Thumbnail
Μέχρι και ο Θεόδωρος Φορτσάκης, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, που συνέδεσε το όνομά του με την καταστολή φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων, διαφωνεί... με την ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Πληθαίνουν οι φωνές αντίδρασης και κριτικής προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, για την απόφαση συγκρότησης σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Μετά τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κύρτσο, και τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώη υπουργό Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλο, την αντίθεσή του με τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας εξέφρασε και ο Θεόδωρος Φορτσάκης. 

Σε ένα μάλλον απρόσμενο «χτύπημα», ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρώην βουλευτής της ΝΔ (περίοδος 2015 - 2019) εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς τους χειρισμούς Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Μιλώντας στο Action24, τόνισε πως «η αστυνομία δεν πρέπει να κατοικοεδρεύει στο πανεπιστήμιο, ούτε μπορεί να ανατεθεί η φύλαξη του πανεπιστημίου στην αστυνομία. Κανένας καθηγητής και κανένας φοιτητής δεν θα δεχθεί εύκολα την τοποθέτηση αστυνομίας εντός πανεπιστημίων», ενώ σημείωσε ότι ότι «σε κανένα πανεπιστήμιο, απ’ όσο γνωρίζω, της δυτικής Ευρώπης δεν υπάρχει».

Διευκρίνισε, δε, πως «εάν υπάρχει κάποιος λόγος να παρέμβει η αστυνομία, δηλαδή αν έχουμε κάποιο έγκλημα τότε η αστυνομία θα πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει, όπως παρεμβαίνει παντού. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε την αστυνομία ή ένα σώμα της αστυνομίας μέσα στο πανεπιστήμιο, το οποίο θα κυκλοφορεί και θα κάνει περιπόλους. Εγώ διαφωνώ με αυτό. Ναι σε ένα σώμα φύλαξης, να μπει η αστυνομία αν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος, όχι όμως σώμα της ΕΛΑΣ μέσα στα Πανεπιστήμια διαρκώς».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, τόνισε την ανάγκη να μπει η αστυνομία για να «καθαρίσει» (sic) το πανεπιστήμιο από φαινόμενα όπως καταλήψεις χώρων κ.α, καταλήγοντας «Θέλω να πω και κάτι ακόμα: Είναι ανάγκη οι λύσεις που υιοθετούνται να τοποθετούνται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Εδώ έχουμε μια λύση που είναι επικοινωνιακού τύπου. Μια λύση κάνει κρότο και δεν θα είναι στην πραγματικότητα αποτελεσματική».

Η καταστολή ως «διαβατήριο» πολιτικής σταδιοδρομίας

Η δε δήλωση Φορτσάκη αποκτά ιδιαίτερο νόημα, δεδομένης της διαδρομής του Θ. Φορτσάκη. Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2014 εξελέγη πρύτανης του ΕΚΠΑ, ανοίγοντας δρόμο σύγκρουσης και καταστολής με τους φοιτητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους που κινητοποιήθηκαν απέναντι στις απολύσεις.

Ως πρύτανης δεν δίστασε να «υποδεχθεί» με τα ΜΑΤ κινητοποιήσεις φοιτητών καθώς και να σύρει σε δίκη διοικητικούς υπαλλήλους και συνδικαλιστές της ΠΟΣΔΕΠ.

Με τις συγκεκριμένες περγαμηνές, άλλωστε, μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να κερδίσει το «χρίσμα» του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ο Θ. Φορτσάκης ήταν υποψήφιος και στις βουλευτικές εκλογές του 2019, ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί στην περιφέρεια της Α΄Αθηνών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teachers
Η Διεύθυνση Π. Ε. Β΄ Αθήνας γνωμοδοτεί... πριν το Ι.Ε.Π. ...για το Ι.Ε.Π.
Ας μας ενημερώσει ο  Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μπαμπαρούτσης σε ποιο όνειρό του είδε την έγκριση του παραπάνω προγράμματος για το σχολικό...
Η Διεύθυνση Π. Ε. Β΄ Αθήνας γνωμοδοτεί... πριν το Ι.Ε.Π. ...για το Ι.Ε.Π.