golearn-engl_970-250
Παρέμβαση βουλευτών του ΚΚΕ για το ζήτημα της πρακτικής άσκησης των προγραμμάτων Ειδικής Αγωγής - Φοιτητές παραμένουν «εγκλωβισμένοι» και αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης για την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών της Ειδικής Αγωγής πανεπιστημίου Λευκωσίας - Πάτρας που έχει ανασταλεί λόγω καραντίνας. 

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, αναφέρεται: 

«Λόγω καραντίνας, η πρακτική άσκηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ανασταλεί ήδη από το εαρινό εξάμηνο του 2020. Το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας ανακοινώνει κάθε εβδομάδα νέο ΦΕΚ που αναβάλλει τη διά ζώσης πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών στα σχολεία και στις δομές Ειδικής Αγωγής στη χώρα. Ο μόνος τρόπος για να γίνει πρακτική άσκηση είναι μέσω τηλεκπαίδευσης σε σχολεία των κόκκινων περιοχών και αφορά επομένως μόνο τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχουν δηλώσει πρακτική σε σχολείο. Οι υπόλοιποι φοιτητές περιμένουν νέα απόφαση του υπουργείου Παιδείας που να επιτρέπει τη διά ζώσης πρακτική άσκηση. Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει εκατοντάδες φοιτητές του μεταπτυχιακού σε μια τεράστια αναμονή, καθώς χάνονται εξάμηνα και συσσωρεύονται πολλοί φοιτητές στα σχολεία, τα οποία συνεπακόλουθα δεν μπορούν να τους δεχτούν όλους. Έτσι, η αναμονή συνεχίζεται.

Με βάση σχετική νομοθεσία, η παραπάνω πρακτική άσκηση πρέπει να ολοκληρωθεί σε 200 ώρες, εκ των οποίων οι 120 υποχρεωτικά διά ζώσης, προκειμένου το πτυχίο να παρέχει την πιστοποίηση της Παιδαγωγικής Επάρκειας. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που αναμένεται να ανοίξει το "προσοντολόγιο", οπότε απαιτείται η έγκαιρη κατάθεση του πτυχίου για την ένταξη στη λίστα των αναπληρωτών. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να χάνονται αλλεπάλληλα εξάμηνα χωρίς να ολοκληρώνεται η πρακτική άσκηση και χωρίς καμία τροποποίηση στη νομοθεσία που να επιλύει οριστικά το ζήτημα. Εν τω μεταξύ, η πλειοψηφία των φοιτητών του μεταπτυχιακού είναι εργαζόμενοι και όντας αναπληρωτές, πρέπει να παίρνουν άδειες από τη δουλειά τους για να ολοκληρώσουν την πρακτική. Μάλιστα, οι μόνες άδειες που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι 9 μέρες αναρρωτική και 3 μέρες για αιμοδοσία, με συνέπεια να εξαντλούνται οι αναρρωτικές άδειες εν μέσω πανδημίας, που είναι απαραίτητες για σοβαρούς λόγους υγείας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

  • Να δρομολογηθεί άμεσα η ολοκλήρωση των πρακτικών ασκήσεων μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών στις δομές Ειδικής Αγωγής, με εξασφαλισμένα όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής για τους φοιτητές, εργαζόμενους και τους μαθητές των σχολείων αυτών (δωρεάν τεστ, μάσκες και αντισηπτικά, επαρκής αερισμός και αίθουσες, κ.λπ.)

  • Να αναζητηθούν από κοινού λύσεις με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για ολοκλήρωση της πρακτικής με τηλεκπαίδευση, μέχρι το άνοιγμα των σχολείων, όπου θα πρέπει, άμεσα και με όλα τα υγειονομικά μέτρα εξασφαλισμένα, να ενταχθούν όσοι μεταπτυχιακοί δεν θα έχουν ήδη ολοκληρώσει την πρακτική τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο πρωτόκολλο στα σχολεία: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Power Pass: Πότε θα γίνει η νέα πληρωμή για το έκτακτο επίδομα ρεύματος
Πότε θα γίνει η νέα πληρωμή για το Power Pass – Υπάρχουν λίγες εκκρεμότητες για τις αιτήσεις έως το τέλος του Μαΐου και για τον Ιούνιο
Power Pass: Πότε θα γίνει η νέα πληρωμή για το έκτακτο επίδομα ρεύματος
Νέες οδηγίες CDC: Δεν συνίσταται καραντίνα για μαθητές που έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό
Νέες οδηγίες από το Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC) - Όσοι έχουν εκτεθεί στην COVID-19 πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής...
Σχολεία: Δεν συνίσταται καραντίνα για μαθητές που έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό