Τμήμα Μουσουλμανικών σπουδών: Είναι πρόβλημα ή μια θετική προοπτική;
Πριν λίγες μέρες βγήκαν οι εισακτέοι των σχολών, και σε μία από αυτές που αυξήθηκαν σημαντικά οι θέσεις που είναι στην εισαγωγική κατεύθυνση της Μουσουλμανικών Σπουδών στο ΑΠΘ

Γνωρίζοντας την ύπαρξη του τμήματος αυτού στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να αναρωτηθούμε, αν είναι θετική η ύπαρξή  του ή όχι.

Το τμήμα ξεκίνησε την προετοιμασία λειτουργίας του το 2014 με την υποστήριξη του τότε υπουργού παιδείας και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου, της μειονότητας αλλά και της πλειοψηφίας του εκκλησιαστικού χώρου, αρχίζοντας την λειτουργία του το 2016 με τους πρώτους του φοιτητές.

Η δημιουργία του κρίθηκε αναγκαία, καθώς δεν υπήρχε κάποια εκπαιδευτική δομή στην χώρα που να μπορούσε να βγάλει δασκάλους και ιμάμηδες οι οποίοι είχαν  γνώση για την συγκεκριμένη θρησκεία. Αυτό έφερνε ως αποτέλεσμα ότι όποιος ήθελε να μάθει κάτι περισσότερο από τα βασικά αυτής της θρησκείας και να αποκτήσει κάποιο πτυχίο έπρεπε να πάει σε αραβικές χώρες ή στην Τουρκία.

Το ότι υπήρχαν πολλοί που έπρεπε να πάνε σε αραβικές χώρες για να αποκτήσουν ένα πτυχίο Μουσουλμανικών Σπουδών δημιουργεί γενικά ένα πολιτισμικό-θρησκευτικό ζήτημα. Συγκεκριμένα το Ισλάμ σε χώρες, όπως είναι στην Σαουδική Αραβία, είναι πιο συντηρητικό λόγω του πολιτισμού και της κοινωνίας της χώρας. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι, κυρίως από την Θράκη, να φέρνουν με την επιστροφή τους συντηρητικές και αρνητικές οπτικές της συγκεκριμένης θρησκείας.

Οπότε το κράτος κατάφερε να διασφαλίσει:

1ον Ότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι θα σπουδάζουν στην Ελλάδα για την θρησκεία τους.                         

2ον Ότι δεν θα αναγκάζονται να πάνε σε άλλες χώρες για να αποκτήσουν κάποιο πτυχίο Μουσουλμανικών Σπουδών.

3ον Ότι οι Έλληνες άλλων θρησκειών θα μπορέσουν, αν το επιθυμούν, να σπουδάσουν την συγκεκριμένη θρησκεία.

Με το τελευταίο υπάρχει η διασφάλιση ότι χριστιανικοί και όχι μόνο πληθυσμοί της χώρας θα μπορούν να κατανοήσουν τι πραγματικά μπορεί να σημαίνει η συγκεκριμένη θρησκεία και άρα να γνωρίζουν την διαφορά μεταξύ πραγματικού και ακραίου Ισλάμ.

Σίγουρα όσοι έβγαιναν δημόσια και καταδίκαζαν την ύπαρξη του τμήματος, σήμερα βλέπουν ότι δεν έχει δημιουργήσει κάποιο προβλήματα αλλά το ακριβώς αντίθετο, καθώς ο Ιμάμης του 1ου Τζαμιού των Αθηνών είναι απόφοιτος της συγκεκριμένης σχολής. Αλλά ούτε και επεισόδια είχαμε, όπως απειλούσαν κάποιοι.

Στόχος μας θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της ύπαρξης της εισαγωγικής κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών ώστε να μην καταργηθεί μαζί με πολλά άλλα ως συνέπεια της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής καθώς προσφέρει σημαντικό έργο στην χώρα και στη μειονότητα αλλά και στην ελληνική κοινωνία. 

* Άγγελος Τζίτζιρας, Μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής και Φοιτητής

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σε διαθεσιμότητα ο Τάσος Ποτσέπης - Το βίντεο του «Αγάπη μόνο» που βρίζει Μητσοτάκη

Προσλήψεις και διορισμοί εκπαιδευτικών: Χρονοδιάγραμμα και αιτήσεις

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

paideia-ypaith
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Εντός της ημέρας η ανακοίνωση των ονομάτων στη γενική εκπαίδευση
«Στο κόκκινο» η αγωνία των εκπαιδευτικών - Αναμένεται η ανακοίνωση των μόνιμων διορισμών εντός της ημέρας
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Εντός της ημέρας η ανακοίνωση των ονομάτων στη γενική εκπαίδευση
Συνελήφθη 18χρονος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος γυναικών
Σε βάρος του 18χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατ' εξακολούθηση - Ταυτοποιήθηκε για τέσσερις περιπτώσεις στις...
Συνελήφθη 18χρονος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος γυναικών