Warning message

Unable to retrieve https://www.youtube.com/watch?v=tE7suDREQzI&ab_channel=ANT1TV at this time, please check again later.
kerameos
Nikos Libertas / SOOC
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Υπέρ της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ που αφήνει εκτός δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους των πανελληνίων επιχειρηματολόγησε για μία ακόμα φορά η Νίκη Κεραμέως, παραβλέποντας ότι το ίδιο μέτρο δεν ισχύει για τα κολέγια

«Θέλουμε τα παιδιά μας να μπαίνουν στα Πανεπιστήμια και να μην έχουν προοπτική;». «Θεωρείτε σωστό να πληρώνετε για φοιτητές που τούς οδηγούμε σε αδιέξοδο;». Αυτά τα ερωτήματα διατύπωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στην ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ που αφήνει εκτός δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους των πανελληνίων.

«Να μπαίνει κάποιος στο Πανεπιστήμιο με 1 στα 20;», διερωτήθηκε ακόμα η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, το πρωί της Τρίτης.

Η υπουργός Παιδείας κατηγόρησε το Αλέξη Τσίπρα ότι μεταξύ άλλων «μιλάει για ιδιωτική εκπαίδευση και δεν μιλάει για τα δημόσια ΙΕΚ που έχουν πολλές ειδικότητες. «Είναι σωστό να πληρώνουμε φοιτητές που τους οδηγούμε σε αδιέξοδο; Ένας στους τέσσερις που φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου», είπε η υπουργός και πρόσθεσε: «Θέλουμε τα παιδιά να έχουν λύσεις και επιλογές. Το μόνο εύκολο είναι να μπούμε όλοι στα πανεπιστήμια».

Όμως η κ. Κεραμέως παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι η προϋπόθεση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν ισχύει για τα κολλέγια, όπου το μοναδικό κριτήριο για τη φοίτηση είναι η καταβολή διδάκτρων.

Ουσιαστικά, η υπουργός Παιδείας ισχυρίζεται ότι οι μαθητές δεν θα πρέπει να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία για φοίτηση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, παρά μόνο στα δημόσια ΙΕΚ και στην επί πληρωμή ιδιωτική εκπαίδευση.

Ένα επιπλέον ζήτημα που δεν αναφέρει η υπουργός είναι ο τρόπος με τον οποίο καθορίζεται η βάση για την εισαγωγή σε κάποια σχολή ή τμήμα. Ουσιαστικά τα μόρια καθορίζονται από τη ζήτηση που έχει και όχι από το αν κάποιος είναι «καλός» ή «κακός» μαθητής.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 40 Εργατικά Κέντρα ζητούν κατάργηση της ΕΒΕ, με την ΟΙΕΛΕ να ζητά να μπει ένα τέλος στις κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες που διογκώνονται με τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας.

https://www.youtube.com/watch?v=tE7suDREQzI&ab_channel=ANT1TV

Γιώργος Βασιλείου

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΚινητα
Το νέο χαράτσι στα ακίνητα από τον Ιανουάριο του 2027 – Πώς θα υπολογίζεται
Νέος δημοτικός φόρος στα ακίνητα: Όλες οι αλλαγές για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές με το Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης
Το νέο χαράτσι στα ακίνητα από τον Ιανουάριο του 2027 – Πώς θα υπολογίζεται
Χάρης Δούκας
Σφοδρή επίθεση Δούκα στην κυβέρνηση: Καταγγέλλει «εκλογικό σύστημα από τα Φίτζι» και οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων
Αντιδράσεις στην Αυτοδιοίκηση: Γιατί ο Χάρης Δούκας παρομοιάζει τις νέες ρυθμίσεις με τις υπηρεσίες των υπουργείων
Σφοδρή επίθεση Δούκα στην κυβέρνηση: Καταγγέλλει «εκλογικό σύστημα από τα Φίτζι» και οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων
ρεθ
Γιορτή Φυσικών Επιστημών 2026: Η δημιουργική σύμπραξη Επιστήμης και Τέχνης από τα σχολεία του Ρεθύμνου
Ρέθυμνο: Όταν η Χημεία της θάλασσας γίνεται Τέχνη στη Γιορτή Φυσικών Επιστημών 2026
Γιορτή Φυσικών Επιστημών 2026: Η δημιουργική σύμπραξη Επιστήμης και Τέχνης από τα σχολεία του Ρεθύμνου
Εκπαιδευτικοί
Αναθεώρηση του ΦΕΚ ζητούν οι εκπαιδευτικοί: Να διδάσκουν την Ιστορία Β΄ Γυμνασίου και Β΄ Λυκείου οι καθηγητές Ξένων Γλωσσών
Γιατί οι ξενόγλωσσοι κλάδοι είναι καταλληλότεροι για τη Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία
Αναθεώρηση του ΦΕΚ ζητούν οι εκπαιδευτικοί: Να διδάσκουν την Ιστορία Β΄ Γυμνασίου και Β΄ Λυκείου οι καθηγητές Ξένων Γλωσσών