ειδική αγωγή σεμινάριο
Τα ονόματα τριών αποφοίτων του ΑΠΘ δόθηκαν σε τρεις αστεροειδείς

Τρεις απόφοιτοι του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) είδαν το όνομά τους να δίνεται σε τρεις αστεροειδείς από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση.

Πρόκειται για τη Δρ. Χρύσα Αβδελίδου (ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Côte d’Azur), τη Δρ. Αθανασία (Σίσσυ) Τόλιου (ερενήτρια στο Πανεπιστήμιο Lulea της Σουηδίας) και τον Δρ. Γεώργιο Τσιρβούλη (ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Lulea).

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση αναγνώρισε την τεράστια συνεισφορά των τριών Ελλήνων ερευνητών στο ερευνητικό πεδίο των  αστεροειδών κι αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια, δημοσιεύοντας την απόφαση στο επιστημονικό περιοδικό WGSBN Bulletin.

Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις για την ονοματοδοσία των αστεροειδών ανακοινώνονταν στο διεθνές συνέδριο “Asteroids, Meteors and Comets” που πραγματοποιούταν κάθε τέσσερα χρόνια. Λόγω της πανδημίας το εν λόγω συνέδριο αναβάλλεται συνεχώς κι ενώ η απόφαση για την ονοματοδοσία τριών αστεροειδών με τα ονόματα των τριών Ελλήνων ερευνητών είχε παρθεί από πέρσι, υπήρξε καθυστέρηση ενός έτους. Προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση, αποφασίστηκε η δημοσίευση να γίνει μέσω του περιοδικού.

Δείτε εδώ το περιοδικό.

Ποιοι είναι οι τρεις ερευνητές

Η Χρύσα Αβδελίδου αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ το 2012 και στη συνέχεια ξεκίνησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, στην Αγγλία. Εκεί ασχολήθηκε με προσομοιώσεις σύγκρουσης αστεροειδών και ολοκλήρωσε τις σπουδές της το 2016. Στη συνέχεια εργάστηκε στην ESA (European Space Agency), δουλεύοντας στο αντικείμενο της πτώσης μετεώρων στην επιφάνεια της Σελήνης. Έκτοτε και μέχρι σήμερα εργάζεται στο Αστεροσκοπείο της Κυανής Ακτής, στη Νίκαια ως μεταδοδικτορική ερευνήτρια.

Η Αθανασία Τόλιου κι ο Γεώργιος Τσιρβούλης έχουν «παράλληλη» πορεία. Αποφοίτησαν το 2011 από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και στη συνέχεια έκαναν το μεταπτυχιακό τους στην Ουψάλα της Σουηδίας, τελειώνοντας το 2013. Στη συνέχεια, ο Γιώργος Τσιρβούλης έκανε το διδακτορικό του στο Αστεροσκοπείο του Βελιγραδίου, χρηματοδοτούμενος από το πρόγραμμα Marie Skłodowska-​Curie ενώ η Αθανασίου Τόλιου πραγματοποίησε το διδακτορικό της στο Σπουδαστήριο Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ. Και οι δύο χρίστηκαν διδάκτορες το 2019 κι έπειτα εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Lulea της Σουηδίας ως ερευνητές στο αντικείμενο των αστεροειδών.

«Είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας»

«Είναι μια πάρα πολύ σημαντική διάκριση! Αναγνωρίζεται το έργο τους πάνω στο αντικείμενο των Αστεροειδών. Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μελετά το έργο των ερευνητών και με βάση συγκεκριμένα στοιχεία αποφασίζει για το ποια ονόματα θα δώσει στους αστεροειδείς. Είναι κάτι που μας κάνει υπερήφανους. Πρόκειται για φοιτητές μας, με τους οποίους συνεχίζουμε να έχουμε πολύ καλές επαφές. Χαρήκαμε πάρα πολύ όλοι μας στο Τμήμα γιατί και για εμάς τους δασκάλους είναι μια δικαίωση. Πιστεύουμε πως και στο μέλλον το Τμήμα μας μπορεί να έχει ανάλογες διακρίσεις. Τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά αυτήν τη περίοδο τρέχουν αρκετά ερευνητικά προγράμματα, τα οποία περιμένουμε στο μέλλον να δείξουν σημαντικά πράγματα. Επίσης, υπάρχουν νέοι ερευνητές στο Τμήμα που έχουν σημαντικές προοπτικές για το μέλλον», δήλωσε στο ThessToday.gr ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και Διευθυντής του Σπουδαστηρίου Μηχανικής ΑΠΘ, Γεώργιος Βουγιατζής, σχετικά με τη διάκριση των τριών αποφοίτων του Τμήματος.

Επίσης, ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Δημήτρης Μελάς, υποστήριξε ότι η ονοματοδοσία των αστεροειδών με τα ονόματα των αποφοίτων αποτελεί μια εξαιρετική διάκριση για το Τμήμα: «Είναι κάτι εξαιρετικά τιμητικό για εμάς! Είμαστε πραγματικά περήφανοι για τους αποφοίτους μας. Είναι μια εξαιρετική διάκριση για το Τμήμα μας», σημείωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Power Pass: Ξεκίνησαν Επιτέλους οι πληρωμές

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ: Αιτήσεις, ΎΛΗ και εξ αποστάσεως προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

φοιτητικό συλλαλητήριο Προπύλαια
Πανεπιστημιακή αστυνομία: Σε εξέλιξη το φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια (Vid/Pics)
Σε εξέλιξη το φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία
Πανεπιστημιακή αστυνομία: Σε εξέλιξη το φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια (Vid/Pics)
nosokomeio meth
Μελέτη - κόλαφος από Λύτρα: Πέθαναν σχεδόν όλοι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ λόγω κορονοϊού
Όλοι σχεδόν όλοι οι διασωληνωμένοι λόγω κορονοϊού που βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ πέθαναν, σύμφωνα με νέα μελέτη του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα - Εκτεθειμένη η...
Μελέτη - κόλαφος από Λύτρα: Πέθαναν σχεδόν όλοι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ λόγω κορονοϊού
Τάκης Θεοδωρικάκος
Θεοδωρικάκος: Τα Πανεπιστήμια είναι για φοιτητές, όχι για σεσημασμένους κακοποιούς
«Τα Πανεπιστήμια και οι εστίες τους είναι για φοιτητές και όχι για σεσημασμένους κακοποιούς», δήλωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος - «Κυνηγητό φοιτητών από...
Θεοδωρικάκος: Τα Πανεπιστήμια είναι για φοιτητές, όχι για σεσημασμένους κακοποιούς