Warning message

Unable to retrieve https://www.youtube.com/watch?v=tE7suDREQzI&ab_channel=ANT1TV at this time, please check again later.
kerameos
Nikos Libertas / SOOC
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Υπέρ της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ που αφήνει εκτός δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους των πανελληνίων επιχειρηματολόγησε για μία ακόμα φορά η Νίκη Κεραμέως, παραβλέποντας ότι το ίδιο μέτρο δεν ισχύει για τα κολέγια

«Θέλουμε τα παιδιά μας να μπαίνουν στα Πανεπιστήμια και να μην έχουν προοπτική;». «Θεωρείτε σωστό να πληρώνετε για φοιτητές που τούς οδηγούμε σε αδιέξοδο;». Αυτά τα ερωτήματα διατύπωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στην ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ που αφήνει εκτός δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους των πανελληνίων.

«Να μπαίνει κάποιος στο Πανεπιστήμιο με 1 στα 20;», διερωτήθηκε ακόμα η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, το πρωί της Τρίτης.

Η υπουργός Παιδείας κατηγόρησε το Αλέξη Τσίπρα ότι μεταξύ άλλων «μιλάει για ιδιωτική εκπαίδευση και δεν μιλάει για τα δημόσια ΙΕΚ που έχουν πολλές ειδικότητες. «Είναι σωστό να πληρώνουμε φοιτητές που τους οδηγούμε σε αδιέξοδο; Ένας στους τέσσερις που φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου», είπε η υπουργός και πρόσθεσε: «Θέλουμε τα παιδιά να έχουν λύσεις και επιλογές. Το μόνο εύκολο είναι να μπούμε όλοι στα πανεπιστήμια».

Όμως η κ. Κεραμέως παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι η προϋπόθεση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν ισχύει για τα κολλέγια, όπου το μοναδικό κριτήριο για τη φοίτηση είναι η καταβολή διδάκτρων.

Ουσιαστικά, η υπουργός Παιδείας ισχυρίζεται ότι οι μαθητές δεν θα πρέπει να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία για φοίτηση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, παρά μόνο στα δημόσια ΙΕΚ και στην επί πληρωμή ιδιωτική εκπαίδευση.

Ένα επιπλέον ζήτημα που δεν αναφέρει η υπουργός είναι ο τρόπος με τον οποίο καθορίζεται η βάση για την εισαγωγή σε κάποια σχολή ή τμήμα. Ουσιαστικά τα μόρια καθορίζονται από τη ζήτηση που έχει και όχι από το αν κάποιος είναι «καλός» ή «κακός» μαθητής.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 40 Εργατικά Κέντρα ζητούν κατάργηση της ΕΒΕ, με την ΟΙΕΛΕ να ζητά να μπει ένα τέλος στις κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες που διογκώνονται με τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας.

https://www.youtube.com/watch?v=tE7suDREQzI&ab_channel=ANT1TV

Γιώργος Βασιλείου

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αναδρομικά έως 3.500 ευρώ και αυξήσεις συντάξεων: Ποιοι πληρώνονται

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
ΣΜΥΚ της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής: Ποιοι πέτυχαν στη συνέντευξη
Ο πίνακας επιτυχόντων στην προφορική συνέντευξη για τη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής
ΣΜΥΚ της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής: Ποιοι πέτυχαν στη συνέντευξη
ΕΟΠΑΕ
ΕΟΠΑΕ: Τέλος χρόνου για προσλήψεις με διετείς συμβάσεις και μισθό έως 3.267 ευρώ
Μέχρι αύριο (9/6) η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στον ΕΟΠΑΕ – Οι θέσεις ανά ειδικότητα και περιοχή
ΕΟΠΑΕ: Τέλος χρόνου για προσλήψεις με διετείς συμβάσεις και μισθό έως 3.267 ευρώ
πολλαπλό βιβλίο
Αντιδράσεις δασκάλων για το πολλαπλό βιβλίο: Καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 257 τίτλους μέσα σε ελάχιστες ημέρες
Ζητούν την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου του ΥΠΑΙΘΑ για τα νέα σχολικά εγχειρίδια
Αντιδράσεις δασκάλων για το πολλαπλό βιβλίο: Καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 257 τίτλους μέσα σε ελάχιστες ημέρες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Διαθεσιμότητα 2013–2015: Εκπαιδευτικοί ζητούν αποκατάσταση – «Χάθηκαν δύο χρόνια χωρίς υπαιτιότητα»
«Διαρκής αδικία» για τους εκπαιδευτικούς της διαθεσιμότητας – Παρέμβαση της ΕΛΜΕ Ροδόπης
Διαθεσιμότητα 2013–2015: Εκπαιδευτικοί ζητούν αποκατάσταση – «Χάθηκαν δύο χρόνια χωρίς υπαιτιότητα»