Μαζικά τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια - Ένταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας - Μαζική η συμμετοχή φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών - Ένταση με χημικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μαζικό ήταν το πανεκαπιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών στο κέντρο της Αθήνας, μετά τις χθεσινές κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για την Παιδεία.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, το Ρέθυμνο, την Καβάλα, τα Γιάννενα κ.α. 

Οι διαδηλωτές φωνάζαν συνθήματα όπως: «Με ματ και βία δε γίνεται παιδεία», «Η νέα γενιά έχει ιδανικά ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά» και «ΝΔ και Κεραμέως ακούστε το καλά, αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτια».

Ένταση

Χημικά εναντίον διαδηλωτών έριξαν δυνάμεις των ΜΑΤ στην Πατησίων έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μετά τη λήξη της πορείας, ομάδα 200 περίπου ατόμων, κατευθύνθηκε, μέσω της οδού Πατησίων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και προσπάθησε να εισέλθει εντός αυτού. Η προσπάθεια αυτή απετράπη από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο.


Στη συνέχεια η ομάδα ατόμων κατευθύνθηκε μέσω της Λ. Αλεξάνδρας και Μαυροματαίων, όπισθεν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιχείρησε να εισέλθει στο χώρο του ιδρύματος προκειμένου να πραγματοποιήσει μικροφωνική, στο πλαίσιο των δράσεων ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως- Χρυσοχοϊδη.

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη μετά την ολοκλήρωση της πορείας έγιναν επεισόδια μεταξύ ορισμένων ατόμων και αστυνομικών, που προχώρησαν στη χρήση χημικών έξω από τη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr η ΕΛΑΣ προχώρησε σε τουλάχιστον μία προσαγωγή, ενώ ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

ΠΟΡΕΙΑ - ΒΟΥΛΗ

Βασικά αιτήματα των φοιτητών είναι να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοϊδη, που προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας μέσα στα ΑΕΙ, ενώ αντιδρούν στην θέσπιση της ελάχιστης εισαγωγής για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Την ίδια ώρα, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να ανοίξουν μετά από έναν ολόκληρο χρόνο οι σχολές με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να συνεχιστούν οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών. 

Στηρίζουν ΟΛΜΕ, ΔΟΕ: Ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Στους δρόμους ξανα φοιτητές και εκπαιδευτικοί στην Αθήνα - Νέο δυναμικό συλλαλητήριο

Posted by alfavita on Thursday, April 15, 2021
174512226_499686571047139_609929177958180742_n.jpg
174248372_507388023765164_6833904679175223793_n.jpg

Τις κινητοποιήσεις στήριξαν και οι δύο μεγάλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) κηρύσσοντας διευκολυντικές στάσεις εργασίας καλώντας σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ , σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα διεκδικεί να ληφθούν τώρα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων:

Συνεχίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα μας για να ανατραπεί ο νόμος Κεραμέως που θεσπίζει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οδηγεί σε δραματικές περικοπές χιλιάδων εισακτέων στα ΑΕΙ, προχωρά σε διαγραφές φοιτητών και επιβάλλει την πανεπιστημιακή αστυνομία.

  • Με τους αγώνες μας υπερασπίζουμε το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο!
  • Όλοι στους δρόμους και στις συγκεντρώσεις!
  • Στην Αθήνα η ΟΛΜΕ καλεί στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια στη 1.00μμ
  • Κηρύσσουμε 2ωρη στάση εργασίας 12.00 – 14.00 για τη συμμετοχή των συναδέλφων στις πόλεις που θα γίνουν συγκεντρώσεις!

Μπροστά στη Βουλή το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο - "Ανοιχτές σχολές τώρα" - "Όχι" στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

Posted by alfavita on Thursday, April 15, 2021

Αλλά και η ΔΟΕ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις με αίτημα την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων. Παράλληλα, συμμετέχει στη κινητοποίηση των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Α΄ Αθήνας τη Δευτέρα 19/4 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

ol

Πρωτοστάτησαν οι φοιτητές

img_20210415_125603.jpg
174101274_453090035750769_4480473407047038904_n.jpg

Νέο συλλαλητήριο φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας για ανοιχτές σχολές - "Όχι" στο νέο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

Posted by alfavita on Thursday, April 15, 2021
panekpaideutiko

Τον χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν οι φοιτητές, οι οποίοι, τις προηγούμενες ημέρες προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις διοικητικών κτιρίων των Πανεπιστημίων τους (ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Πατρών και Πειραιά).

Συρίγος: «Επαναστατική γυμναστική» 

Για «επαναστατική γυμναστική» έκανε λόγο ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος αναφερόμενος στις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών.

«Υπήρξε μια επαναστατική γυμναστική τις τελευταίες μέρες, η οποία ξεκίνησε από το Μετσόβιο και συνεχίστηκε στο Αριστοτέλειο, μετά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπως και στο πανεπιστήμιο Πειραιώς. Μια μικρή ομάδα ατόμων, κάποιοι από αυτούς μπορεί να ήταν φοιτητές και κάποιοι μπορεί να μην ήταν, οι οποίοι απέκλεισαν την πρόσβαση στα ιδρύματα. Είχαμε και καταλήψεις, στο Μετσόβιο πρέπει να έχουν γίνει κάποιες ζημιές. Αυτό γίνεται για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια».

«Είναι καθαρά επαναστατική γυμναστική αυτή. Δεν υπάρχουν φοιτητές μέσα στο πανεπιστήμιο, δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία και μάλιστα σε κάποια από τα ιδρύματα που έχουν καταληφθεί δεν πρόκειται να μπει πανεπιστημιακή αστυνομία. Είναι επαναστατική γυμναστική για να κρατιόμαστε σε εγρήγορση» πρόσθεσε.

«Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι αστυνομικοί θα μπουν μέσα από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021. Θα προσληφθούν, θα εκπαιδευτούν και μετά θα μπουν», επισήμανε.

ΣΥΡΙΖΑ: Η οπισθοδρομική γυμναστική του Συρίγου

Με αφορμή τις δηλώσεις Συρίγου, η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει προκλητικό και αποκομμένο από τον εκπαιδευτικό χώρο τον υφυπουργό Παιδείας.

«Για μια ακόμη φορά, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, προκλητικός, αποκομμένος από τον εκπαιδευτικό χώρο που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί και αποξενωμένος από τους φοιτητές, χαρακτηρίζει «επαναστατική γυμναστική» τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και υπέρ της υγειονομικά ασφαλούς επαναλειτουργίας των ΑΕΙ, τα οποία παραμένουν κλειστά εδώ και ένα χρόνο» αναφέρει και προσθέτει:

«Δεν προκαλεί εντύπωση· ο υφυπουργός αναμασά και παπαγαλίζει τη συντηρητική ρητορική -από τη δεκαετία του 1980- ενάντια σε κάθε διαδήλωση και κινητοποίηση των νέων και των εργαζομένων» σημειώνει, καταλήγοντας πως «η προαναγγελθείσα -από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη- τοποθέτηση αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια «το δεύτερο 15μερο του Απριλίου» αναβάλλεται για το Σεπτέμβριο, λόγω των αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει αλλά και ως κίνηση τακτικής της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να κατεβάσει τους τόνους στη αδιέξοδη σύγκρουσή της με τη νεολαία».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Lockdown: Πότε θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού

Επίδομα 534€: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Απριλίου

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

αθλητισμος
Σχολικός Αθλητισμός: Με self test οι μαθητές σε προπονήσεις-Ακαδημίες
Στην άμεση αξιοποίηση και για τις αθλητικές δραστηριότητες των διενεργούμενων self test, τόσο των μαθητών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες όσο και...
Σχολικός Αθλητισμός: Με self test οι μαθητές σε προπονήσεις-Ακαδημίες
marieta giannakou
Μαριέττα Γιαννάκου: «Όχι» στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια
Την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια εκφράζει η η πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου - Τα άρθρα με τα...
Μαριέττα Γιαννάκου: «Όχι» στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια
makri
Μακρή: Συγχαρητήρια για τη διάκριση του Γεωργικού Σχολείου Βόλου
Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μ. Μακρή συνεχάρη θερμά το Γεωργικό Σχολείο Βόλου της Κιβωτού του Κόσμου για την κατάκτηση του...
Μακρή: Συγχαρητήρια για τη διάκριση του Γεωργικού Σχολείου Βόλου