sxoleio aithousa tsantes
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIME NEWS
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων - Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς - Πώς θα γίνεται η προσέλευση εκπαιδευτικών και μαθητών

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το απόγευμα της Τετάρτης. Παράλληλα, καθορίστηκε και ο τρόπος προσέλευσης εκπαιδευτικών και μαθητών.

Το υπουργείο Παιδείας όρισε τη συγκεκριμένη ημέρα για την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς 2021-2022 και μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, παρά τις δεύτερες σκέψεις για άνοιγμα των σχολικών μονάδων μεταξύ Τετάρτης 8 και Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Παιδείας παροτρύνει για μία ακόμα φορά εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό να εμβολιαστούν. «Παροτρύνουμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό, πριν την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. Στόχος όλων μας, η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και η απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών μας δομών», σημειώνεται σχετικά.

Με δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ την εβδομάδα θα προσέρχονται οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί

Παράλληλα, με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) και βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους ανεμβολίαστους, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου, θα προσέρχονται οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Τι ισχύει για την προέλευση των μαθητών

Επιπλέον, οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

Τα νέα πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών

sxoleia-foto-memaska-apolimansi

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν λεπτομερώς πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους, λαμβανομένων υπόψιν πάντοτε των συστάσεων της Επιτροπής των Ειδικών και αναλόγως της πορείας της πανδημίας στη χώρα.

Επίσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα στείλει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Όλα όσα γνωρίζουμε για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς

Αναφορικά με τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης εξαήμερη παράταση για την ανάληψη υπηρεσίας και την ορκωμοσία.

Όπως σημειώνεται, για τη διευκόλυνση όλων των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης και των μετακινήσεών τους, θα προβλεφθεί παράταση της προθεσμίας ορκωμοσίας και ανάληψης υπηρεσίας για όλους τους νεοδιοριζόμενους μέχρι και την Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021, ενώ για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς των οποίων η μόνιμη κατοικία βρίσκεται αποδεδειγμένα εντός των πυρόπληκτων περιοχών της Επικράτειας μέχρι και την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021.

Προηγήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς εκπαιδευτικών, ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ για το ασφυκτικό περιθώριο που δινόταν, ενώ η ΔΟΕ απέστειλε επιστολή στη Νίκη Κεραμέως ζητώντας διευκολύνσεις.

Ακόμα, εκδόθηκαν διευκρινιστικές οδηγίες για όσους έχουν σοβαρούς λόγους υγείας ή πάσχουν από κορονοϊό και δεν δύνανται να παρουσιαστούν στην ορκωμοσία. Όπως τονίζεται, η φυσική παρουσία των υπολοίπων στη Δ/νση Π.Ε. ή Δ.Ε. διορισμού είναι απαραίτητη για την ανάληψη υπηρεσίας.

Νωρίτερα, η κ. Κεραμέως είχε προειδοποιήσει ότι όποιος δεν αναλάβει υπηρεσία εντός της προθεσμίας, ανακαλείται ο διορισμός του

Επιπλέον, εκδόθηκε το ΦΕΚ διορισμού εκπαιδευτικών 2021.

Προσλήψεις αναπληρωτών 2021: Αναμένεται η εγκύκλιος

Τέλος, αναμένεται η εγκύκλιος για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών 2021 και τις δηλώσεις περιοχών εκτός απροόπτου θα δημοσιευτεί έως την Πέμπτη 12 Αυγούστου ή το αργότερο έως την Παρασκευή 13 Αυγούστου.

Στο τέλος του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθεί η α' φάση προσλήψεων των αναπληρωτών η οποία θα είναι αρκετά μεγάλη.

Ήδη διατυπώνεται η εκτίμηση πως η Α' φάση προσλήψεων αναπληρωτών θα «τρέξει» και με την παράλληλη στήριξη, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη εκτίμηση ότι θα συμπεριλαμβάνονται τα ΖΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τα κενά, θα δημιουργηθούν πάνω από 40.000 για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και μετά το μόνιμο διορισμό των 11.700 εκπαιδευτικών.

Και αυτό γιατί την σχολική χρονιά που πέρασε το ΥΠΑΙΘ έκανε περίπου 45.000 προσλήψεις αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ενώ ήδη παραιτήθηκαν (αίτηση συνταξιοδότησης) περίπου 7.000 εκπαιδευτικοί.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα