Φοιτητές Πάτρας: Να σταματήσουν οι διώξεις των καθηγητών που συμμετείχαν στα διά ζώσης μαθήματα
Στο πλευρό των καθηγητών που αντιμετωπίζουν κυρώσεις και πειθαρχικά επειδή συμμετείχαν στις πρωτοβουλίες των φοιτητών για διά ζώσης μαθήματα, στέκονται 10 σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πατρών

Στο πλευρό των καθηγητών τους που αντιμετωπίζουν κυρώσεις και πειθαρχικά επειδή συμμετείχαν στις πρωτοβουλίες των φοιτητών για διά ζώσης μαθήματα, στέκονται 10 σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πατρών.

Όπως σε πολλά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έτσι και στο πανεπιστήμιο Πατρών οργανώθηκαν το προηγούμενο διάστημα διά ζώσης διαλέξεις, ύστερα από πρωτοβουλίες των ίδιων των φοιτητών. Στις διαλέξεις αυτές συμμετείχαν αρκετοί διδάσκοντες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για επανοικιοποίηση των χώρων των πανεπιστημίων τον οποίο ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει απωλέσει για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από ανακοίνωση δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της Σίας Αναγνωστοπούλου και του Κώστα Μάρκου, οι καθηγητές που συμμετείχαν στα διά ζώσης μαθήματα σε εξωτερικό χώρο του Πανεπιστημίου, παραπέμφθηκαν στην επιτροπή δεοντολογίας.

Στην ανακοίνωσή τους οι δέκα φοιτητικοί σύλλογοι τονίζουν ότι: «Οι διαλέξεις αυτές έδωσαν ώθηση και νέα στοιχεία στον αγώνα μας. Μας έδωσαν δύναμη για τη συνέχεια αποδεικνύοντας ότι μπορούν στην πράξη να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας» και ζητούν να σταματήσει η διαδικασία για τυχόν κυρώσεις και πειθαρχικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των Φοιτητικών Συλλόγων:

Οι φοιτητές σε όλη την Ελλάδα εδώ και μήνες έχουμε αποφασίσει ότι δεν πάει άλλο. Οι σχολές μας είναι ένα χρόνο κλειστές με ευθύνη της κυβέρνησης που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να επιστρέψουμε στα πανεπιστήμια και στις σπουδές μας με ασφάλεια.

Μάλιστα είχαν το θράσος να περάσουν νέο νόμο που φέρνει πανεπιστημιακή αστυνομία, ελάχιστες βάσεις εισαγωγής και διαγραφές για να κάνουν το πανεπιστήμιο ακόμα πιο ξένο για τις δικές μας ανάγκες αλλά ακόμα πιο εύφορο έδαφος για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, πολιτική που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ.

Απέναντι σε όλα αυτά οι φοιτητές και εδώ στην Πάτρα, σπάσαμε την απαγόρευση στην πράξη προστατεύοντας παράλληλα την υγεία μας, φωνάξαμε δυνατά στον δρόμο ότι «θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές» και ότι «ο νέος νόμος θα μείνει στα χαρτιά».

Φοιτητικοί Σύλλογοι πήραν πρωτοβουλίες για πολύμορφες δράσεις όπως δια ζώσης διαλέξεις με καθηγητές που συμφωνούν με τα αιτήματα μας και υποστηρίζουν τον αγώνα μας. Αποδείξαμε με αυτό τον τρόπο στην πράξη ότι είναι εφικτό να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας αλλά αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης.

Οι διαλέξεις αυτές έδωσαν ώθηση και νέα στοιχεία στον αγώνα μας. Μας έδωσαν δύναμη για τη συνέχεια αποδεικνύοντας ότι μπορούν στην πράξη να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας.

Αυτά τα στοιχεία είναι μάλλον που ενόχλησαν τις διοικήσεις και την κυβέρνηση και τώρα συζητούν για το πως θα μοιράσουν κυρώσεις στους καθηγητές που συμμετείχαν.

Οι καθηγητές έκαναν το έγκλημα να γυρίσουν την πλάτη στην πολιτική της κυβέρνησης και να στηρίξουν τον αγώνα για τις ανάγκες των φοιτητών.

Οι φοιτητές στεκόμαστε μαζί με τους καθηγητές μας που μοιράζονται μαζί μας τους ίδιους προβληματισμούς, που συμμετέχουν, ο καθένας με τον τρόπο του, στον αγώνα για το πανεπιστήμιο που έχουμε πραγματικά ανάγκη σήμερα.

Απαιτούμε να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για κυρώσεις και πειθαρχικά σε καθηγητές που συμμετείχαν στις πρωτοβουλίες των Φοιτητικών Συλλόγων για διά ζώσης μαθήματα.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι:
Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών ΗΥ, Πολιτικών Μηχανικών, ΣΤΕΦ, Μαθηματικού, Βιολογικού, Φαρμακευτικής, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, ΣΟΦΕΠΠ

 

Η ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΘΕΜΑ: Ακατανόητη η παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητών που έκαναν δια ζώσης μάθημα σε εξωτερικό χώρο του Πανεπιστημίου.

Λόγω της πανδημίας, τα Πανεπιστήμια, σε αντίθεση με τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης, εξακολουθούν εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο να είναι κλειστά για τους φοιτητές και μέχρι σήμερα δεν διαφαίνεται να υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την επανέναρξη των διά ζώσης μαθημάτων.

Συνέπεια του μακρόχρονου κλεισίματος των ΑΕΙ είναι να υπάρχουν πλέον τεράστια κενά σε αυτά που διδάσκονται οι φοιτητές αποκλειστικά μέσω ψηφιακής αλληλεπίδρασης, να μην έχουν πραγματοποιηθεί εργαστήρια, κλινικές για τους φοιτητές Ιατρικής και Νοσηλευτικής, πρακτικές ασκήσεις ζωτικής σημασίας για την κατανόηση και αφομοίωση της επιστημονικής γνώσης σε πολλά επιστημονικά αντικείμενα.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για την τηλεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια, που διεξήχθη πριν από έναν μήνα περίπου, ο υφυπουργός Παιδείας  κ. Άγγελος Συρίγος, μετέφερε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την προσωπική του εμπειρία ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, λέγοντας τα εξής:

“Επειδή έκανα μαθήματα με τηλεκπαίδευση κατά το εαρινό εξάμηνο του 2020, πιστέψτε με, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις. Είναι σαν να μιλάς σε έναν τοίχο, σε μια οθόνη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Το κάνουμε εξ ανάγκης. Ούτε οι καθηγητές το θέλουν. Χάνεις τη ζωντάνια του μαθήματος, χάνεις τα πάντα.”.

Η κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα, αντί να πάρει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημιακών Σχολών, την αναπλήρωση των μη διδαχθέντων ή πλημμελώς διδαχθέντων μαθημάτων, ετοιμάζεται να δώσει πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ για να προσλάβει ειδικό σώμα αστυνομικών. Την ίδια στιγμή, τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και μια σειρά Πρυτανικές αρχές έχουν καταθέσει πρακτικές προτάσεις για την επανεκκίνηση των δια ζώσης εκπαιδευτικών λειτουργιών, που η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει.

Στην κατεύθυνση αυτή, ήτοι στην κατεύθυνση εξομάλυνσης της ακαδημαϊκής κανονικότητας και της αποφυγής της μονότονης και διαρκούς διαμεσολάβησης της οθόνης, της κάμερας και του δικτύου, βρέθηκαν κάποιοι τολμηροί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, που σε συνεννόηση με τους φοιτητές τους αποφάσισαν να διενεργήσουν κάποια μαθήματα και να κάνουν κάποιες διαλέξεις σε εξωτερικό χώρο, τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Αυτοί οι Δάσκαλοι, αντί να επαινούνται για την πρωτοβουλία και την αγάπη στους φοιτητές, για την προσήλωση στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην ορθή άσκηση του καθήκοντός τους, βρίσκονται σήμερα εγκαλούμενοι για τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Ο πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος τους θα αποτελέσει ένα από τα μελανότερα σημεία του Πανεπιστημίου της πόλης μας. Ελπίζουμε οι αρμόδιες πρυτανικές αρχές να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να απόσχουν από οποιαδήποτε συνέχισή του.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Προκλητικός ο θείος του Γυναικοκτόνου: "Δεν είστε όλοι θύματα"

Νέες Χιλιάδες Προσλήψεις αναπληρωτών σήμερα - ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 24/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

ΕΟΠΠΕΠ: Ξεκίνησαν οι εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτών ενηλίκων μη τυπικής εκπαίδευσης
Ξεκίνησαν την Παρασκευή οι εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων της μη τυπικής εκπαίδευσης - Ημερομηνίες
ΕΟΠΠΕΠ: Ξεκίνησαν οι εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτών ενηλίκων μη τυπικής εκπαίδευσης
Σχολεία: Αισιοδοξία από τον Θάνο Πλεύρη - «Τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά»
Ο Θάνος Πλεύρης εμφανίζεται αισιόδοξος για τη λειτουργία των σχολείων, υποστηρίζοντας ότι θα παραμείνουν ανοιχτά
Σχολεία: Αισιοδοξία από τον Θάνο Πλεύρη - «Τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά»