ΑΠΘ: Τρεις αστεροειδείς πήραν τα ονόματα αποφοίτων του Τμήματος Φυσικής
Τα ονόματα τριών αποφοίτων του ΑΠΘ δόθηκαν σε τρεις αστεροειδείς

Τρεις απόφοιτοι του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) είδαν το όνομά τους να δίνεται σε τρεις αστεροειδείς από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση.

Πρόκειται για τη Δρ. Χρύσα Αβδελίδου (ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Côte d’Azur), τη Δρ. Αθανασία (Σίσσυ) Τόλιου (ερενήτρια στο Πανεπιστήμιο Lulea της Σουηδίας) και τον Δρ. Γεώργιο Τσιρβούλη (ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Lulea).

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση αναγνώρισε την τεράστια συνεισφορά των τριών Ελλήνων ερευνητών στο ερευνητικό πεδίο των  αστεροειδών κι αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια, δημοσιεύοντας την απόφαση στο επιστημονικό περιοδικό WGSBN Bulletin.

Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις για την ονοματοδοσία των αστεροειδών ανακοινώνονταν στο διεθνές συνέδριο “Asteroids, Meteors and Comets” που πραγματοποιούταν κάθε τέσσερα χρόνια. Λόγω της πανδημίας το εν λόγω συνέδριο αναβάλλεται συνεχώς κι ενώ η απόφαση για την ονοματοδοσία τριών αστεροειδών με τα ονόματα των τριών Ελλήνων ερευνητών είχε παρθεί από πέρσι, υπήρξε καθυστέρηση ενός έτους. Προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση, αποφασίστηκε η δημοσίευση να γίνει μέσω του περιοδικού.

Δείτε εδώ το περιοδικό.

Ποιοι είναι οι τρεις ερευνητές

Η Χρύσα Αβδελίδου αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ το 2012 και στη συνέχεια ξεκίνησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, στην Αγγλία. Εκεί ασχολήθηκε με προσομοιώσεις σύγκρουσης αστεροειδών και ολοκλήρωσε τις σπουδές της το 2016. Στη συνέχεια εργάστηκε στην ESA (European Space Agency), δουλεύοντας στο αντικείμενο της πτώσης μετεώρων στην επιφάνεια της Σελήνης. Έκτοτε και μέχρι σήμερα εργάζεται στο Αστεροσκοπείο της Κυανής Ακτής, στη Νίκαια ως μεταδοδικτορική ερευνήτρια.

Η Αθανασία Τόλιου κι ο Γεώργιος Τσιρβούλης έχουν «παράλληλη» πορεία. Αποφοίτησαν το 2011 από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και στη συνέχεια έκαναν το μεταπτυχιακό τους στην Ουψάλα της Σουηδίας, τελειώνοντας το 2013. Στη συνέχεια, ο Γιώργος Τσιρβούλης έκανε το διδακτορικό του στο Αστεροσκοπείο του Βελιγραδίου, χρηματοδοτούμενος από το πρόγραμμα Marie Skłodowska-​Curie ενώ η Αθανασίου Τόλιου πραγματοποίησε το διδακτορικό της στο Σπουδαστήριο Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ. Και οι δύο χρίστηκαν διδάκτορες το 2019 κι έπειτα εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Lulea της Σουηδίας ως ερευνητές στο αντικείμενο των αστεροειδών.

«Είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας»

«Είναι μια πάρα πολύ σημαντική διάκριση! Αναγνωρίζεται το έργο τους πάνω στο αντικείμενο των Αστεροειδών. Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μελετά το έργο των ερευνητών και με βάση συγκεκριμένα στοιχεία αποφασίζει για το ποια ονόματα θα δώσει στους αστεροειδείς. Είναι κάτι που μας κάνει υπερήφανους. Πρόκειται για φοιτητές μας, με τους οποίους συνεχίζουμε να έχουμε πολύ καλές επαφές. Χαρήκαμε πάρα πολύ όλοι μας στο Τμήμα γιατί και για εμάς τους δασκάλους είναι μια δικαίωση. Πιστεύουμε πως και στο μέλλον το Τμήμα μας μπορεί να έχει ανάλογες διακρίσεις. Τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά αυτήν τη περίοδο τρέχουν αρκετά ερευνητικά προγράμματα, τα οποία περιμένουμε στο μέλλον να δείξουν σημαντικά πράγματα. Επίσης, υπάρχουν νέοι ερευνητές στο Τμήμα που έχουν σημαντικές προοπτικές για το μέλλον», δήλωσε στο ThessToday.gr ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και Διευθυντής του Σπουδαστηρίου Μηχανικής ΑΠΘ, Γεώργιος Βουγιατζής, σχετικά με τη διάκριση των τριών αποφοίτων του Τμήματος.

Επίσης, ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Δημήτρης Μελάς, υποστήριξε ότι η ονοματοδοσία των αστεροειδών με τα ονόματα των αποφοίτων αποτελεί μια εξαιρετική διάκριση για το Τμήμα: «Είναι κάτι εξαιρετικά τιμητικό για εμάς! Είμαστε πραγματικά περήφανοι για τους αποφοίτους μας. Είναι μια εξαιρετική διάκριση για το Τμήμα μας», σημείωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Βάσεις 2021: Για τη Μυρτώ που έγραψε 12.500 μόρια πάνω από την περσινή βάση και «απέτυχε»

Διορισμοί Εκπαιδευτικών 2021: Η πρόσκληση Διορισμού - αιτήσεων

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Πετρούνιας για ΕΡΤ: «Νιώθω απογοητευμένος - Είναι ατόπημα»
«Κάποιοι Έλληνες ξύπνησαν πρωί για να δουν στην τηλεόραση Πετρούνια και δεν είδαν Πετρούνια», δήλωσε ο Έλληνας πρωταθλητής - Βίντεο με τη συγγνώμη...
Πετρούνιας για ΕΡΤ: «Νιώθω απογοητευμένος - Είναι ατόπημα»
apostolopoulos
Ακυρώθηκε η βράβευση του Ιάσονα Αποστολόπουλου, διασώστη προσφύγων
Το όνομα του Ιάσονα Αποστολόπουλου αφαιρέθηκε στο παρά ένα από την λίστα όσων θα βράβευε η ΠτΔ - Παρέμβαση Κ. Μπογδάνου για να μην παρασημοφορηθεί ο...
Ακυρώθηκε η βράβευση του Ιάσονα Αποστολόπουλου, διασώστη προσφύγων
Αθώος… ο πιλότος παρόλο που ομολόγησε! Το βεβαιώνει η Λίτσα Πατέρα!
«Την διαπίστωσή της βάσισε στο ότι «η Αφροδίτη της ήταν πολύ χτυπημένη», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Και συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η  ένδειξη...
Αθώος… ο πιλότος παρόλο που ομολόγησε! Το βεβαιώνει η Λίτσα Πατέρα!