Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Παρέμβαση βουλευτών του ΚΚΕ για το ζήτημα της πρακτικής άσκησης των προγραμμάτων Ειδικής Αγωγής - Φοιτητές παραμένουν «εγκλωβισμένοι» και αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης για την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών της Ειδικής Αγωγής πανεπιστημίου Λευκωσίας - Πάτρας που έχει ανασταλεί λόγω καραντίνας. 

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, αναφέρεται: 

«Λόγω καραντίνας, η πρακτική άσκηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ανασταλεί ήδη από το εαρινό εξάμηνο του 2020. Το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας ανακοινώνει κάθε εβδομάδα νέο ΦΕΚ που αναβάλλει τη διά ζώσης πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών στα σχολεία και στις δομές Ειδικής Αγωγής στη χώρα. Ο μόνος τρόπος για να γίνει πρακτική άσκηση είναι μέσω τηλεκπαίδευσης σε σχολεία των κόκκινων περιοχών και αφορά επομένως μόνο τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχουν δηλώσει πρακτική σε σχολείο. Οι υπόλοιποι φοιτητές περιμένουν νέα απόφαση του υπουργείου Παιδείας που να επιτρέπει τη διά ζώσης πρακτική άσκηση. Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει εκατοντάδες φοιτητές του μεταπτυχιακού σε μια τεράστια αναμονή, καθώς χάνονται εξάμηνα και συσσωρεύονται πολλοί φοιτητές στα σχολεία, τα οποία συνεπακόλουθα δεν μπορούν να τους δεχτούν όλους. Έτσι, η αναμονή συνεχίζεται.

Με βάση σχετική νομοθεσία, η παραπάνω πρακτική άσκηση πρέπει να ολοκληρωθεί σε 200 ώρες, εκ των οποίων οι 120 υποχρεωτικά διά ζώσης, προκειμένου το πτυχίο να παρέχει την πιστοποίηση της Παιδαγωγικής Επάρκειας. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που αναμένεται να ανοίξει το "προσοντολόγιο", οπότε απαιτείται η έγκαιρη κατάθεση του πτυχίου για την ένταξη στη λίστα των αναπληρωτών. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να χάνονται αλλεπάλληλα εξάμηνα χωρίς να ολοκληρώνεται η πρακτική άσκηση και χωρίς καμία τροποποίηση στη νομοθεσία που να επιλύει οριστικά το ζήτημα. Εν τω μεταξύ, η πλειοψηφία των φοιτητών του μεταπτυχιακού είναι εργαζόμενοι και όντας αναπληρωτές, πρέπει να παίρνουν άδειες από τη δουλειά τους για να ολοκληρώσουν την πρακτική. Μάλιστα, οι μόνες άδειες που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι 9 μέρες αναρρωτική και 3 μέρες για αιμοδοσία, με συνέπεια να εξαντλούνται οι αναρρωτικές άδειες εν μέσω πανδημίας, που είναι απαραίτητες για σοβαρούς λόγους υγείας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

  • Να δρομολογηθεί άμεσα η ολοκλήρωση των πρακτικών ασκήσεων μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών στις δομές Ειδικής Αγωγής, με εξασφαλισμένα όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής για τους φοιτητές, εργαζόμενους και τους μαθητές των σχολείων αυτών (δωρεάν τεστ, μάσκες και αντισηπτικά, επαρκής αερισμός και αίθουσες, κ.λπ.)

  • Να αναζητηθούν από κοινού λύσεις με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για ολοκλήρωση της πρακτικής με τηλεκπαίδευση, μέχρι το άνοιγμα των σχολείων, όπου θα πρέπει, άμεσα και με όλα τα υγειονομικά μέτρα εξασφαλισμένα, να ενταχθούν όσοι μεταπτυχιακοί δεν θα έχουν ήδη ολοκληρώσει την πρακτική τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτά είναι τα 5 επαγγέλματα με μισθό πάνω από 87000 ευρώ

8 επιδόματα που δε γνώριζες ότι δικαιούσαι - Πώς θα λάβεις τα χρήματα

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η πρώτη ετήσια Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στον Αυτισμό στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ  Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Ακούστε τον υπόκωφο ήχο που έχει αναστατώσει κατοίκους στη Θεσσαλονίκη
Αυτός είναι ο ήχος που κάνει πολλούς κατοίκους σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, κοντά στο Σέιχ Σου, να χάσουν τον ύπνο τους
Ακούστε τον υπόκωφο ήχο που έχει αναστατώσει κατοίκους στη Θεσσαλονίκη
ekpaideutiko syllalitirio foititon
Οκτώ φοιτητικοί σύλλογοι καλούν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης
Στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στα Προπύλαια συμμετέχουν μαζί με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, οκτώ φοιτητικοί σύλλογοι - Συλλαλητήριο και την...
Οκτώ φοιτητικοί σύλλογοι καλούν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης
ΟΙΚΟΝΟμικη ολυμπιαδα σχολεία
Οικονομική Ολυμπιάδα στα σχολεία: Ως 24 Ιανουαρίου οι αιτήσεις συμμετοχής
Οι εγγραφές στη φετινή, δεύτερη διοργάνωση του μεγάλου διαγωνισμού οικονομικών γνώσεων, της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας, πλησιάζουν στο τέλος...
Οικονομική Ολυμπιάδα στα σχολεία: Ως 24 Ιανουαρίου οι αιτήσεις συμμετοχής