Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Thumbnail
Μέχρι και ο Θεόδωρος Φορτσάκης, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, που συνέδεσε το όνομά του με την καταστολή φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων, διαφωνεί... με την ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Πληθαίνουν οι φωνές αντίδρασης και κριτικής προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, για την απόφαση συγκρότησης σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Μετά τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κύρτσο, και τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώη υπουργό Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλο, την αντίθεσή του με τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας εξέφρασε και ο Θεόδωρος Φορτσάκης. 

Σε ένα μάλλον απρόσμενο «χτύπημα», ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρώην βουλευτής της ΝΔ (περίοδος 2015 - 2019) εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς τους χειρισμούς Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Μιλώντας στο Action24, τόνισε πως «η αστυνομία δεν πρέπει να κατοικοεδρεύει στο πανεπιστήμιο, ούτε μπορεί να ανατεθεί η φύλαξη του πανεπιστημίου στην αστυνομία. Κανένας καθηγητής και κανένας φοιτητής δεν θα δεχθεί εύκολα την τοποθέτηση αστυνομίας εντός πανεπιστημίων», ενώ σημείωσε ότι ότι «σε κανένα πανεπιστήμιο, απ’ όσο γνωρίζω, της δυτικής Ευρώπης δεν υπάρχει».

Διευκρίνισε, δε, πως «εάν υπάρχει κάποιος λόγος να παρέμβει η αστυνομία, δηλαδή αν έχουμε κάποιο έγκλημα τότε η αστυνομία θα πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει, όπως παρεμβαίνει παντού. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε την αστυνομία ή ένα σώμα της αστυνομίας μέσα στο πανεπιστήμιο, το οποίο θα κυκλοφορεί και θα κάνει περιπόλους. Εγώ διαφωνώ με αυτό. Ναι σε ένα σώμα φύλαξης, να μπει η αστυνομία αν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος, όχι όμως σώμα της ΕΛΑΣ μέσα στα Πανεπιστήμια διαρκώς».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, τόνισε την ανάγκη να μπει η αστυνομία για να «καθαρίσει» (sic) το πανεπιστήμιο από φαινόμενα όπως καταλήψεις χώρων κ.α, καταλήγοντας «Θέλω να πω και κάτι ακόμα: Είναι ανάγκη οι λύσεις που υιοθετούνται να τοποθετούνται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Εδώ έχουμε μια λύση που είναι επικοινωνιακού τύπου. Μια λύση κάνει κρότο και δεν θα είναι στην πραγματικότητα αποτελεσματική».

Η καταστολή ως «διαβατήριο» πολιτικής σταδιοδρομίας

Η δε δήλωση Φορτσάκη αποκτά ιδιαίτερο νόημα, δεδομένης της διαδρομής του Θ. Φορτσάκη. Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2014 εξελέγη πρύτανης του ΕΚΠΑ, ανοίγοντας δρόμο σύγκρουσης και καταστολής με τους φοιτητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους που κινητοποιήθηκαν απέναντι στις απολύσεις.

Ως πρύτανης δεν δίστασε να «υποδεχθεί» με τα ΜΑΤ κινητοποιήσεις φοιτητών καθώς και να σύρει σε δίκη διοικητικούς υπαλλήλους και συνδικαλιστές της ΠΟΣΔΕΠ.

Με τις συγκεκριμένες περγαμηνές, άλλωστε, μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να κερδίσει το «χρίσμα» του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ο Θ. Φορτσάκης ήταν υποψήφιος και στις βουλευτικές εκλογές του 2019, ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί στην περιφέρεια της Α΄Αθηνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Παρασκευή -Τι γίνεται με τα self tests στα ανοικτά σχολεία

ΕΦΚΑ: Έρχονται 700 νέες μόνιμες προσλήψεις με 7.000 ευρώ το μήνα

Νέο ΜΗΤΡΩΟ επιμελητών Βρεφών, Νηπίων, Παιδιών - Χιλιάδες οι προσλήψεις

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Να σταματήσει ο διασυρμός του ΟΠΑ ζητούν πάνω από 100 μέλη ΔΕΠ
«Σε καμία περίπτωση οι καταγγελίες που διερευνώνται από τη δικαιοσύνη δεν μπορούν να δικαιολογήσουν πράξεις βίας και βανδαλισμούς εντός του Ιδρύματος...
Να σταματήσει ο διασυρμός του ΟΠΑ ζητούν πάνω από 100 μέλη ΔΕΠ
καθηγητές τηλεκπαίδευση τάξη
Εκπαιδευτικοί: Καμία δίωξη για μη διενέργεια τηλεκπαίδευσης
Η ΔΙΔΕ Ηρακλείου να ανακαλέσει τη γραπτή εντολή προς τους διευθυντές των σχολείων «να γίνουν καταδότες των συναδέλφων τους», απαιτούν εκπαιδευτικοί...
Εκπαιδευτικοί: Καμία δίωξη για μη διενέργεια τηλεκπαίδευσης