δράσεων των τελευταίων ημερών για...
Πανελλαδική σύσκεψη ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ στη Γκράβα το Σάββατο