Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Ποδοσφαιρικό τέρμα
«Θα μπορούσε ποτέ να περάσει ένας τέτοιος αθλητικός νόμος που υποβαθμίζει κατάφορα τα πτυχία των συναδέλφων ΤΕΦΑΑ, εάν υπήρχε στον κλάδο ένας και μόνο ένας πανίσχυρος συνδικαλιστικός σύλλογος; Όχι είναι η απάντηση» - Γράφει η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Ολυμπία Ζαραμπούκα

Αφορμή για να καταθέσω τις απόψεις μου για τα συλλογικά μας, παίρνω από την υποβάθμιση του πτυχίου ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ποδόσφαιρο στον πρόσφατο αθλητικό νόμο και την κοροϊδία με τους διορισμούς των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής.

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει την φράση: «Η ισχύς εν τη ενώσει» ή την φράση «διαίρει και βασίλευε». Η μία είναι ο αντίποδας της άλλης. Δηλαδή όταν είμαστε ενωμένοι και οργανωμένοι μαζικά, τότε είναι σχεδόν αδύνατον να μας διαιρέσουν και να περάσουν τα νομοθετήματα που μας απαξιώνουν.

Η απόδειξη των παραπάνω είναι πολύ απλή και συμπυκνώνεται στα παρακάτω ερωτήματα που ευκόλως απαντιούνται:

Θα μπορούσε ποτέ να περάσει ένας τέτοιος αθλητικός νόμος που υποβαθμίζει κατάφορα τα πτυχία των συναδέλφων ΤΕΦΑΑ και αδικεί τις σπουδές τους, εάν υπήρχε στον κλάδο ένας και μόνο ένας πανίσχυρος συνδικαλιστικός σύλλογος, με κύρος των διοικούντων και με τουλάχιστον τριάντα χιλιάδες μέλη; Όχι είναι η απάντηση.

Ο παραπάνω νόμος πέρασε διότι ο κλάδος είναι διαιρεμένος σε πολλά κομμάτια και μάλιστα ένας σύλλογος του κλάδου «έβαλε πλάτη» στον υφυπουργό αθλητισμού για να νομοθετήσει όπως νομοθέτησε.

Θα μπορούσε ποτέ να απαξιωθεί τόσο ο εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής στα σχολεία με τους εξευτελιστικά ελάχιστους διορισμούς φέτος; Το υπουργείο μάλιστα έφτασε στο σημείο να μην καλύψει καν τα οργανικά κενά φυσικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όχι είναι η απάντηση, εφόσον εκπροσωπούμασταν όλοι από έναν πανίσχυρο συνδικαλιστικό σύλλογο επαγγελματιών και εκπαιδευτικών πτυχιούχων φυσικής αγωγής.

Οι δάσκαλοι εκπροσωπούνται από την Δ.Ο.Ε. που τους συσσωματώνει όλους και διαθέτει πολλές χιλιάδες μέλη, με αποτέλεσμα να είναι «συνομιλητής» του υπουργείου παιδείας σε όλα τα θέματα που αφορούν τα μέλη της και άριστα πράττει. Αυτό βέβαια φάνηκε προσφάτως από τον αριθμό των μόνιμων διορισμών των δασκάλων. Εάν λοιπόν εμείς εκπροσωπούμασταν από έναν σύλλογο με παρόμοιο αριθμό μελών και με το κύρος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., θα μπορούσε ποτέ το υπουργείο να μας αγνοεί τόσο επιδεικτικά; Όχι βέβαια

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, πολύ πριν μετατραπεί σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου-επιμελητήριο, αποτελούσε και αποτελεί τον μοναδικό συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των φυσικοθεραπευτών με χιλιάδες μέλη, επαναλαμβάνω πολύ πριν γίνει ΝΠΔΔ. Από σχεδόν πενήντα χρόνια πριν έδινε και κέρδιζε μικρές και μεγάλες μάχες για τον κλάδο του, αποσπούσε ευνοϊκή νομοθέτηση και αφού δημιούργησε ένα πλήρες και θωρακισμένο νομικό πλαίσιο για το επάγγελμά του, μετατράπηκε σε επιμελητήριο και προασπίζεται αποτελεσματικά όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών του. 

Θα μπορούσε λέτε ο Π.Σ.Φ. να τα πετύχει όλα αυτά εάν υπήρχαν καμιά δεκαριά ακόμα σύλλογοι που θα διεκδικούσαν την εκπροσώπηση των φυσικοθεραπευτών; Όχι είναι η απάντηση. Πρόσφατη είναι η εμπειρία μας, όταν ο Π.Σ.Φ. απέτρεψε με την άμεση και ισχυρή κινητοποίησή του την εισαγωγή της επιστήμης μας στις επιστήμες υγείας στο νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας.

Τα παραδείγματα πολλά και παρέλκει επί τους παρόντος η αναφορά τους. Αυτό που έχει σημασία για τους συναδέλφους είναι, με γρήγορους ρυθμούς, να υιοθετήσουν την άποψη ότι η ενιαία, αυθεντική, μοναδική και με κύρος εκπροσώπησή του, είναι η λύση για τον πολύπαθο κλάδο μας.

Δεν υπερθεματίζω υπέρ του ενός ή του άλλου συλλόγου, γιατί επιθυμώ να αφήσω ανεπηρέαστους τους συναδέλφους στην επιλογή του σημαντικότερου, ισχυρότερου και δυναμικότερου συλλόγου για την συμμετοχή τους. Η επιλογή αυτή, του ενός πανελλήνιου συνδικαλιστικού συλλόγου, μοιραία θα επικρατήσει κάποια στιγμή στο μέλλον και ελπίζω να είναι σύντομα, γιατί τα προβλήματα ξεφυτρώνουν συνεχώς και απαιτούν αποτελεσματικούς και ενιαίους χειρισμούς.

Όσο όμως να φτάσουμε σε αυτήν την χρονική στιγμή, θεωρώ ότι το λιγότερο που οφείλουν να κάνουν όλοι οι υπάρχοντες σύλλογοι, είναι να τηρούν και να σέβονται τα παρακάτω:

Να μην παρεκκλίνουν από την κοινή γραμμή που πρέπει να ακολουθείται σε μεγάλης σοβαρότητας ζητήματα του κλάδου, ούτως ώστε να μην κυριαρχεί η πολυφωνία, που είναι «βούτυρο στο ψωμί» όσων μας προσβάλλουν.

Τα στελέχη τους να μην βάζουν πάνω από το συλλογικό καλό το προσωπικό τους όφελος και την προσωπική τους προβολή.

Να μην ανταγωνίζονται για το ποιός εκπροσωπεί αποτελεσματικότερα τον κλάδο, αντιπαραβάλλοντας δήθεν επιτεύγματα με τάχα αποτυχίες. Εννοείται ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να θεωρεί τον δικό του σύλλογο ικανότερο και ισχυρότερο και μπορεί να το εκφράζει, χωρίς όμως αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους. 

Το κυριότερο: Όλοι μας πρέπει να αποφύγουμε να πέσουμε στην παγίδα του διαίρει και βασίλευε, το οποίο γίνεται ευκολότερα εάν κατηγορούμε συναδέλφους ως «βολεμένους» ή «αδιάφορους», ισχυριζόμαστε αναπόδεικτα ότι δεν ενδιαφέρονται για τους «μη βολεμένους» και διχάζουμε τον κόσμο μας. Εάν πιστεύουμε ότι κάποιοι που βρίσκονται σε εκλεγμένες θέσεις συγκεντρώνουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, τότε δεν τους ξαναψηφίζουμε. Εάν έχουμε αποδείξεις για αδιαφορία ή ακόμα και κακόβουλη για τον κλάδο στάση, τότε και μόνο τότε το καταγγέλλουμε. Ποτέ δεν βάζουμε λάσπη στον ανεμιστήρα και όποιον πάρει ο χάρος, εάν επιθυμούμε την αραγή ενότητα του κλάδου.

Επιτρέψτε μου να παραθέσω όλες τις παραπάνω προτροπές, τις οποίες κατέληξα να θεωρώ σημαντικές από την πολύχρονη εμπειρία και ενασχόλησή μου με τα κοινά του κλάδου.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Γεωργία - Βιασμός: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες με τις μελανιές στο σώμα της (εικόνες)

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο νεαροί από επίθεση ατόμων - Ο ένας φέρει τραύμα από μαχαίρι
Ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε δύο νεαρούς στη Θεσσαλονίκη - Διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ο ένας φέρει τραύμα από μαχαίρι
Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο νεαροί από επίθεση ατόμων
papaevaggelou
Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία, το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι το σχολείο εκτός από απαραίτητο αποτελεί και το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά», υπογραμμίζει η Βάνα...
Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία, το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά
Άδειες ειδικού σκοπού: Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας για τις άδειες ειδικούς σκοπού των εργαζομένων - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Άδειες ειδικού σκοπού: Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας - Τι αλλάζει
xioni kakokairia
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος προ των πυλών - Τα δύο σενάρια (Vid)
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και στην Αττική αναμένεται να φέρει η κακοκαιρία «Ελπίδα» τα επόμενα 24ωρα - Τα δύο σενάρια για τα έντονα...
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος προ των πυλών - Τα δύο σενάρια (Vid)