Βάσεις 2021: Σοβαρές αδικίες εις βάρος υποψηφίων ΤΕΦΑΑ λόγω της ΕΒΕ στα αθλήματα
Επείγουσα και επιβεβλημένη η επανεξέταση της ΕΒΕ στα αθλήματα

Αυτό το σημείωμα περιγράφει την προσπάθεια του γιου μου ως υποψήφιου για τα ΤΕΦΑΑ στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, και αποτυπώνει φανερές αδικίες που εισάγει η ύπαρξη ξεχωριστής ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) για τα αθλήματα. Το γράφω γιατί είναι βέβαιο ότι η κατάσταση αυτή αφορά πάρα πολλούς υποψήφιους των ΤΕΦΑΑ.

Συγκεκριμένα, ο γιος μου αποφοίτησε από ΕΠΑΛ (τομέας υγείας-πρόνοιας-ευεξίας).

Σημειώνω ότι ασχολείται με τον αθλητισμό (μέλος ερασιτεχνικών σωματείων) από την ηλικία των 8 ετών.

Στις εξετάσεις των μαθημάτων τα πήγε πολύ καλά, με μέση βαθμολογία 15,88.

Όμως είχε την ατυχία να τραυματιστεί στην προπόνηση (θλάση) λίγες μέρες πριν εξεταστεί στα αθλήματα. Έκανε μεγάλη προσπάθεια ώστε να συμμετάσχει στις δοκιμασίες των αθλημάτων.

Ενώ στα αθλήματα του μήκους και της σφαίρας τα πήγε καλά, με βαθμολογίες 7 και 10 αντίστοιχα, στον δρόμο των 400 μέτρων, οι πόνοι από τον τραυματισμό του δεν του επέτρεψαν να κάνει χρόνο που βαθμολογείται και πήρε μηδέν.

Σαν συνέπεια, ο μέσος όρος βαθμολογίας των αθλημάτων είναι 5,67, λόγω κακής συγκυρίας (τραυματισμός), που δεν έχει σχέση με τις ικανότητες του υποψηφίου.

Το άθροισμα των μορίων (μαθήματα + αθλήματα) που συγκεντρώνει είναι πάνω από 17000 και με τα περυσινά δεδομένα θα μπορούσε να περάσει στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας.

Όμως, η ύπαρξη της ξεχωριστής ΕΒΕ για τα αθλήματα (5,95), τον εμποδίζει να δηλώσει τα ΤΕΦΑΑ στο μηχανογραφικό και ακυρώνει την προσπάθεια που έκανε όλα αυτά τα χρόνια. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω, δεν μπορεί να επανεξεταστεί χωριστά μόνο στα αθλήματα, έστω και του χρόνου, κρατώντας την βαθμολογία του στα μαθήματα.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι σε ανάλογη θέση βρίσκεται σημαντικός αριθμός υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ.

Ειδικά στα αθλήματα, η ύπαρξη ξεχωριστής ΕΒΕ, πέραν των μαθημάτων, είναι εξαιρετικά άδικη και προβληματική, καθώς μία ατυχία, μία κακή συγκυρία, μπορεί να ακυρώσει τις προσπάθειες χρόνων και μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμούς ικανών υποψηφίων, για λόγους που δεν έχουν σχέση με τις μαθησιακές ή/και αθλητικές τους ικανότητες.

Η επανεξέταση της ΕΒΕ στα αθλήματα, κατά την γνώμη μου, είναι επείγουσα και επιβεβλημένη.

*Νίκος Παπανδρέου

Μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Τρία χρόνια μετά τα Τέμπη: Ο Γεράσιμος δίνει τη δική του σιωπηλή μάχη ζωής
«Ίσως τα θύματα να μην είναι 57» – Συγκλονίζουν οι αναφορές στη δίκη για τον μοναδικό επιζώντα του πρώτου βαγονιού
Τρία χρόνια μετά τα Τέμπη: Ο Γεράσιμος δίνει τη δική του σιωπηλή μάχη ζωής
αρτεμις
Άλμα στην ιστορία: Το Artemis II «άγγιξε» τη Σελήνη και έσπασε κάθε ρεκόρ απόστασης
Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή μετά το 1972 ταξίδεψε πιο μακριά από ποτέ – Νέα εποχή στην εξερεύνηση του Διαστήματος
Άλμα στην ιστορία: Το Artemis II «άγγιξε» τη Σελήνη και έσπασε κάθε ρεκόρ απόστασης