Κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ από ομάδα ατόμων
Κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ από ομάδα ατόμων - Η χθεσινή αστυνομική επιχείρηση συνιστά «μία κλιμάκωση για την οποία ευθύνεται σαφώς η κυβέρνηση» και ότι «δεν έπρεπε να έλθει η αστυνομία», σημειώνει ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Αγγελόπουλος

Κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί ομάδα 15-20 ατόμων που δεν ακολούθησαν τη μαζική πορεία των φοιτητών νωρίτερα.

Ομάδα μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ, ανάμεσά τους ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Αγγελόπουλος, επιχείρησε να συνομιλήσει με ta άτομα που βρίσκονταν μέσα στην κατάληψη ζητώντας διαβεβαιώσεις πως όσοι βρίσκονται μέσα είναι φοιτητές του ΑΠΘ και προτρέποντας τους να μην προβούν σε καταστροφές εντός του κτιρίου, που εφόσον συνέβαιναν, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν «για τη δικαιολόγηση της αστυνομικής επέμβασης», την οποία οι ίδιοι απορρίπτουν.

Ο κ. Αγγελόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η χθεσινή αστυνομική επιχείρηση συνιστά «μία κλιμάκωση για την οποία ευθύνεται σαφώς η κυβέρνηση» και ότι «δεν έπρεπε να έλθει η αστυνομία». Σημείωσε δε ότι καταλήψεις γίνονται από το ‘74 και μετά και ότι αντί της ενημέρωσης των εισαγγελικών Aρχών οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ θα μπορούσαν να έλθουν στον χώρο της κατάληψης μαζί με συναδέλφους τους καθηγητές, με τους οποίους τα μέλη των φοιτητικών παρατάξεων διατηρούν μία επικοινωνία σε πολιτισμένο επίπεδο, και να διαπραγματευτούν μαζί τους για την εκτόνωση της κατάστασης. «Η κλιμάκωση δε θα λύσει το ζήτημα», τόνισε.

Μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δικαστήρια Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες φοιτητές. Παράλληλα, οι φοιτητικοί σύλλογοι εξέφρασαν την εναντίωσή τους στο όργιο καταστολής και αστυνομικής αυθαιρεσίας που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στον χώρο της Πρυτανείας.

Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου και θα απολογηθούν στις 25 Φεβρουαρίου, καθώς μετά από αίτημα των συνηγόρων τους δόθηκε αναβολή στη δίκη. Μέχρι τότε, οι φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι.

Εις βάρος των συλληφθέντων, η εισαγγελέας ποινικής δίωξης απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος -κατά περίπτωση- για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσιών, παράνομη βία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απόπειρα σωματικής βλάβης, απείθεια, βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων (αντίσταση), όπως επίσης για παράβαση του νόμου περί όπλων διότι κάποιοι κρατούσαν αντικείμενα, όπως κοντάρια κ.ά.

Κινητοποιήσεις και στην Αθήνα

Τη βίαιη καταστολή που δέχθηκε η κινητοποίηση των φοιτητών της Θεσσαλονίκης καταδικάζουν και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, διοργανώνοντας νέες κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα.

Ειδικότερα οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια και στην Πρυτανεία του ΕΜΠ.

Οι φοιτητές της Αθήνας ανήρτησαν ένα τεράστιο πανό έξω από τα γραφεία της πρυτανείας του ΕΚΠΑ γράφοντας ότι «με ΜΑΤ και Βία δεν γίνεται Παιδεία» και διαμηνύουν «πως το απαράδεκτο νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί». 

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους για να ανοίξουν οι σχολές με μέτρα προστασίας για να γίνουν ξανά φοιτητές.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Παρκαρισμένα αμάξια επιτέθηκαν στην ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣ στη Πανόρμου

Ανοίγουν τα σχολεία πριν το τέλος Μαρτίου - Νέες ανακοινώσεις

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Ποινική δίωξη σε αιρετό: «Απειλές και μηνύσεις από εκλεκτό του ΥΠΑΙΘ»
Ποινική δίωξη σε αιρετό: «Απειλές και μηνύσεις από εκλεκτό του ΥΠΑΙΘ»
Ποινική δίωξη σε αιρετό ΕΛΜΕ: «Ο εκλεκτός του Υπουργείου Παιδείας θέλει να επιβάλει τη σιωπή αξιοποιώντας κάθε τρόπο»
Ποινική δίωξη σε αιρετό: «Απειλές και μηνύσεις από εκλεκτό του ΥΠΑΙΘ»
Πανελλαδικές 2021: Τι ισχύει για όσους χτυπήσουν το χέρι τους και ΑμΕΑ
Πανελλαδικές 2021: Τι ισχύει για όσους χτυπήσουν το χέρι τους και ΑμΕΑ
Πανελλήνιες-Πανελλαδικές 2021: Ποιοι εξετάζονται προφορικά - Πότε προβλέπεται συμμετοχή στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις για υποψήφιους που...
Πανελλαδικές 2021: Τι ισχύει για όσους χτυπήσουν το χέρι τους και ΑμΕΑ
Lockdown: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται ενίσχυση 3.000€
Lockdown: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται ενίσχυση 3.000€
Ποιες επιχειρήσεις που επλήγησαν τα Χριστούγεννα εντάσσονται στο νέο μέτρο της οικονομικής ενίσχυσης ύψους 3.000€ ευρώ - Οι όροι και οι προϋποθέσεις...
Lockdown: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται ενίσχυση 3.000€