Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έγινε 184 χρονών
3 Μαΐου 1837 - 3 Μαΐου 2021: 184 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνει 184 χρόνια λειτουργίας, από την ίδρυσή του στις 3 Μαΐου 1837. Ιδρύθηκε λίγα μόλις χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση του Ελληνικού Κράτους. Βάδισε, δηλαδή, σχεδόν παράλληλα με το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οργάνωση και τη λειτουργία του. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπήρξε για πολλά χρόνια ο μόνος, και παραμένει πάντα, κορυφαίος εκφραστής του θεσμού του Δημόσιου Πανεπιστημίου στη χώρα μας.

Έως τις αρχές του 20ού αιώνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, το οποίο παρείχε στην ελληνική κοινωνία, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, διπλωματούχους επιστήμονες στην ιατρική, στις ανθρωπιστικές και φυσικομαθηματικές επιστήμες, τη νομική και τα οικονομικά, την εκπαίδευση, καθώς και στον κλήρο.

Το Ίδρυμα με το προσωπικό και τους φοιτητές του συμμετείχε σε όλους τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, ενώ καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στη συγκρότηση και την προβολή της ταυτότητας του ελληνικού κράτους. Ο μόνιμος και σταθερός προσανατολισμός του, σε όλη την ιστορική διαδρομή του έως σήμερα είναι η προσφορά στην κοινωνία, ταυτόχρονα με την εξωστρέφεια στο Ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.

Όπως και το 1837 η ίδρυση Πανεπιστημίου αποτέλεσε πρώτιστη και καίρια επιλογή του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, έτσι και σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη για όλους συγκυρία, το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο με το στελεχιακό δυναμικό και τις δομές του, βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεων της Πολιτείας για την ασφαλή και οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας και αποδεικνύει ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο μπορεί να αποτελεί βασικό έρεισμα της Πολιτείας, γιατί είναι σε θέση να λειτουργεί ως στέρεο υπόβαθρο για την ασφαλή πορεία και ανάπτυξη της χώρας.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι Πρυτανικές αρχές ευχαριστούν τους Καθηγητές και όλο το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, για την καθημερινή διαχρονική προσφορά του Πανεπιστημίου στην Ελληνική κοινωνία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ - Ενεργοποιήστε την επιταγή κατάρτισης και ξεκινήστε τώρα επιλέγοντας το ΕΚΕΚ ATHENA (ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

asep
Σήμερα τα αποτελέσματα του 2ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ (1Γ/2025): Βαθμολογίες, μόρια και διορισμοί
Πώς διαμορφώνεται η σειρά κατάταξης – Τι μετράει πέρα από τους βαθμούς
Σήμερα τα αποτελέσματα του 2ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ (1Γ/2025): Βαθμολογίες, μόρια και διορισμοί
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Οικουμενικός Πατριάρχης για τη δραματική κατάσταση στη Γάζα: «Είναι ντροπή για το γένος των ανθρώπων»
Στις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Οικουμενικός Πατριάρχης για τη δραματική κατάσταση στη Γάζα: «Είναι ντροπή για το γένος των ανθρώπων»
ilikiomenos-laptop.jpg
ΗΠΑ: Αύξηση των 80χρονων που εργάζονται λόγω φτώχειας – Σύντομα και στην Ευρώπη;
Οι ιστορίες με 80χρονους και 85χρονους που δουλεύουν επειδή δεν μπορούν να επιβιώσουν είναι καθημερινότητα στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Αύξηση των 80χρονων που εργάζονται λόγω φτώχειας – Σύντομα και στην Ευρώπη;
αστυνομια
Ασπρόπυργος: Άγριο ένοπλο επεισόδιο - «Βροχή» από σφαίρες σε κατοικημένη περιοχή – Φθορές σε σπίτια και οχήματα – Ανάστατοι οι κάτοικοι
Ασπρόπυργος: Άγριο ένοπλο επεισόδιο μεταξύ Ρομά και ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση – Τουλάχιστον 40 πυροβολισμοί - Ένα βήμα πριν την τραγωδία...
Ασπρόπυργος: Άγριο ένοπλο επεισόδιο - «Βροχή» από σφαίρες σε κατοικημένη περιοχή – Φθορές σε σπίτια και οχήματα – Ανάστατοι οι κάτοικοι