Σε σπίτι φοιτητών στην Κρήτη εισέβαλαν αστυνομικοί χωρίς να δείξουν ένταλμα, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Χανίων - Μια σύλληψη και τρεις προσαγωγές

Η ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλει την πρωτοφανή βίαιη επέμβαση και επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον φοιτητών.

Σύμφωνα με την καταγγελία, αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι δύο φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης χωρίς να δείξουν ένταλμα και στη συνέχεια προχώρησαν σε μία σύλληψη και τρεις προσαγωγές.

Η ΕΛΜΕ Χανίων δεσμεύεται ότι άμεσα θα πάρει πρωτοβουλίες για την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και του λαού.

 «Το πρωί της 27ης Φλεβάρη πραγματοποιήθηκαν αναίτια 3 προσαγωγές και 1 σύλληψη φοιτητών, συνδικαλιστών, μέλη των φοιτητικών συλλόγων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης έξω από το σπίτι τους», όπως αναφέρουν.

«Συγκεκριμένα, μέλη της ασφάλειας παράνομα εισέβαλλαν στο σπίτι των δύο φοιτητών. Εκτός ορίων είναι το γεγονός, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φοιτητές και οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου, ότι δεν έδειξαν καν ένταλμα! Όπως υποχρεούνται από τον νόμο και παρότι είπαν ότι ήταν παρών εισαγγελέας δεν έδειξαν ποιος είναι! Έψαξαν όλο το σπίτι χωρίς να δείξουν την αστυνομική τους ταυτότητα! και στην συνέχεια κυριολεκτικά τους απήγαγαν μαζί με άλλους δύο προσαχθέντες που τους περίμεναν έξω από το σπίτι. Σε κανέναν από τους παραπάνω δεν γνωστοποιήθηκαν τα αίτια αυτής της άθλιας και αντιδημοκρατικής μεταχείρισης», τονίζουν.

Στη συνέχεια, προσθέτουν ότι «αυτή την βδομάδα επίσης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένα πανεπιστήμιο που είναι κλειστό εδώ και ένα χρόνο, σε ένα πανεπιστήμιο που εδώ και ένα χρόνο οι επιστήμονες του αύριο δεν έχουν δει τις σχολές τους να λειτουργούν, δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε αγωνιζόμενους φοιτητές για να διασφαλίσουν δήθεν την «ομαλή λειτουργία του ΑΠΘ».

Όπως αναφέρουν, «αποδεικνύεται ότι για τον νόμο της Κυβέρνησης, έγκλημα είναι η υπεράσπιση της Δωρεάν Παιδείας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για αυτό στέλνει τα ΜΑΤ να κρατήσουν κλειστά τα Πανεπιστήμια και προχωρεί σε προσαγωγές, βία και καταστολή εναντίον φοιτητών που θέλουν να σπουδάσουν ή που διαδηλώνουν ενάντια στην αυταρχική καταστολή που έχει κηρύξει η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία, προασπίζοντας το δικαίωμά τους στις σπουδές, το δικαίωμα στο να σπουδάζουν σε χώρο όπου η πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση περιφρουρείται όχι από τα δακρυγόνα και τα γκλοπ αλλά από τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων και του κινήματος. Η κυβέρνηση προχωράει σε ανοιχτή καταστολή των συλλογικών διαδικασιών των φοιτητών».

«Με το νόμο τους και την τρομοκρατία τους θέλουν να επιβάλλουν, ένα πανεπιστήμιο που η γνώση και η επιστήμη θα είναι εμπόρευμα, σε μια αυταρχική κοινωνία φοβισμένων ανθρώπων με τον λαό γονατισμένο χωρίς ενοχλητικές φωνές που θα διεκδικούν Δημοκρατία, Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για ένα καλύτερο αύριο για το λαό» επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί.

 «Οι άνωθεν παροτρύνσεις σε συναδέλφους - διευθυντές να παρανομούν και να γράφουν στο πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων, χωρίς συνεδρίαση και απόφαση συλλόγου, δεν θα μείνουν αναπάντητες. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη «εντολή» δίνεται μόνο προφορικά και μπορεί να οδηγήσει διευθυντές σε μη νόμιμες πράξεις» καταλήγει η ΕΛΜΕ Χανίων σε ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων για την αξιολόγηση:

Η ΕΛΜΕ Χανίων χαιρετίζει την τεράστια συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία – αποχή

 Το σύνολο των συλλόγων διδασκόντων στα Χανιά αποφάσισε να απέχει από το συγκεκριμένο «καθήκον» της αξιολόγησης. Γιατί δικό μας καθήκον είναι η υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου και του παιδαγωγικού μας ρόλου.

Ο αγώνας δεν σταματά. Συνεχίζουμε ενάντια σε κάθε προσπάθεια επιβολής από τη μεριά του ΥΠΑΙΘ και της Διοίκησης.  Η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να πείσει ή να τρομοκρατήσει ούτε το 5% του κλάδου. Είναι ο δεύτερος διασυρμός της μετά την αποτυχία της στις ψευδοεκλογές του Νοέμβρη για τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Κάθε απόπειρα πίεσης, εκφοβισμού ή αλλοίωσης αποτελέσματος σε σύλλογο να καταγγέλλεται άμεσα στο σωματείο.

ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ, Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ!

Δεδομένης της παράτασης μέχρι 19 Μάρτη να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Οι άνωθεν παροτρύνσεις σε συναδέλφους - διευθυντές να παρανομούν και να γράφουν στο πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων, χωρίς συνεδρίαση και απόφαση συλλόγου, δεν θα μείνουν αναπάντητες. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη «εντολή» δίνεται μόνο προφορικά και μπορεί να οδηγήσει διευθυντές σε μη νόμιμες πράξεις.

 Επαναληπτική συνεδρίαση συλλόγου, με νέες δηλώσεις και μειωμένη απαρτία είναι εκτός νομοθετικού πλαισίου. Ο Κώδικας Διοικητικής Λειτουργίας –που επικαλούνται- αναφέρεται στα όργανα της Διοίκησης. Για αυτό άλλωστε μιλάει για διορισμένα, τακτικά και αναπληρωματικά μέλη. Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν αναφέρεται στο Σύλλογο Διδασκόντων των σχολείων, γεγονός που επιβεβαιώνεται επιπλέον και στο Άρθρο 1 (όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 1 παρ.1 Ν.4250/2014,ΦΕΚ Α 74/26.3.2014,και με το άρθρο 7 παρ.1 Ν.4325/2015,ΦΕΚ Α 47/11.5.2015) του ίδιου νόμου:

«Πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Κώδικα

Οι διατάξεις του Κώδικα αυτού εφαρμόζονται στο Δημόσιο, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και στα άλλα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, εκτός αν άλλως ορίζεται σε επιμέρους διατάξεις…».

  Οι διαδικασίες της εκπαίδευσης έτσι κι αλλιώς ορίζονται από άλλες διατάξεις. Στην περίπτωση των Συλλόγων Διδασκόντων είναι ο ν.1566/85 και η ΥΑ  Φ.353.1/324/105657/Δ1/2002.

Τέλος επισημαίνουμε ότι οι δηλώσεις για την απεργία – αποχή ισχύουν στο διηνεκές και μόνο ο/η εκπαιδευτικός μπορεί, αν θέλει, να την αποσύρει. Άλλωστε ο τρόπος που ασκούμε ένα κατοχυρωμένο συνταγματικό μας δικαίωμα, αυτό της απεργίας- αποχής, δεν απαιτεί την έγκριση της εκάστοτε διοίκησης.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΧΗ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

ΒΓΗΚΕ Η  προκήρυξη για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Πώς κάνετε αίτηση και πότε

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΛΑΚΚΙ
H πιο παράξενα όμορφη "πόλη" της Ελλάδας: Ένα μοναδικό στο είδος του μέρος
Μοιάζει με πίνακα του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο ή σκηνικό ταινίας του Φεντερίκο Φελίνι, ανταποκρινόμενο σε ένα από τα πιο τολμηρά και σπάνια πειράματα του...
H πιο παράξενα όμορφη "πόλη" της Ελλάδας: Ένα μοναδικό στο είδος του μέρος
πυροσβεστική
Ανοίγουν 3.600 θέσεις στην Πυροσβεστική και με απολυτήριο λυκείου
Η πλήρωση των 3.600 θέσεων δεν θα γίνει με μία ενιαία προκήρυξη αλλά με μικρότερες διαδοχικές προκηρύξεις που θα περιλαμβάνουν 500 με 700 θέσεις η...
Ανοίγουν 3.600 θέσεις στην Πυροσβεστική και με απολυτήριο λυκείου