Όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας στα Χανιά
Επώνυμες καταγγελίες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα - Εισέβαλαν σε οικία φοιτητή και σχημάτισαν δικογραφία για φυσίγγι... του παππού - Παρακολουθήσεις φοιτητών και προσαγωγές έξω από το σπίτι τους

Αλγεινές εντυπώσεις προκαλεί το όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας στα Χανιά, εις βάρος φοιτητών που αντιμετωπίστηκαν ακόμα και με εφόδους (!) στα σπίτια τους.  Οι φοιτητές στοχοποιήθηκαν εξαρχής για τη συλλογική τους δράση, καταγγέλλει ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου (27/2) και στον απόηχο κινητοποιήσεων της φοιτητικής κοινότητας κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και του οργίου αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταγγελίες, αλλά και τις κατηγορίες που έχουν αποδοθεί από τις αρχές, αστυνομικοί με πολιτικά εισέβαλαν στην οικία του φοιτητή Γιώργου Σκαρλάτου χωρίς ένταλμα και με πρόσχημα έρευνα για τέλεση αδικήματος φθοράς σε δημόσιο κτίριο. Η έρευνα δεν απέφερε καρπούς, ωστόσο ο φοιτητής και ένας φίλος που βρισκόταν στην οικία του μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα όπου, εκ των υστέρων, αποδόθηκε κατηγορία για οπλοκατοχή, για ένα φυσίγγι που ανήκει στον παππού του Γ.Σ, καθώς η οικία είναι το πατρικό σπίτι του συλληφθέντα.

Ο ίδιος δήλωσε στο τοπικό μέσο hanianews:

 «Αστυνομία με πολιτικά ρούχα εισέβαλε στο σπίτι μου χωρίς κάποιο ένταλμα, με πρόσχημα κάποια έρευνα, υποτίθεται για κατηγορίες για δημόσια φθορά. Μου έψαξαν όλο το σπίτι, προφανώς δεν βρήκαν τίποτα, έγινε -να το πω έτσι- απαγωγή και μας πήγαν στο τμήμα χωρίς να μας δώσουν κάποιο λόγο. Δεν μας άφηναν να μιλήσουμε καθόλου με δικηγόρο, ούτε με κάποιο δικό μας άνθρωπο. Μας είχαν πολλές ώρες μέσα στο τμήμα.

Εν τέλει, για να κερδίσουν κιόλας χρόνο σχημάτισαν μια δικογραφία για οπλοκατοχή για ένα παλιό φυσίγγι του παππού μου, γιατί το σπίτι που διαμένω είναι το πατρικό της μητέρας μου. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρη στοχοποίηση φοιτητών, οι οποίοι αγωνίζονται και βγήκαν μπροστά το προηγούμενο διάστημα, με τις πανελλήνιες κινητοποιήσεις των φοιτητών, ενάντια στο νέο νόμο που ψηφίστηκε και φέρνει Αστυνομία στις σχολές μας, διαγραφές φοιτητών και πειθαρχικά. Αυτά μας θυμίζουν άλλες εποχές…».

https://www.facebook.com/watch/live/?v=952690658837331&ref=watch_permalink&t=0

Προσαγωγές επειδή... περνούσαν από το σημείο

Σε κοντινό σημείο προσήχθησαν αναίτια ακόμα δύο φοιτητές, στους οποίους δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι της προσαγωγής τους, ενώ άνδρες με πολιτικά αρνήθηκαν να επιδείξουν την αστυνομική τους  ταυτότητα.

Οι δηλώσεις του προσαχθέντα Γιώργου Ζουμπουρλά:

«Είχαμε ζητήσει την αστυνομική ταυτότητα των δύο ασφαλιτών που μας έπιασαν καθώς περνάγαμε κοντά από την κατοικία τού συλληφθέντα. Αρνήθηκαν να μας δείξουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες και στην ουσία μάς απήγαγαν και μας πήγαν στον Αστυνομικό Μέγαρο. Εκεί πέρα μάς ζήτησαν να κλείσουμε τα κινητά και για πολλές ώρες δεν μας άφηναν να καλέσουμε δικηγόρο.

Μετά από ώρες μας άφησαν ελεύθερους. Δεν υπήρχαν κατηγορίες, έγινε η εξακρίβωση στοιχείων. Καθώς έβγαινα από το Αστυνομικό Τμήμα με πλησίασαν τρεις ασφαλίτες και μου έκαναν ειρωνικά σχόλια για την εμφάνισή μου και με απειλούσαν ότι θα με ξαναπάνε μέσα, χωρίς λόγο…».

https://www.facebook.com/watch/live/?v=252359676508700&ref=watch_permalink&t=0

Μαζί με τον Γιώργο Ζουμπουρλά, συνελήφθη και η φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής Μυρτώ Πασχαλίδη, μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Φοιτητών:

«Μαζί με τον Γιώργο Ζουμπουρλά περνάγαμε εντελώς τυχαία από το σπίτι του συναδέλφου μας του Γιώργου» (σ.σ.: Σκαρλάτου) «όπου συνέβη αυτό το απαράδεκτο περιστατικό. Εκεί βρήκαμε μία κατάσταση, όπου η Αστυνομία των Χανίων μας ζήτησε τις ταυτότητές μας και ασκήσαμε το νόμιμό μας δικαίωμα να ζητήσουμε τις δικές τους ταυτότητες. Μας το αρνήθηκαν και επί της ουσίας μάς απήγαγαν, μας έβαλαν σ’ ένα πολιτικό αυτοκίνητο και μας πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα.

Περιμέναμε εκεί για ώρες, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας, χωρίς να μας επιτρέπουν να πάρουμε κάποιο δικηγόρο. Αυτά τα γεγονότα μάς θυμίζουν εντελώς άλλες εποχές…».

https://www.facebook.com/watch/live/?v=495219448538618&ref=watch_permalink&t=0

Και άλλη καταγγελία: Απαγωγή φοιτητή που θυμίζει γκανγκστερική ταινία

Την απαγωγή του (ουσιαστικά, καθώς σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει δεν τηρήθηκε καμία προβλεπόμενη διαδικασία) με όρους μαφίας καταγγέλλει ο φοιτητής Δ.Ρ, ο οποίος κοντά στην οικία του από αστυνομικούς με πολιτικά, που τον ακολουθούσαν για αρκετή ώρα. Ο ίδιος καταγγέλλει πως τον πλησίασαν αιφνιδιαστικά, τον κράτησαν στα χέρια και του έκλεισαν το κινητό με βίαιο τρόπο. Όταν του ζήτησαν ταυτότητα, εκείνος ανέφερε πως δεν την είχε πάνω του. Οι αστυνομικοί αρχικά συμφώνησαν να τον συνοδεύσουν μέχρι το σπίτι του, ωστόσο τον οδήγησαν απευθείας στο τμήμα.

«Είχαν κάθε δικαίωμα να με πάνε στο τμήμα εφόσον δεν κρατούσα ταυτότητα, δεν είχαν κανένα δικαίωμα να μου πουν ψέματα και να μου φερθούν λες και είχα διαπράξει έγκλημα. Έπειτα στο τμήμα δέχτηκα από ανούσιες ερωτήσεις, όπως το αν πηγαίνω σε πορείες, μέχρι και ερωτήσεις που αφορούσαν τον συλληφθέντα φοιτητή Γ.Σ. Θα ήθελα να κατακρίνω τον τρόπο και τη βιαιότητα που εμπεριείχε το γεγονός, καθώς το όλο συμβάν έγινε με έναν τρόπο χουντικό και τουλάχιστον απαράδεκτο. Είχα κάθε καλή διάθεση να συνεργαστώ, όπως και εκανα. Δεν χρειαζόταν να μου φερθούν με τέτοια βιαιότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δικηγόρος φοιτητών: Επί μιάμιση ώρα δεν είχα επικοινωνία μαζί τους

Ο δικηγόρος Δημήτρης Φουράκης – Μαγονέζος που εκπροσωπεί τους φοιτητές καταγγέλλει πως επί μιάμιση ώρα δεν του επετράπη επικοινωνία μαζί τους, κατά παράβαση της ποινικής δικονομίας. 

 «Στη νόμιμη απαίτηση των φοιτητών να επιδειχθεί ποιος είναι ο εισαγγελικός λειτουργός και το όνομά του, δεν ανταποκρίθηκαν. Παρόλ’ αυτά, μπήκαν στο σπίτι, έκαναν έρευνα, αφαίρεσαν προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, προκηρύξεις, ρούχα και άλλα πράγματα, πράγμα το οποίο αποτελεί επαχθή ανακριτική πράξη σε βάρος τους. Ο ένας από τους δύο οδηγήθηκε στο αστυνομικό μέγαρο, στο οποίο μετά από λίγο προσήλθα κι εγώ. Δήλωσα την ιδιότητά μου, δήλωσα το όνομα των κατηγορουμένων, παρόλα αυτά δεν μου επετράπη η είσοδος για πάνω από μιάμιση ώρα, παρόλο που η ποινική δικονομία είναι ξεκάθαρη ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να απαγορεύεται η επικοινωνία του κατηγορούμενου με τον δικηγόρο του.

Στις αιτιάσεις της Αστυνομίας ότι δεν ήταν κατηγορούμενοι, αλλά απλώς προσαχθέντες, η απάντηση είναι ότι εφ’ όσον είχαν υποστεί επαχθείς ανακριτικές πράξεις -και μάλιστα τα συγκεκριμένα αντικείμενα βρίσκονται υπό κατάσχεση ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τότε είχαν δικαίωμα για επικοινωνία με δικηγόρο και παρόλα αυτά τους είχαν αφαιρεθεί τα τηλέφωνα και δεν είχαν τη δυνατότητα για απευθείας επικοινωνία. Εγώ ειδοποιήθηκα από φίλους τους, οι οποίοι ήταν παρόντες στην έρευνα…».

https://www.facebook.com/watch/live/?v=759024438073237&ref=watch_permalink&t=0


Ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης

Το πρωί 27/2 έλαβαν χώρα στην πόλη των Χανίων πρωτοφανή περιστατικά καταδίωξης φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης από την ασφάλεια Χανίων.  Αστυνομικοί με πολιτικά εισέβαλαν στο σπίτι δύο φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης με πρόσχημα έρευνα για κάποια άγνωστη σε αυτούς δράση με συνθήματα και μπογιές. Το πόσο αυθαίρετη και στημένη ήταν η όλη επιχείρηση αποκαλύφθηκε από την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε στοιχείου που να συνδέει τους φοιτητές με την έρευνα αυτή, όπως αποδείχθηκε περίτρανα. Για να κερδίσουν χρόνο και να κατασκευάσουν ένα στημένο κατηγορητήριο, ώστε να δικαιολογηθούν οι πρωτοφανείς πράξεις τους, προσήγαγαν τους δύο φοιτητές της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης και τους κρατούσαν για ώρες στην ασφάλεια, χωρίς να τους επιτρέπουν επικοινωνία με κανέναν, ούτε με δικηγόρο.

Ενώ η αστυνομία διατείνονταν πως η έρευνα σχετιζόταν για δράσεις με μπογιές, τελικά αποδόθηκε στο φοιτητή Γιώργο Σ. μία ανυπόστατη και εξωφρενική κατηγορία για δήθεν «οπλοκατοχή». «Οπλοκατοχή» βαφτίστηκε το παλιό φυσίγγι του παππού του, καθώς το σπίτι που διαμένει ως φοιτητής είναι το πατρικό σπίτι της οικογενείας του στην Κρήτη! Αυτό ήταν το περίφημο εύρημα της αστυνομίας, που καμία σχέση δεν έχει βέβαια με οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, πόσο μάλλον την επιχείρηση εισβολής στο σπίτι που διεξήχθη για άσχετους και προφανώς προσχηματικούς λόγους.

Ταυτόχρονα, το κυνήγι φοιτητών από την ασφάλεια συνεχίστηκε στα Χανιά, με την προσαγωγή  - «απαγωγή» δύο ακόμη φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης στο δρόμο από αστυνομικούς με πολιτικά, οι οποίοι μάλιστα αρνήθηκαν να δείξουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες, και με πολιτικό όχημα της αστυνομίας. Το «αδίκημά» τους ήταν πως περπατούσαν στο δρόμο, κοντά στο σπίτι του Γιώργου, αρκετά αργότερα από την σύλληψη του φοιτητή, την οποία βέβαια δεν γνώριζαν, αφού δεν του επέτρεπαν για ώρες την επικοινωνία με κανέναν. Και αυτοί οι φοιτητές κρατήθηκαν για ώρες στην ασφάλεια χωρίς καμία απολύτως αφορμή.

Αλλά δεν έμειναν εκεί. Αφότου οι προσαχθέντες και ο συλληφθείς φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι, αργότερα το απόγευμα προσήγαγαν και πέμπτο φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλους του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, τον οποίον παρακολουθούσαν στο δρόμο και τον οποίον ανέκριναν στην ασφάλεια με ερωτήσεις όπως «γιατί κατεβαίνεις σε πορείες;», «τι ξέρεις για το φοιτητή που συνελήφθη;».

Πρόκειται για μια πρωτοφανή επιχείρηση καταδίωξης φοιτητών του φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης, που αγωνίζεται όπως και το σύνολο του φοιτητικού και ακαδημαϊκού κόσμου, το τελευταίο διάστημα ενάντια στο νόμο Κεραμέως για την εκπαίδευση.

Οι πρακτικές αυτές της ασφάλειας προκαλούν ανατριχίλα και αντιγράφουν τις ίδιες ακριβώς πρακτικές που υλοποιούσε το σπουδαστικό της ασφάλειας επί χούντας στήνοντας καρτέρι και απαγάγοντας φοιτητές «για υπόθεσή τους» και ανακρίσεις.

Είναι οφθαλμοφανές ότι σε βάρος του φοιτητή Γιώργου Σ. στήθηκε μια αδιανόητη σκευωρία και αποδόθηκε μια εξωφρενική και κατασκευασμένη κατηγορία για να δικαιολογήσει τις απίστευτες αυθαιρεσίες της ασφάλειας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

filis
Φίλης για Θεοδωρικάκο: «Αντί να απολογηθεί ζητά και τα ρέστα»
«Αντί να απολογηθεί για την τριετή αδράνεια του ιδίου και της κυβέρνησης ΝΔ, όπως και για την προστασία που παρείχαν σε εγκληματίες στην Παλιά...
Φίλης για Θεοδωρικάκο: «Αντί να απολογηθεί ζητά και τα ρέστα»
ypourgeio paideias
Προσλήψεις αναπληρωτών - Β' φάση: Δείτε τους πίνακες με τα ονόματα 7.089 εκπαιδευτικών
Προσλήψεις αναπληρωτών Β' φάσης - Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τα ονόματα 7.089 εκπαιδευτικών
Προσλήψεις αναπληρωτών - Β' φάση: Δείτε τους πίνακες με τα ονόματα 7.089 εκπαιδευτικών
theodorikakos
Θεοδωρικάκος: Η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν ζοφερή πραγματικότητα
Nα στηρίξει τις παρεμβάσεις τις ΕΛΑΣ στα πανεπιστήμια καλεί ο Τ. Θεοδωρικάκος τον Α. Τσίπρα
Θεοδωρικάκος: Η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν ζοφερή πραγματικότητα
astynomia peripoliko
Θεσσαλονίκη: 54χρονη που υποχρέωνε 6χρονη να επαιτεί - Kατηγορείται για κατ’ επάγγελμα εμπορία ανθρώπου
Σε ανακριτή για κατ’ επάγγελμα εμπορία ανθρώπου 54χρονη που υποχρέωνε 6χρονη να επαιτεί καθημερινά στην Τσιμισκή
Θεσσαλονίκη: 54χρονη που υποχρέωνε 6χρονη να επαιτεί