Βάσεις 2021: Σοβαρές αδικίες εις βάρος υποψηφίων ΤΕΦΑΑ λόγω της ΕΒΕ στα αθλήματα
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Επείγουσα και επιβεβλημένη η επανεξέταση της ΕΒΕ στα αθλήματα

Αυτό το σημείωμα περιγράφει την προσπάθεια του γιου μου ως υποψήφιου για τα ΤΕΦΑΑ στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, και αποτυπώνει φανερές αδικίες που εισάγει η ύπαρξη ξεχωριστής ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) για τα αθλήματα. Το γράφω γιατί είναι βέβαιο ότι η κατάσταση αυτή αφορά πάρα πολλούς υποψήφιους των ΤΕΦΑΑ.

Συγκεκριμένα, ο γιος μου αποφοίτησε από ΕΠΑΛ (τομέας υγείας-πρόνοιας-ευεξίας).

Σημειώνω ότι ασχολείται με τον αθλητισμό (μέλος ερασιτεχνικών σωματείων) από την ηλικία των 8 ετών.

Στις εξετάσεις των μαθημάτων τα πήγε πολύ καλά, με μέση βαθμολογία 15,88.

Όμως είχε την ατυχία να τραυματιστεί στην προπόνηση (θλάση) λίγες μέρες πριν εξεταστεί στα αθλήματα. Έκανε μεγάλη προσπάθεια ώστε να συμμετάσχει στις δοκιμασίες των αθλημάτων.

Ενώ στα αθλήματα του μήκους και της σφαίρας τα πήγε καλά, με βαθμολογίες 7 και 10 αντίστοιχα, στον δρόμο των 400 μέτρων, οι πόνοι από τον τραυματισμό του δεν του επέτρεψαν να κάνει χρόνο που βαθμολογείται και πήρε μηδέν.

Σαν συνέπεια, ο μέσος όρος βαθμολογίας των αθλημάτων είναι 5,67, λόγω κακής συγκυρίας (τραυματισμός), που δεν έχει σχέση με τις ικανότητες του υποψηφίου.

Το άθροισμα των μορίων (μαθήματα + αθλήματα) που συγκεντρώνει είναι πάνω από 17000 και με τα περυσινά δεδομένα θα μπορούσε να περάσει στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας.

Όμως, η ύπαρξη της ξεχωριστής ΕΒΕ για τα αθλήματα (5,95), τον εμποδίζει να δηλώσει τα ΤΕΦΑΑ στο μηχανογραφικό και ακυρώνει την προσπάθεια που έκανε όλα αυτά τα χρόνια. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω, δεν μπορεί να επανεξεταστεί χωριστά μόνο στα αθλήματα, έστω και του χρόνου, κρατώντας την βαθμολογία του στα μαθήματα.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι σε ανάλογη θέση βρίσκεται σημαντικός αριθμός υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ.

Ειδικά στα αθλήματα, η ύπαρξη ξεχωριστής ΕΒΕ, πέραν των μαθημάτων, είναι εξαιρετικά άδικη και προβληματική, καθώς μία ατυχία, μία κακή συγκυρία, μπορεί να ακυρώσει τις προσπάθειες χρόνων και μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμούς ικανών υποψηφίων, για λόγους που δεν έχουν σχέση με τις μαθησιακές ή/και αθλητικές τους ικανότητες.

Η επανεξέταση της ΕΒΕ στα αθλήματα, κατά την γνώμη μου, είναι επείγουσα και επιβεβλημένη.

*Νίκος Παπανδρέου

Μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές 2026: Εξετάζονται αύριο οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ σε 4 μαθήματα ειδικότητας
Πανελλαδικές 2026: Το alfavita θα παρουσιάσει αύριο όπως κάθε μέρα πρώτο τα θέματα και τις απαντήσεις
Πανελλαδικές 2026: Εξετάζονται αύριο οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ σε 4 μαθήματα ειδικότητας
αποτυπώματα
ΑΠΔ: «Όχι» στην παρακολούθηση δημοσίων υπαλλήλων με δακτυλικό αποτύπωμα
Αρνητική είναι η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων στο αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών για την παρακολούθηση των δημοσίων υπαλλήλων με...
ΑΠΔ: «Όχι» στην παρακολούθηση δημοσίων υπαλλήλων με δακτυλικό αποτύπωμα
εκλογες
Εκλογές στον Ζ’ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης: Το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ριζοσπαστικής Παρέμβασης»
Οι εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στη ΔΟΕ θα διεξαχθούν στις 10 Ιουνίου.
Εκλογές στον Ζ’ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης: Το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ριζοσπαστικής Παρέμβασης»
αφισα
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Χρόνια πολλά στη Γη μας»
«Σήμερα δεν γιορτάζουμε απλώς μια ημέρα. Γιορτάζουμε τη Γη μας — το σπίτι μας, την ανάσα μας, το μέλλον μας»
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Χρόνια πολλά στη Γη μας»